Popboks - SHELLAC U BEOGRADU - Puno herca [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 12.05.2008. 16:03 · 18

SHELLAC U BEOGRADU

Puno herca

Steve Albini i kolege priredili su u Letnjoj Šikari - ispostavlja se, veoma ozbiljnom koncertnom prostoru - beskompromisan koncert. Kvalitet njihovog istovremeno preciznog i divljeg; brutalnog i delikatnog; ljutog i zabavnog... nastupa slobodno se, u predstojećem periodu, može koristiti kao etalon kako profesionalnosti, tako i srčanosti žive rok svirke 

Marko Artuković

Mesto: Letnja Šikara, Beograd
Vreme:
Nedelja, 11. maj 2008.
Organizacija: Odličan Hrčak

Koja je tačno poželjna mera hladnokrvnosti u jednom kritičkom osvrtu predmet je sporenja, valjda, otkad je kritike. Uprkos viševekovnoj praksi, još uvek opstaje mišljenje kako bi osvrt na umetnost trebalo da bude, da prostite, objektivan – ma šta to značilo. Gotovo sam siguran da nikad nisam baš objektivan... ali to sad nije toliko bitno.

Bitno je da je, objektivno, šteta ako niste bili na sinoćnjem koncertu Shellaca u Beogradu, ako vam „pank rok“ znači makar malo više od rutinske asocijacije na nekoliko bendova za koje se taj pojam obično vezuje. I/ili ako svirate gitaru, bubanj ili bas u bilo kakvoj rok grupi.

Basista Bob Weston poverio je okupljenima kako je bend veoma prijatno iznenađen odzivom (oko 300 duša) – pitali su se, naime, da li će iko doći. Ispostavilo se, naravno, da ovde postoji ne samo kritična masa ljudi koji znaju ko je Steve Albini, nego i ozbiljan broj upućenih koji prepoznaju pesme Shellaca već posle par stotinki, i ne stide se da pokažu da im uopšte nije svejedno što ih čuju.

Steve Albini svoju impresivnu biografiju – i ništa manje impresivnu reputaciju, koja god „škola mišljenja“ o ovom doajenu američkog andergraunda bila u pitanju – nosi sa lakoćom i silinom koje se, tako udružene, najpreciznije mogu opisati kao istinska harizma. Činjenica da Albini, sa svojim anti-glamuroznim imidžom (vojnička frizura, tišrt, iscepane farmerke, neskrivena dioptrija), hteo-ne hteo, jeste rok zvezda samo je mali deo toga. Onaj presudni tiče se nekih puno životnijih stvari. 

SHELLAC U BEOGRADU

Ne, njihov nastup ne pripada „odsviraj to što imaš, zahvali se i idi“ školi: naprotiv, u pitanju je pravi šou, na mahove sasvim teatralan, ali protkan tolikom količinom neposrednosti i osobenog humora da se o trojici muzičara jednostavno mora misliti kao o realnim, običnim ljudima koji ne samo da to što rade (sviraju eksplozivan pank rok) rade vrhunski i posvećeno, nego u tome i istinski uživaju.

Najpre je nastupila nemačka kantautorka koja radi pod imenom Allroh. Zašto je ova krhka plavuša sa svilenkastom kosom za svoju MySpace stranicu - koju možete videti i, još važnije, čuti ako kliknete na link u prethodnoj rečenici – odabrala baš one fotografije, na kojima izgleda zajebano, možemo samo da nagađamo; tek, u pitanju je veoma delikatno stvorenje čiji je izgled negde na tromeđi Sonje Savić, Ally McBeal i Beth Gibbons, a pesme bučni, eterični izlivi nežnosti, senzualnosti i bola.

Na samom početku nastupa Shellaca, Albini karikaturalno-svečano skida đozluke „znakovitim“ pokretom; pre će biti, da mu ne bi spali tokom veoma fizičkog seta koji će uslediti, nego da bi bio lepši. U sredini je Todd Trainer, jedan od – uskoro to postaje jasno – najboljih bubnjara koji se daju zamisliti; da je jedan od najzabavnijih koji se mogu videti, jasno je i pre nego što počne da svira. Za njegovo pozicioniranje u prednjem delu stejdža, tj. u liniji sa ostalom dvojicom, svakako postoji dobar zvučni razlog, ali to je odlična ideja i zato što se tako može nesmetano uživati u njegovom stajlingu i nastupu. U dve reči, Mapet Šou.

Basista Weston, sa aurom prvog komšije i srdačnom, ali i šaljivo-autoritativnom komunikacijom sa publikom, druga je strana iste medalje; stamen i dobroćudno ironičan, gotovo bez trunke teatralnosti, deluje kao sidro benda.

Svi su beskrajno disciplinovani, i to na način koji ih ni najmanje ne sprečava da se istinski otisnu u divlje rokanje. Tu negde, valjda, leži i tajna izvanredne siline njihove muzike.

SHELLAC U BEOGRADU

Nijedna od numera ne zvuči kao da im je makar malo dosadila, izuzev, eventualno, najupečatljivije pesme koju su ikad snimili, predivnog ljubavnog komada Prayer to God (1000 Hurts, 2000), čiju jednostavnost Albini možda trunčicu previše oneobičava nečim što kao da teži ograđivanju, ali mu se nikada istinski ne približava. Humor, pa i sarkazam, jesu među važnijim aspektima estetike Shellaca, ali sumnji u iskrenost i posvećenost njihove muzike, ma koliko zabavna bila, naprosto nema mesta.

Kao što i sam Albini, uostalom, reče u Pesmi o vevericama: „Ovo nije nikakva metafora. Ovo je stvarno, jebote!!!“. Nakon toga, konfliktni naboj agresije i sofisticiranosti; obilja i frustracije; ljubavi i sarkazma... koji oduvek – od Big Blacka, preko Rapemana, pa do Shellaca – pulsira u oštrom, masivnom srcu Albinijeve muzike, seli se u bremenitu tišinu. I onda šou ide dalje.

Nema razrešenja. Nema katarze. Ali tu je rešenost da se istraje, a vala i izrazi. I, ako je moguće, dobro zabavi. Ako to nije pank rok, ne znam šta je.

Ne, stvarno, šteta ako niste bili.

 

  • (Uskoro objavljujemo i intervju sa Steveom Albinijem, u kom vođa Shellaca i jedan od najcenjenijih producenata/snimatelja roka novinarima Popboksa izlaže stavove o alternativi nekad i sad, plesnoj muzici, Nirvani...)


Komentari

  • Gravatar for d.
    d. (gost) | 12.05.2008. 15.21.38
    genijalan cert i skroz adekvatan prikaz. pank rok at full blast, o da, a ne kvazi pistolsi na exitu i sl. hvala popboksu za kartu :)
  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 12.05.2008. 15.22.13
    "Ne, stvarno, šteta ako niste bili." baš tako. fenomenalan koncert...
  • Gravatar for Ed Wood
    Ed Wood (gost) | 12.05.2008. 17.17.59
    Odlican osvrt na, u svakom pogledu, izuzetan koncert koji nam se desio sinoc. Zaista, svi oni koji nisu bili verovatno nece nikada ni saznati sta su propustili, nesto se uzasno retko desava u nasoj zemljici i pored enormne koncertne ponude kakva je na delu poslednjih godina. Jer, ovde se radi o nastupu izietne snage, preciznosti, energije i agresivnosti, i sto je tako retko, ozbiljnosti u samom muzickom izrazu, a o svirackom umecu ove trojke ne vredi ni trositi reci. Na zalost, ciljana hermeticnost u samom muzickom izrazu ne ostavlja prostora za mnogo vise od kultnog statusa medju par stotina fan-ova koji znaju tekstove i , kako autor teksta lepo rece, ne stidi se da svoju egzaltaciju jasno iskaze (nasuprot, nazalost ustogljenje akademske ozbiljnosti pokazane na koncertu The Posies pre jedno 4 puta manje posetilaca). Na zalost, jos jednom se pokazuje da cak i u krugovima ljubitelja alternative u nas ima previse pozera, koji ne propustaju da se pojave na koncertima kao sto su, npr. Gang of 4 (takodje odlicna svirka), ali im je "ne tako atraktivno" da se pojave na ovakivim "malim biserima" i svoju muzicku naobrazbu podignu za jos jedan nivo. Ali, zato je tu bio jedan Anton ... covek koji zna! :)
  • Gravatar for bosko
    bosko (gost) | 12.05.2008. 17.19.14
    adekvatan prikaz, ali naslov...herca,,hihi,kakva retorika...
  • Gravatar for Ed Wood
    Ed Wood (gost) | 12.05.2008. 17.27.05
    Eh ... i samo jos ovo da dodam, sa autorom ovog sjajnog osvrta se ne slazem samo u jednom, a to je da se radi o punk-rocku. Iako odrednica i nije previse bitna, ja sam njihov zvuk doziveo kao noise-hardcore-metal, sta god to znacilo ... svejedno, sjajan tekst. A Stiv Albini je napokon dosao i ovde da nam "objasni" zasto je taaako veliko ime ... sad je jasno da je covek j..ni genije!
  • Gravatar for snuffer
    snuffer (gost) | 12.05.2008. 17.34.41
    Sto mu gromova!!! Kakva svirketina!
  • Gravatar for Auto
    Auto (gost) | 12.05.2008. 18.34.20
    Shellac su noise ili noise-rock a nikako punk-rock. Mada, ako je autor teksta isti onaj koji je pisao o koncertu Duran Duran, onda je jasno zasto je promasio pravac koji svira Shellac.
  • Gravatar for Excellent Trifunovic
    Excellent Trifunovic (gost) | 12.05.2008. 19.49.27
    Mislim da je autor hteo da kaze punk rock po stavu. A po muzickom stilu to je math-rock.
  • Gravatar for sirrena
    sirrena (gost) | 12.05.2008. 20.12.42
    jako jako zao mi je sto nisam bila...ali nazalost kad nisi iz bg-a skupo ti je i da pomislis da se cimas...swaka cast masi koja je bila na certu... respect
  • Gravatar for imeime
    imeime (gost) | 12.05.2008. 23.11.01
    steta ako nismo bili.
  • Gravatar for imeime
    imeime (gost) | 12.05.2008. 23.12.15
    da li bi neko bio ljubazan da mi kaze u koliko sati su poceli da sviraju?
  • Gravatar for Meho Krljic
    Meho Krljic (gost) | 13.05.2008. 08.30.17
    Argh, posle pročitanog ovog prikaza počinjem da ozbiljno žalim što nisam prisustvovao... Mislim, meni je Shellac uvek bio DALEKO manje zanimljiv od Big Black i Rapeman a i to veče sam već gledao dva koncerta, ali posle ovog prikaza... Hm... proklectvo... Apropo upitanosti oko toga je li Shellac punk rock ili šta, pobogu, pa to je Steve Albini, mislim, on je praktično definisao šta je (thinking man's) punk rock još pre dvadesetpet godina i od tada nije odsstupio ni za milimetar. Nema veze kako muzika zvuči, ni Big Black nisu bili 'klasičan' troakordni pank.
  • Gravatar for mija
    mija (gost) | 13.05.2008. 09.47.31
    Gledo sam ih sa obale.Bio sam blize bendu nego na stonsima.Na obali je pivo jeftinije.Ortak sto se isprsio za kartu uzo mi je maijcu.Dajte jos takvih koncerata na Sikari.
  • Gravatar for Ciamil
    Ciamil (gost) | 13.05.2008. 10.01.33
    Shellac su veliki bend. Da odslusam jos i Primus pa da me Bog vidi.
  • Gravatar for Wingwalker
    Wingwalker (gost) | 13.05.2008. 21.23.47
    ,,..we heard a lot about you... ...from serbs in Chicago....,, ROKAAAAAJ !!!! Ajmo Bade i tog Claypoola da navatamo, u bilo kojoj kombinaciji...do sledečih izbora...
  • Gravatar for imeime
    imeime (gost) | 14.05.2008. 19.32.34
    je l bi hteo neko, molim najlepse, da mi kaze u koliko sati je poceo koncert? hvala unapred, isto najlepse.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 14.05.2008. 22.21.05
    shellac su poceli negde izmedju 22.45 i 23h, allroh ne znam kad je pocela. nema na cemu.
  • Gravatar for sada nije bitno
    sada nije bitno (gost) | 15.05.2008. 11.22.02
    @mija: mijo, kada se neko ponaša kao seljak, onda ne piše o tome kao da je mnogo veliki car. svakako je lepo što si odslušao koncert sa obale. ako si fan tog benda, onda si mogao da dodješ do prodavaca karti i zamoliš da te puste unutra,... častili bi te i pićem, jer je svako u stanju da razume kada se nema lova,... samo nije fer biti tako glupo kreativan i još likovati i praviti budale od ljudio koji su se potrudili i stalno se trude da u beogradu pomeraju stvari,... verovatno si neki jadni klinac koji nije razmislio pre nego što je postavio ovakav komentar,... ti si na taj način sve ono što misliš da jesi, i što bi mislio o nekom drugom ko bi se iszto tako postavio,...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji