Popboks - ARF 08 (2) – Bjesovi, Block Out, DLM - Vertikalno slušano [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 07.07.2008. 11:39 · 8

ARF 08 (2) – Bjesovi, Block Out, DLM

Vertikalno slušano

Drugi dan ARF-a delovao je kao čist zicer bar kad su izvođači u udarnim terminima u pitanju. Block Out i Bjesovi su možda i najbolji koncertni bendovi u zemlji. Svako ko je odlučio da prošeta u subotu do SKC-a, mogao se uveriti u ovu tvrdnju

Miloš Cvetković

Mesto: Bašta SKC-a, Beograd
Vreme: Subota, 5. jul 2008.
Organizacija: SKC Beograd

Možda zbog predrasude da to nekako nije to bez Silje, DLM sam tek na ovogodišnjem ARF-u slušao u novoj postavi. Međutim, mora se priznati da se Ivan Jevtović svojski trudi da postane pravi frontmen. Tokom nastupa je neprestano igrao, skakao i uvijao se na bini, pritom stalno bodreći publiku koje je u tom trenutku ipak bilo za nijansu premalo za adekvatnu reakciju.

ALTERNATIVNI ROCK FESTIVAL 08, DAN DRUGI

Bend je svirao stare hitove, poput Prolećni dan, Ubiše Pabla, Ljubav... Nastup je zaokružen zaredom odsviranim Vlade Divac i Dobar dan, a te dve pesme su izazvale i najbolju reakciju publike koja se u tom trenutku pošteno razigrala. Nakon ove sasvim solidne svirke DLM-a usledila je manja pauza.

Prošlo je bar dobrih 20 minuta pre sledećeg nastupa, ali s obzirom da je došlo vreme za Block Out, moglo se i očekivati da će se perfekcionisti koji ne dopuštaju da se ijedan akord, zvučni efekat ili treptaj reflektora otrgne kontroli, svojski pripremiti za ovaj nastup.

U skladu sa tim, sve je bilo savršeno tempirano, isplanirano i krajnje profesionalno odrađeno, a sâma muzika je pak priča za sebe... Block Out na koncertima (a i inače) ume da podeli ljude u dve grupe – one što se najgore smore i one koji sve to progutaju sa uživanjem do te mere da i sâmi bivaju usisani, progutani i svareni nastupom. Velika većina do tada već brojne publike u subotu se pronašla u ovoj potonjoj grupi i jedinstveni audio-vizuelni ugođaj mogao je da počne.

ALTERNATIVNI ROCK FESTIVAL 08, DRUGI DAN

Nova pesma za početak. Zvuci nalik na brodsku sirenu hipnotički odjekuju pre nego što se Mita prihvati mikrofona. Zatim sledi Vertikalno gledano, Deponija, Protiv sebe, Dan koji nikad nije došao... Muzika stvara gustu gotovo lepljivu atmosferu. Melanholija ujeda. Prijatna napetost raste i raste, dok se one meditativnije (reći ‘laganije’ kad je Block Out u pitanju bilo bi pogrešno) numere smenjuju sve do trenutka kad sve eksplodira i doživi vrhunac uz SDSS. Publika skače i masa je uzburkana...

I za kraj (i to kakav!) Bjesovi. Ime su odsvirali već na početku. Publika igra, skače i peva, a tako će ostati sve do kraja ovih brzih, žestokih i emocijama nabijenih sat vremena. Gavran, U osvit zadnjeg dana, Bolje ti (nova/stara pesma, na kocertima već poznata, ali nikako da se skrasi na albumu), Vraćam se dole... Marinko pušta glas koji kao da ima sopstveni život dok prelazi kroz skoro sve zamislive raspone, sve do totalne distorzije i primalnog krika tamo gde to sleduje.

ALTERNATIVNI ROCK FESTIVAL 08, DRUGI DAN

Malo pre ponoći Marinko pita publiku koliko je sati, i na očekivani odgovor kreću žmarci uz dobro poznate uvodne taktove i čitava publika horski peva: "Vreme je! " Jedan od vrhunaca čitave večeri, bar što se mene tiče. A nakon toga sledi neobični bis za kraj. Publika traži Avioni pevaju, ali Marinko ima drugačiju ideju i Bjesovi finiširaju koncert slično kako su i počeli. Ponovo ide Ime i krug se zatvara, samo što ovaj put pesmu po zamisli benda peva neko iz publike.

Koncert za pamćenje.

Povezani članci:
Preporođeni 4. jula - I dan ARF-a
Celo selo voli belo (odelo) - III dan



Komentari

  • Gravatar for ZOxi
    ZOxi (gost) | 07.07.2008. 17.01.26
    I Goran Bregovic je odlican uzivo.
  • Gravatar for mozda...
    mozda... (gost) | 07.07.2008. 19.11.16
    ali kad ne iznajmi ozvucenje od 50 evra za svirku
  • Gravatar for kastro
    kastro (gost) | 08.07.2008. 14.11.30
    "Block Out i Bjesovi su možda i najbolji koncertni bendovi u zemlji" - ovo je vec smesno, osim sto je krajnje licni stav...Ovo su bendovi koji VRLO RETKO nastupaju, kako onda gore navedeno moze biti tacno?
  • Gravatar for Svasta
    Svasta (gost) | 08.07.2008. 15.55.53
    I kada retko nastupaju oni odlicno zvuce. Ima ovde gomila bendova koji nastupaju "non-stop" ali to im ne smeta da zvuce ko k...c.
  • Gravatar for Miladin
    Miladin (gost) | 08.07.2008. 16.54.21
    "Block Out i Bjesovi su možda i najbolji koncertni bendovi u zemlji"-OVO JE JEDINA ISTINA ,BEZ MOZDA. Koncert u subotu je bio zaista za pamcenje.
  • Gravatar for Mila
    Mila (gost) | 08.07.2008. 16.57.54
    Sjajan koncert.
  • Gravatar for Bogunovic
    Bogunovic (gost) | 08.07.2008. 17.23.12
    Nije to smesno.To je tacno. Svaka cast za subotu.
  • Gravatar for fisher
    fisher (gost) | 09.07.2008. 14.00.09
    "Block Out i Bjesovi su možda i najbolji koncertni bendovi u zemlji" definitivno. sjajna svirka i sjajan tekst
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji