Popboks - PAUL ANKA U BEOGRADU - Prvih 50 godina je najlepše [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 19.04.2008. 15:12 · 1

PAUL ANKA U BEOGRADU

Prvih 50 godina je najlepše

Tinejdžerski idol 50-ih i 60-ih, autor legendarne pesme Diana, sinoć je u Beogradu priredio spektakl. Na koncertu koji je pratilo skoro 4.000 ljudi bio je veoma komunikativan, pravi šoumen, a pesmama evocirao je uspomene na slavne muzičare svog vremena: čak Sinatru i Elvisa

Nebojša Marić

Mesto: Hala sportova, Beograd
Vreme: Petak, 18. april 2008.
Organizacija: Long Play

Veliki broj savremenih pop zvezda ima epitet vrhunskih zabavljača, ali ono što je beogradska publika imala priliku da vidi sinoć u Hali sportova je nešto posebno. U trenutku kada je moglo da se uđe u dvoranu, nakon otklanjanja tehničkih problema oko pola deset, članovi pratećeg benda Paula Anke su već bili na bini i prosviravali Cantaloupe Island Herbieja Hancocka, zabavljajući publiku dobrim fraziranjem.

PAUL ANKA U BEOGRADU

Na binu nedugo potom izlazi pijanista. Svetla se naglo gase. A onda jedna od najvećih pop zvezda svih vremena, omaleni čovek karakterističnog osmeha u crnom odelu i beloj košulji sa povećom kragnom, čija karijera praćena enormnim tiražima i rasprodatim koncertima traje već 50 godina, utrčava u parter, staje usred sale i počinje da peva Take Me Down!

Publika ustaje, kreće erupcija oduševljena koja kulminira sa prelaskom na njegov najveći hit Diana (1957).

Paul Anka je u nedavnom intervjuu povodom beogradskog koncerta nagovestio nešto slično, rekavši kako su mu prvih 10 minuta koncerta najvažniji. Međutim, teško je bilo naslutiti da će se jedan od pevača sa najblistavijom karijerom naći u publici i zapevati sa njom.

PAUL ANKA U BEOGRADU

Ostatak koncerta nije neophodno tako detaljno opisivati. Anka je sa lakoćom diktirao tempo na bini i dizao i spuštao atmosferu u publici. Bilo je evidentno da se najbolje oseća upravo kada je među ljudima ispred bine.

U She’s a Lady, koju je napisao za Toma Jonesa, Anka je stigao da poseti tribine i da, kao svaki dobar domaćin, proveri da li se publika dobro zabavlja. Poseban deo koncerta bila je pesma Times of your Life, tokom koje je Anka preko video bimova predstavio svoju porodicu. Nedugo zatim je nazdravio u ime publike i poželeo joj sve najbolje.

Malo je reći da je domaćin svoj zadatak uradio perfektno. Reč je o čoveku koji je zanat pekao na turnejama sa Boddyjem Hoillyjem i Chukom Berryjem, u kanadskim Kanerima i Las Vegasu... Po tome kako i koliko sebe daje publici, koliko spontano pravi atmosferu i uživa u pažnji, može se zaključiti da je vremenom zabavljač postao sastavni deo njegove ličnosti.

Upravo zbog tog preplitanja šoumena i čoveka nije lako svesti utiske i reći šta je zaista bilo u pitanju u sinoćnjih sat i po: presek solo karijere, podsećanje na duete i saradnje (takođe uz pomoć video bima, Anka je pevao zajedno sa Sammyjem Davisom Jr.-om i Frankom Sinatrom), presek ličnog životnog puta (porodica i prijatelji), predstavljanje albuma koje je objavio u poslednje vreme... sve se to spojilo i bilo deo jednog velikog spektakla.

PAUL ANKA U BEOGRADU

A spektakl je, kako to i dolikuje, imao veliku završnicu. Publika (sala je bila solidno popunjena) je dva puta vraćala Anku na binu. Ređale su se Proud Mary, New York, New York a za kraj je ponovio pesmu koja ga je proslavila - Diana.

Odgovor na pitanje kako mu je sve to pošlo za rukom je jednostavan. Uloženi trud, godine i godine pečenja zanata donele su mu sve. Samo mali deo toga predstavljaju privatni džet, te posebna posteljina i koncertni klavir u sobi hotela Hajat. Zasluženo.

 



Komentari

  • Gravatar for alx
    alx (gost) | 19.04.2008. 20.06.21
    Hvala gospodine Anka,bilo je...carobno! Dodjite nam opet!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji