Popboks - ŽENE – Diane English - Sali u Dolini lutaka [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 25.01.2009. 20:51 · 12

ŽENE – Diane English

Sali u Dolini lutaka

Sećate li se izvođačice najbolje filmske simulacije orgazama, restauratorke romantične komedije? Godine su prošle i nekadašnja „američka ljubimica“ u poznim 40-im još pokušava da izgleda kao da joj je 20 manje. Žene su tužno podsećanje da previše botoksa i kolagena oduzima identitet (i još dosta toga) čak i najharizmatičnijim

Zoran Janković

Đorđe Bajić

Ocena:
1


1/10

Naslov originala: The Women
Scenario: Diane English
Uloge: Meg Ryan, Annette Bening, Eva Mendes, Debra Messing, Jada Pinkett Smith, Bette Midler, Candice Bergen, Carrie Fisher, Cloris Leachman, Debi Mazar
Žanr: drama
Trajanje: 114 minuta

Žene imaju jedan veliki problem. Ne, ne radi se prvenstveno o neduhovitom scenariju, nerazvijenim likovima i rutiniranoj režiji, mada i ovi gresi nisu bez težine. Glavni kamen spoticanja ovog filma je, verovali ili ne, lice Meg Ryan. Kad god se Meg pojavi na platnu (a pošto tumači glavnu ulogu – to je često) sve drugo tone u drugi plan, bledi i gubi na značaju.

Dobro, svi već znamo da američka mašinerija ne priznaje starenje, da su glumice starije od 40 pod posebnim pritiskom da očuvaju svoju „produženu mladalačku svežinu“. Ipak, većina je imala dovoljno zdravog razuma (ili puke sreće) da ne pretera sa ekspetimentisanjem na licu&telu. Zov slatke ptice mladosti nije zaobišao ni Meg Ryan, (nekada) vrsnu glumicu i komičarku (Kada je Hari sreo Sali, Francuski poljubac, Besani u Sijetlu...) Nažalost, njeno „podmlađivanje“ se pretvorilo u kolagensku noćnu moru sa dalekosežnijim posledicama.

U jednom trenutku Candice „Murphy Brown“ Bergen, filmska majka Meg Ryan u Ženama, savetuje kćer: „Ne budi ogorčena. To vodi do botoksa.“ Sve govori da je Ryanova poslednjih godina bila baš mnogo, mnogo ogorčena. Razvod, Russell Crowe, dug niz promašaja u karijeri... sve je to uzelo svoj danak.

Njeno nekada milo lice izobličeno brojnim tretmanima je sad svedeno na grotesknu, gotovo postapokaliptičnu verziju ranijeg. Sapeta koža, jedva otvorene oči, alien usne napućene do eksplozije... to je sada naša Meg. Čak ni slapovi lutkaste, ukovrdžane žute kose nisu mogli da sakriju nanetu štetu.

Kao mala, Meg se pojavila u reklamama za lutku Barbie, a sada je i sama postala izmutirana ostarela barbika u Dolini lutaka. Ko je tek pre 10 godina mogao naslutiti da će Meg Rayan i Pamela Anderson ličiti kao jaje jajetu? Sada nam se valja saživeti sa tom užasnom istinom – uz naglasak da je Pamela u toj podeli sačuvala više dostojanstva.

A film?

Konfekcijska, aritmična holivudska limunada sa dodatkom saharina nastala na tragu komercijalnog uspeha Seksa i grada. Četiri bogate prijateljice (uvek ih je četiri, zašto?) se bore sa besmislom u svojih ispraznih života.

Mary (Rayan) muž vara sa prodavačicom u parfimeriji (Mendes). Sylvia (Bening) pokušava da sačuva svoj posao urednice u prestižnom magazinu. Edie (Messing) je pokretni inkubator. Alex (Pinkett Smith) je lezbijka. To je otprilike to.

Diane English se debelo preračunala kada se odvažila da rimejkuje Cukora. Originalne Žene iz 1939. su i danas jedan od najboljih filmova svoje vrste, a Eva Mendes, ipak, ne može da zameni jednu Joan Crawford (mada ih ujedinjuje i sklonost ka kapljici više).

Loših i/ili nepotrebnih filmova je bilo i ranije i uvek će ih biti, oni se mogu oprostiti. Ono što je važnije jeste da se Meg Ryan pribere i pokuša da – ako je to sada uopšte moguće – povrati svoje lice. Nema ničega ljupkijeg od bora nastalih smejanjem. Pa i vlastitim ludostima.



Komentari

  • Gravatar for Kijanu
    Kijanu (gost) | 25.01.2009. 21.44.30
    Nikad je nisam voleo... cak i "Kad je Hari sreo Seli" je ,kad sam ga skoro pogledao, ostavio ukus bezveznosti... p.s. Ali zato je Sandra Bulok uvek bila smekerka, cak i u najljigavijim filmicima ove vrste...;) Meg sucks big time!
  • Gravatar for Cika Iga
    Cika Iga (gost) | 25.01.2009. 22.26.08
    izuzetno važan momenat u vezi sa ovim filmom je da ni jedan glumac muškog roda ne izgovara niti jednu jedinu rečenicu a tek se sporadično vidi u kadru do samog kraja ali bi to već bio spoiler, pa ću se uzdržati da opišem tu situaciju. Film stvarno puno liči na epizodu "Sex i grada" i najveća mu je mana što je beznadežno dosadan. Meg ne izgleda tako očajno, ali te usne na njoj stvarno izgledaju čudno.
  • Gravatar for o gospsodo kriticari...
    o gospsodo kriticari... (gost) | 25.01.2009. 23.49.19
    ...zaista cenim vas rad i citam kritike na popboks-u. Pa ajde dajte nam neki film sto je dobar, kritikujete sve ove budalastine (ocene 1,2,3,4). Pozdrav
  • Gravatar for Sofija
    Sofija (gost) | 26.01.2009. 12.25.17
    da bismo znali sta je dobro, moramo znati i sta je lose. actually mi se gledao ovaj film, hvala vam od srca na ovom odlicno srocenom upozorenju!
  • Gravatar for Kritičar
    Kritičar (gost) | 26.01.2009. 12.47.12
    Obećavamo, biće i boljih naslova.
  • Gravatar for Zoran-Zohan-Yoran
    Zoran-Zohan-Yoran (gost) | 26.01.2009. 14.34.25
    Samo strpljivo, evo u ime prozvanog i pohvaljenog dvojca odgovorno obećavam skore prikaze, neki već na čekanju za objavljivanje ovde, mnogo boljih ostvarenja poput Bedtime Stories (Adam Sandler), Rocknrolla (Guy Ritchie), The Yes Man (Jim Carrey & Zooey Deschanel),W. (Oliver Stone), Towelhead (Alan Ball)i The Hurt Locker (Kathryn Bigelow na iračke teme). Znači, uskoro osvrti na gornji dom.
  • Gravatar for U susret Zlatnoj malini...
    U susret Zlatnoj malini... (gost) | 26.01.2009. 15.11.40
    Glavna petorka (Annette Bening, Eva Mendes, Debra Messing, Jada Pinkett-Smith i Meg Ryan)je nominovana u kategoriji "najgora glumica".
  • Gravatar for Ghoul
    Ghoul (gost) | 26.01.2009. 17.12.40
    kako doznajem iz pouzdanih izvora, za koji dan stiže rivju sa ocenom 8 (OSAM)!
  • Gravatar for bup
    bup (gost) | 27.01.2009. 10.04.33
    jako konfuzno napisano, do kraja recenzije mi nije jasno da li meg rajan ima botoksirano lice ili glumi osobu koja ga ima. previse nedovoljno jasno definisanih skokova izmedju opisa filma i stvarnosti.
  • Gravatar for bup
    bup (gost) | 27.01.2009. 14.31.37
    pročitao sam još jednom, pažljivije. pa još jednom. iz trećeg puta sam sve shvatio. danas nešto slabije kapiram, ne znam šta mi je.
  • Gravatar for Patrick Terra
    Patrick Terra (gost) | 27.01.2009. 14.36.23
    Iskusan tekst. Kapa dole. Istovremeno je i smešan i tužan. Tužno je to što se dogodilo Meg a ako ne pripazimo sve nas to čeka.
  • Gravatar for Grejs
    Grejs (gost) | 30.01.2009. 17.40.26
    ...alijas Debra Messing, garantuje dobru zabavu, ako nista drugo. Okej, Sex & grad je neponovljiv, i ovo je samo jos jedna potvrda nepomirljivosti zena sa bolnom i neminovnom prolaznoscu mladosti i lepote. Stoga, smejmo se toj fiktivnoj moci zena nad svojom sudbinom, te nemoci muskaraca da ih isprate u istoj. Smejmo se botoxu, devijantnosti americkog drustva, jeftinim i povrsnim trikovima za srecu, slabostima i padovima ljudskog roda i nacinima njihovih skrivanja, takozvanoj ljubavi koja je samo razmena telesnih tecnosti, aman, smejmo se komediji zvanoj zivot. Zato film i postoji, ne? : )
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi