Popboks - KODE9 – Hyperdub Records - Bas je moć [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 06.02.2008. 14:58 · 4

KODE9 – Hyperdub Records

Bas je moć

Steve Goodman – Kode9 – možda je najznačajnija figura dubstepa u ovom trenutku. Producent, autor i vlasnik londonske izdavačke kuće Hyperdub, koja je, pored mnoštva vinila (10'' i 12'' singlova), za skoro četiri godine postojanja objavila samo tri regularna (dugosvirajuća) albuma. U pitanju su izdanja koja su nepovratno promenila plesnu muziku, u isto vreme daleko prevazilazeći njene granice: dva albuma Buriala, anonimnog genija iz južnog Londona, i izdanje samog Kode9-a sa MC Spaceapeom

Aleksandar Pavlić

Univerzalnost, unikatna i topla emocija koja neverovatno tačno i uzbudljivo opisuje komplikovani organizam velegrada u Burialovim pesmama, skrenula je pažnju šireg auditorijuma na najsvežiji muzički hibrid – dubstep. Na samom izvoru novog muzičkog žanra nalazi se Kode9.

Ideolog i učitelj.

Neki kažu da je Burial zapravo njegov Mr. Hyde.

Razgovor je vođen u subotu pred ponoć ispred zagrebačkog kluba Aquarius, neposredno pre njegovog nastupa na zimskom  Seasplash festivalu. 

POPBOKS: Kako bi definisao dubstep kao žanr?

KODE9: Možda nemam istu definiciju kao ostali, ali vidim ga kao muziku sa snažnim „subbassovima“, plesnu koliko to žanr dozvoljava.

Koja je razlika između dubstepa i grimea?

Grime je došao iz istočnog Londona, dubstep iz južnog. Grime uključuje MC-jeve, vokalno je orijentisan, dok je dubstep više instrumentalna muzika. Ja pravim vokalni dubstep; on je komplikovaniji.

Ne može se povući jasna granica?

KODE9 - Hyperdub RecordsTako je. Ja puštam grime, dubstep, vokalni dubstep, instrumentalni grime, svi su iste brzine (misli na BPM – beats per minute – op. aut.), i nastali su od UK garagea.

Dubstep je nastao u južnom Londonu, a ključno mesto je klub Forward?

Forward je bio prvi klub u kome se puštao dubstep; sada su najznačajnije DMZ klupske večeri (koje su pokrenuli Digital Mystikz i Loefah – op. aut.), koje se svaka dva meseca dešavaju u Brikstonu, u južnom Londonu, dok se u klubu Forward dubstep pušta svake nedelje, petkom uveče. To su dve ključne tačke dubstepa u Londonu.

Neki kažu da je dubstep muzika za usamljene. Šta ti misliš?

Možda Burial...

Atmosferičnije dubstep pesme generalno...

Da, Burial je takav, više za slušanje kod kuće. Ako odete na dubstep žurku u Londonu, isto je kao na ostalim žurkama – ljudi igraju. Dubstep je energična plesna muzika; mnogi ne shvataju da je to plesna muzika, ali jeste, zaista.

Ti si profesor na University of East London?

Predavač sam, a ne profesor. Studentima i postdiplomcima predajem filozofiju zvuka, filozofiju muzike, dizajn zvuka i istoriju popularne muzike.

Kad i kako si osnovao etiketu Hyperdub?

Počelo je kao web-magazin 2001, da bi 2004. preraslo u izdavačku kuću. Web-magazin je bio medijska platforma za grime, UK garage i dubstep u ranoj fazi, kada nije bilo jače podrške medija, a onda je postao izdavačka kuća koja je počela da objavljuje naše viđenje ove muzike.

Omiljeni dubstep izvođač?

Mala iz Digital Mystikz.

Pratiš li bristolsku dubstep scenu? Pincha, recimo?

Ima dosta dobrih producenata u Bristolu. Sviđaju mi se Pinch, Joker...

KODE9 - Hyperdub Records

Novi rock autori koji su na tebe ostavili utisak?

Ne slušam baš gitarsku muziku ovih dana.

Kaži nam nešto više od tvojoj knjizi Sonic Warfare, da li je gotova?

Biće uskoro, u nekoliko narednih meseci. To je knjiga o vojnim istraživanjima iz oblasti akustičkog oružja, ali i o tome kako se zvuk koristi u ratnim konfliktima, u reklamama, kako policija koristi zvuk za kontrolu mase. Ona govori o svemu što povezuje zvuk i moć.

Ko je Burial?

Mladi producent iz južnog Londona, veoma stidljiv. On želi da ostane anoniman, ne interesuju ga nastupi, ne želi da radi kao DJ, uživa dok radi u studiju. To je sve što ima da se kaže.

 

Pre nego što bilo šta osetite, tabani počinju da vam bride a članci na nogama podrhtavaju od masivnog basa. Pada mi na pamet razgovor s Funk Guruom iz Confusion DJ's ekipe, jednim od organizatora festivala, o tome kako nije sasvim zadovoljan ozvučenjem u Aquariusu – žao mu je što nisu uspeli da u klub ubace još tri velika subwoofera! Prave dubstep žurke u Londonu se, inače, organizuju u mračnim klubovima punim zvučnika.

Dva i po sata je trajalo dubstep prosvetljenje. Kode9 je bio raspoložen i agilan. Muzika – intenzivna i uzbudljiva, ona koja propituje slušaoca i menja njegovu (već dosadnu) percepciju.

Utisak je bio isti kao na prvim drum ’n’ bass zabavama 90-ih – osetiš se privilegovanim što prisustvuješ nečemu potpuno novom, nečemu što će vrlo brzo izmeniti popularnu muziku kakvu poznaješ. U subotu nas je bilo jedva 250.



Komentari

  • Gravatar for Prijić
    Prijić (gost) | 07.02.2008. 00.20.44
    Ah, kako bi nekima bilo dobro da imamo klubove pune zvučnika i dubstepa! pozz ljudima koji su bili u zagrebu te večeri
  • Gravatar for Vlad Tepesh
    Vlad Tepesh (gost) | 07.02.2008. 13.13.41
    'Ocemo DUBSTEP u kraju nasem!
  • Gravatar for bojana
    bojana (gost) | 08.02.2008. 09.50.49
    dodjite na akademiju 15tog, mali klub... i to nece biti prvi put da pustaju boylah&bloodaq ;)
  • Gravatar for Ivan
    Ivan (gost) | 08.02.2008. 16.50.37
    Bravo za intervju!!!!!Definitivno se percepcija slusaoca elektronske muzike menja pojavom dubstepa, bas kao sto je jungle to uradio pocetkom 90/ih. Ali videcemo da li ce dubstep postati etabliran zanr kao i drum n bass, zivi bili pa videli.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.