Popboks - REFRACT BR. 7 - Od pištolja do đakuzija [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 02.06.2008. 21:51 · 2

REFRACT BR. 7

Od pištolja do đakuzija

Sedmo izdanje Regionalnog festivala alternativne kulture Refract, održano proteklog vikenda, publici je ponudio šaren izbor modernih muzičkih tendencija, koje su okupljene na zajedničkoj bini u srcu Kalemegdana

Nenad Milosavljević

Mesto: Prostor pored teniskih terena Crvene Zvezde na Kalemegdanu, Beograd
Vreme: Subota i nedelja, 31. maj i 1. jun 2008.
Organizacija: Refract

Čast da u subotu otvari sedmi po redu Refract pripala je skopskoj indie-rock četvorki Bernays Propaganda. Osim efektne svirke, bend je plasirao i niz političkih poruka, uperenih, recimo, protiv homofobije i ubijanja životinja.

REFRACT BR.7 - Barnays Propaganda

Barnays Propaganda

Zagrevanje, tada još malobrojne publike, nastavio je DJ Piece of Shh..., inače jedan od osnivača Belgrade Yard Soundsystema. Teška elektronika ispletena od funk, hip-hop, techno i big beat vlakana uspela je da napravi fin i vrlo zanimljiv prelaz ka onome što će uslediti.

To što će uslediti dolazi sa najvećeg evropskog ostrva i zove se Dub Pistols. Sve popularniji britanski kolektiv već prvim taktovima, ispaljenim iz dve miksete, nagoveštava energijom napumpan nastup, kakav se u narednih sat i po vremena i dogodio. Jungle, big beat, reggae, dub – samo su neki od muzičkih fragmenata koje londonska četvorka vešto sklapa u neodoljiv plesni mozaik.

REFRACT BR.7 - Dub Pistols
Dub Pistols

Publika skandira, skače, kreće se; Pistolsi, u skladu sa imenom, s vremena na vreme, ističu punk liniju, a u jednom trenutku kreću sa lobotomijom znamenite AC/DC numere Highway to Hell.

Osim činjenice da ova pesma može sasvim dobro da funkcioniše i u elektro-hip-hop kontekstu, postaje jasno i na koga to gitarista, po pokretima i načinu sviranja, neodoljivo podseća.

Međutim, uprkos njihovom sjajnom koncertu, sam početak nastupa berlinskog sastava Jahcoozi pokazao je da zvezde prve večeri ipak dolaze iz senke. Predvođeni harizmatičnom pevačicom Sashom Pererom, Jahcoozi kroz minimalistički techno, funk, r’n’b, tribalne ritmove i glitch nalik onom kakav neguje Autechre pozivaju publiku na divlji ples 21. veka.

REFRACT BR.7 - Jahcoozi
Jahcoozi
Svi se kreću uz ritmove koji kao da dolaze direktno iz amazonskih džungli, a spiritualni utisak Sasha pojačava zavodljivim plesom i pevanjem. Sve u svemu, primitivan, gotovo plemenski zvuk naprečac je inaugurisao Jahcoozi u izuzetno energičan sastav, na koji tek treba računati.

Druge večeri, gosti prijatnog ambijenta kalemegdanske tvrđave bili su nemački duo Burnt Friedman & Jaki Liebezeit (ex-Can) i sedmočlani orkestar koji predvodi nemački producent sa adresom boravka u Čileu, Senor Coconut.

Od trenutku kada su izašli na binu i seli za miksetu i svedeni bubnjarski set, Burnt Friedman & Jaki Liebezeit, sve do kraja nastupa, publiku uporno hipnotišu minimalističkim, repetitivnim sazvučjima, ne dozvoljavajući mnogo vremena za predah. Spoj krautrocka i digitalnog, sintetičkog izraza vodi nekoliko stotina prisutnih na teritorije avangardne muzike, kakva se ne čuje baš često.

Posle nemačkog dua, usledio je najupečatljivi nastup ovogodišnjeg Refracta. Uglađeni tipovi u elegantnim odelima, koje predvodi Senor Coconut, pružili su latino ugođaj koji je toliko blizak uobičajenim obrascima, ali isto toliko i udaljen od onoga što obično podrazumevamo pod latino muzikom. Elektronska podloga, mambo, ča-ča-ča, marimba...razigrani orkestar interpretira Kraftwerk, The Doors, Eurithmics, Deep Purple, Daft Punk i brojne druge klasike, sve to na jedan krajnje privlačan i ukusan način.

REFRACT BR.7 - Senor Coconut

Senor Coconut

Svako pleše najbolje što ume, da bi krešendo nastupio u 10-minutnoj verziji Kraftwerkovog klasika Autobahn.

Procena organizatora da posle Coconuta i ekipe nijedan drugi izvođač nije potreban pokazala se kao ispravna, tako da je nastup ovog internacionalnog orkestra ujedno označio i kraj centralnog dela programa Refracta.

REFRACT BR.7

Sjajan odabir izvođača, solidna posećenost, dobra organizacija – samo su neki od faktora koji Refract kandiduju za najozbiljniju „mladu nadu“ među domaćim festivalima. Iako zaista nije tako mlad (održava se već sedmu godinu zaredom), stiče se utisak da prostora za rast i napredovanje i te kako ima.

Galerija fotografija

Povezani članci:

"Beograd-Oslo-Glazgov" - Refract 2005

"Novotalasna nostalgija" - Nouvelle Vague u Domu omladine (2006)

"Više sreće '97. Ups, '07." - Refract 2006Komentari

  • Gravatar for maare
    maare (gost) | 02.06.2008. 22.34.32
    poshten prikaz odlichnog festivala.
  • Gravatar for cool dred
    cool dred (gost) | 03.06.2008. 06.18.20
    bilo je da se kupi samo hajniken pivo i to po 170 dindzi. uaa
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji