Popboks - BOGDAN TIRNANIĆ (1979) - Doktor za rock ’n’ roll [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Džuboks · 23.01.2009. 13:15 · 3

BOGDAN TIRNANIĆ (1979)

Doktor za rock ’n’ roll

Ono što izaziva krizu, čije je ogledalo pojava „rok kritičara“ kao pouzdane oznake početka institualizacije ove vrste muzike i njenog kanalisanja u tradicionalne sisteme vrednosti, jeste istina da se rok jednim delom upravo degenerisao kroz pank

Džuboks

Povodom smrti Bogdana Tirnanića, objavljujemo jedan od retkih članaka koje je napisao za Džuboks. Moglo bi se reći da se radi o jednom od njegovih tipičnih članaka "protiv struje": u vreme kad je rock kritika u ondašnjoj štampi počela da poprima prve zaista ozbiljne obrise, Tirnanić piše da "pobuna bubuljica" s teoretičarima iznad glave zapravo označava njen ulazak u sistem hijerarhije i moći.

Povezano: Tirke - Poslednji fajront



Komentari

  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 23.01.2009. 13.53.34
    uh, kako tvrd tekst, sve ti j***m! :-ooo samo nekako mislim da nije mnogo ljudi čitalo ovaj tekst ni u vreme kada je izašao... :-/
  • Gravatar for srdan andrejević
    srdan andrejević (gost) | 24.01.2009. 09.23.31
    Odličan tekst. Relevantan je i danas, možda više nego ikad. Sve Tirketove najcrnje strepnje su se obistinile!
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 02.02.2009. 09.19.27
    Uroboros je najstarije stanje duha, a gospodin Tirnanic iako se njega dotice, u tekstu ne povezuje dva prava kraja koja vode prosirenju kruga. Fenomen i onaj ko razume fenomen su ta dva kraja, a ne fenomen i bilo koji konzument koji prema svojim mocima detektuje isti. Toliko. Svejedno, zao mi je sto covek takvog profila kao sto je bio gospodin Tirnanic nije vise medju nama...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks

HUGH CORNWELL - THE STRANGLERS (1981)

Razgovor u crnom

Džuboks

THE BEACH BOYS (1976)

15 godina snova sa plaže

Džuboks

BLACK SABBATH (1981)

Heaven and Hell

Džuboks