Popboks - KAD NEVESTE ZARATE – Gary Winick - Malo hteli, malo započeli [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 30.01.2009. 13:02

KAD NEVESTE ZARATE – Gary Winick

Malo hteli, malo započeli

Za razliku od gomile pretencioznih, novih filmova, koji ne ostvaruju ni polovinu namera svojih autora, ovim se filmom malo toga želi, malo toga postiže, ali i malo razočarava

Vladislava Vojnović

Ocena:
6


6/10
 

Naslov originala: Bride Wars
Scenario: Greg DePaul, Casey Wilson, June Diane Raphael
Uloge: Kate Hudson, Anne Hathaway, Candice Bergen, Chris Pratt
Žanr: melodrama
Trajanje: 89 min.
Proizvodnja: SAD, 2009.

Gary Winick ima 50-ak godina, producirao je 20-ak filmova, režirao desetak, montirao četiri. Scenaristi njegovog najnovijeg filma su Casey Wilson i June Diane Raphael, epizodne glumice (koje se pojavljuju i u Nevestama) i Greg DePaul, koji se 2003. pojavio u kultnom dokumentarcu Feel Neil Davida Saricha. Glavne, sasvim solidne glumice su Kate Hudson (sjajna Penny Lane u Koraku do slave Camerona Crowea) i Anne Hathaway (Planina Broukbek Anga Leeja, Becoming Jane Juliana Jarrolda…).

Od svih koji s nastankom Nevesta imaju neke veze, na izvestan način je najzanimljivija Candice Bergen u ulozi naratorke priče, tj. duha profano-svete tajne američkih savremenih venčanja. Karijera Bergenove od davne i slavne saradnje sa Johnom Miliusom i Richardom Brooksom, preko serijala Murphy Brown, stigla je do Seksa i grada i, najzad, do Nevesta, koje nisu bogzna šta, ali niko ne mora ni da crveni: družina je napravila mali film o malim ljudima za male ljude, a naročito za male žene.

Niko nije računao na oskare ili čudo na blagajnama, a ni na ulazak u istoriju filma ili pobede na art-festivalima. Naprosto, napravili su film za normalnu potrošnju, tj. za solidnu gledanost u bioskopima, na DVD-jevima, na televizijama.

Film govori o dugo osporavanoj instituciji ženskog prijateljstva i prikazuje svu važnost prijateljice u životu žene, ali i sitne i ne tako sitne pakosti koje su žene u stanju da učine jedna drugoj, čak i kad se jako vole. Tema je, dakle, venčanje, kao jedna od važnijih stvari u životu malih ljudi, a ideja da je istopolni, nehomoseksualni partner u životu važan koliko i bračni partner.

Puna bioskopska sala, i ženskog i muškog sveta, najbolje govori da ovakvi filmovi, sa još malo pa TV-film tematikom, kad su zanatski solidno izvedeni, ne smetaju nikome. Doduše, interesovanje traje koliko traju kokice, možda zato što je zapetljavanje u prvoj polovini filma zanimljivije od sasvim uobičajenog otpetljavanja u drugoj polovini.

Zanimljivo je da obe glavne glumice izgledaju kao osobe koje se, zapravo, ne bi udavale za konkretne prilike, a možda i nikad. Time je pojačan akcenat na institucionalnom braku, a ne na romantičnoj ljubavi. Kako je brak osnova porodice, a porodica, pak, osnovna ćelija društva, Winickova priča je – državotvorna. Muž je, dakle, vrsta izabranog predsednika koji je nužan da bi društvo kako-tako, manje ili više patrijarhalno, napredovalo, i od njega se ne očekuje bogzna šta, osim da bude zemaljska podrška narodu oličenom u ženama.

A drugarica? Hm, pa ona mu dođe kao neka crkva: za isposvest, blagoslov, pokoru i podršku sistemu vrednosti; bez nje država može, ali je lakše ako bez nje ne mora. S ovim se možete složiti, ali i ne morate, baš kao što u Nevestama razlog za takvu asocijaciju možete imati, a i ne morate.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi