Popboks - THE HURT LOCKER – Kathryn Bigelow - Damin gambit [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 16.02.2009. 11:20 · 3

THE HURT LOCKER – Kathryn Bigelow

Damin gambit

Kada je odlučila da režira The Hurt Locker, Kathryn Bigelow se našla na terenu klizavom po više osnova – karijera na nizbrdici, te svima teška tema: Irak nakon američko-savezničke intervencije

Zoran Janković

Đorđe Bajić

Ocena:
9


9/10
 

Scenario: Mark Boal
Uloge: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Guy Pearce, Ralph Fiennes, David Morse, Evangeline Lilly
Žanr: ratna akcija
Proizvodnja: SAD, 2008.
Trajanje: 130 min.

Kathryn Bigelow, vlasnica besprekornog rediteljskog niza (Near DarkUsijani čelikZločin na talasimaČudni dani), punih 13 godina nije potpisala ostvarenje dostojno njenog neospornog talenta. Posle dva slaba i mahom nezanimljiva filma (Zaboravljeni zločin i K-19), The Hurt Locker predstavlja dugo očekivani povratak u formu. Sudeći po uzbudljivosti svakog minuta njenog poslednjeg filma, vredelo je podgrejavati plamen velikih očekivanja i strpljivo čekati.

The Hurt Locker nema naglašen zaplet i fokus je na karakterima: trojici deminera koji se svakodnevno hvataju u koštac sa zamkama maštovitih i upornih iračkih pobunjenika. Ovako ogoljena struktura (scenario je delo Marka Boala, autora priče na kojoj je zasnovana i nevažna, već zaboravljena režija Paula Haggisa U dolini Ela) pokazala se kao mudar izbor, omogućivši Kathryn Bigelow da trijumfuje na dva, uobičajeno oprečna fronta.

Naime, The Hurt Locker sačinjen je od filmskih dnevničkih zapisa, pri čemu dramske scene u kojima doznajemo ponešto iz civilnog života trojice glavnih junaka služe tek kao vezivno tkivo između spektakularnih akcionih sekvenci. U filmu nema mesta za patetiku, prenemaganje, proklinjanje fatuma; nema dugih pogleda, podignutih obrva i kontemplacija na temu promašenosti američke avanture u Iraku i/ili prozivke suludih zahvata Bushove administracije.

Mineri iz dana u dan rade posao za koji su plaćeni i stavljaju glavu u džak (samo jedan od njih biva prikaznik kao zavisnik o smrtnim opasnostima), irački pobunjenici im prate svaki potez, iznova i iznova pokušavajući da im stave do znanja šta misle o njihovoj misiji.

U filmu The Hurt Locker sve je kristalno jasno - ratnici ratuju svim sredstvima, sukobljene strane ostaju ušančene jedna nasuprot druge, rat i radikalizam postaju i neminovnost i ishodište. Svako može postati ubica i žrtva, a brutalnost rata obezvređuje ideale o slobodi i pravdi. Rediteljka uspeva da izbegne apologiju onih o kojima priča, uz put podarivši publici nekoliko akcionih scena od čije efektnosti, uprkos nametima skromnog budžeta zastaje dah.

Što zbog zahteva same teme, što zbog preovlađujućeg tona ove filmske priče, Bigelowova se odlučila za ultraveristički izraz. Samim tim, prisustvo direktora fotografije Barryja Ackroyda (koji je u svojoj filmografiji uknjižio doprinose socijalnim dramama, ali i spektaklima poput United 93 Paula Greengrassa) činio se ne samo kao prirodan, već i logičan izbor. Verističkoj suštini filma doprinose i mahom nepotršena glumačka lica, dok su vedete (David Morse, Ralph Fiennes i Guy Pearce) tu tek na kratko - da pokažu poštovanje, vrate dugove i/ili pomognu buduću prodaju filma na belosvetskim marketima.

Novopridošli među gledaocima posle filma The Hurt Locker zasigurno će potražiti i ranije radove ove rediteljke, a dugogodišnji verni sledbenici mogu da odahnu i konstatuju: Kathryn Bigelow se vratila vrhunsku formu.



Komentari

  • Gravatar for Hip hip hooray
    Hip hip hooray (gost) | 16.02.2009. 16.39.37
    Odlican prikaz! Jedva cekam da pogledam film. Od Kathryn ocekujem samo najbolje i drago mi je da je ponovo stala na noge!
  • Gravatar for Ghoul
    Ghoul (gost) | 16.02.2009. 17.09.34
    katarina je potpuno ispunila čizme leni rifenštal: napravila je odličan film u službi zle politike.
  • Gravatar for parksb
    parksb (gost) | 01.03.2009. 17.19.29
    Fenomenalan
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi