Popboks - VLADA DIVLJAN NA POVETARCU - Dome, slatki dome [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 13.09.2008. 15:17 · 5

VLADA DIVLJAN NA POVETARCU

Dome, slatki dome

Doajen domaćeg popa i rocka na krcatom splavu Povetarac razgalio je fanove različitih generacija najvećim hitovima iz bogate karijere. Puno publike bilo je i na obali

Nikola Marković

Koncert Vlade Divljana na Povetarcu najavljivan je bez preterane pompe. Od poslednjeg studijskog izdanja Die Tonzentrale (2003) proteklo je dosta vremena, a neizvesno je kada će novi album nekadašnjeg lidera Idola biti objavljen. Uz sve to, Beograd je u petak uveče vrveo od koncertnih aktivnosti - puno se pričalo o nastupu Jadranke Stojaković u SKC-u, dok su post rockeri Virvel gostovali na Letnjoj Šikari.

Među mnogobrojnima koji su se opredelili za Divljana bili su Sky Wikluh, Dejan Cukić, legendarni vaterpolista Igor Milanović..., dok je za iskusnog muzičara sa prebivalištem u inostranstvu ovo bila zgodna prilika za opušteno druženje sa publikom, uz stare hitove i bez imperativa promocije novog materijala.

Pred sam početak koncerta Divljan i “NVO bend” probili su se kroz masu uz pratnju kamere; taj čin bi pre trebalo shvatiti kao neobavezno zezanje i parodiju negoli kao težnju ka spektaklu.

VLADA DIVLJAN NA POVETARCUU sličnom duhu protiče i početak svirke, a tokom prvih par pesama (sa albuma Sve laži sveta) Divljan živo komunicira sa još uvek pomalo rezervisanom publikom i šali se na račun muzike sa obližnjih fensi splavova.

Stihovi “Ona radi u rudniku...” iz pesme Patuljci izazivaju prvo ozbiljnije komešanje i spontano horsko pevanje, a u nastavku koncerta, na opštu radost, ređaju se stari, dobri hitovi Idola. Publika traži RusijuMalenu, a Divljan odgovara: “Daleko je Rusija!”. Usput on poziva na stiskavac, zahvaljuje se, zadirkuje, promoviše novi singl opisujući ga kao “gej narodnjak”, a sa radošću peva folkerske melodije i u pauzama između pesama.

Na pola koncerta, Divljan akustičnu gitaru zamenjuje električnom i u maniru iskusnog zabavljača podiže atmosferu na još viši nivo. Pred kraj seta stižu i “naručeni” hitovi, nakon čega sledi zaslužena pauza od 20-ak minuta.

Dobro raspoloženje kulminira tokom završnog dela koncerta. Ređaju se Hajde, sanjaj me, sanjaj, Devojko mala, Kenozoik, i na samom kraju MaljčikiAmerika, pa još jednom Maljčiki. Publika je u ekstazi, peva se i igra i u prvim i u poslednjim redovima, paluba se trese, a kreće i snažni olujni vetar. Srećom, na samom kraju koncerta, prekasno da pokvari atmosferu. “Vidimo se ponovo na ovom mestu za dve godine...a možda i ranije”, kaže Divljan.

Malo je muzičara na domaćoj pop/rock sceni koji, pored dobrih pesama, poseduju i besprekoran osećaj za scenski nastup i spontanu, nepretencioznu komunikaciju sa publikom.

Vlada Divljan je bez sumnje jedan od njih, i ovaj nastup mogao bi biti dobra lekcija i putokaz za ovdašnje mlade bendove srodne orijentacije.

Foto galerija



Komentari

  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 13.09.2008. 16.23.11
    reklo bi se da je divljan objasnio?! kakav je bio zdenko? :)
  • Gravatar for Arf
    Arf (gost) | 14.09.2008. 15.51.18
    Tuzno da Divljan na Popboksu dozivi samo jedan komentar na prikaz svog koncerta u Beogradu,pa rekoh da se javim. Inace nisam bio tamo.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 14.09.2008. 20.19.18
    "besprekoran osećaj za scenski nastup i spontanu, nepretencioznu komunikaciju sa publikom." da se razumemo, ja volim Vladu. smrtno. ali ovo je najveca glupost koju sam procitala. covek nema pojma na sceni. dragom Vladi hvala zauvek na pesmama koje ostaju, ali scenski nastup je blago receno ocajan. nafurano, nesuvislo, odglumljeni entuzijazmom, sa prejakim egom i samohvalom iza svega. sa sve zakljucnim komentarom bubnjara "Hvala ti Zrenjanine".. brrrr... trebalo mi je dugo da nadjem iskru emocije u tim dragim divnim pesmama, srecom pa sam bila pijana.
  • Gravatar for anoniman
    anoniman (gost) | 17.09.2008. 09.26.21
    a, da nisi mozda bila bas mnogo pijana? koncert je vrveo emocijama...
  • Gravatar for Slazem se sa pijanom....
    Slazem se sa pijanom.... (gost) | 21.09.2008. 13.28.58
    ....i meni je to uvek islo na zivce kod njega....taj stav, ego, nafuranost...i zasto da se to precutkuje i ne kaze?....ne znam, razmisljam, mora da smo mnogo nervozna i nad*kana nacija, kad nam krotki Divljan smeta svojom smirenoscu....ili sam ja dobronameran u proceni(?!)....kad se predje preko toga, ostaju pesme...i to kakve!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji