Popboks - CHUCK PROPHET - Spreman za MTV [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 18.02.2009. 14:31

CHUCK PROPHET

Spreman za MTV

Ljudi poput Johnnyja Casha se nikad nisu bavili politikom. Ali, kad bi on stao na binu i pevao, znao si odakle dolazi

Milan Vukelić

Chuck Prophet spada u grupu američkih muzičara koji u Beogradu, u nekim krugovima, imaju gotovo kultni status, iako ni u sopstvenim sredinama za njih nije čulo mnogo ljudi.

Od ovdašnjih gostiju tokom proteklih nekoliko godina, Prophet bi se mogao uporediti sa Steve Wynnom, Markom Eitzelom i Bonnie Prince Billyjem, ali možda ponajviše sa svojim herojem Alexom Chiltonom i Howe Gelbom (čijem Giant Sandu ovih dana svira kao predgrupa na evropskoj turneji).

Poput Chiltona i Gelba 2006, i Prophet će u Beogradu svirati sam, s gitarom, u povelikoj bioskopskoj sali Doma omladine. Biće to prilika za susret jedan-na-jedan s jednim od najcenjenijih aktuelnih američkih kantautora, koji kao svoje uzore navodi „gitariste koji umeju da pevaju“: Bob Dylan, Alex Chilton, Jimi Hendrix...

Iako ga često najviše spominju kao člana Green on Red, Prophet je ipak najviše pokazao kao solo izvođač, na 10 solo albuma (od Brother Aldo iz 1990. do Soap and Water iz 2007). Na njima je on predstavio pitku i opuštenu mešavinu prašnjavog rocka, catchy popa i ispovednih pesama u kojima se nije libio ni da gotovo plastičnim ljubavnim stihovima na kocku stavi imidž cool rockera iz Kalifornije.

U intervjuu za Popboks, pred beogradski koncert 25. februara, on govori o svim bitnim temama za jednog „poštenog američkog rockera“: Isusu, politici, Johnnyju Cashu, iskrenosti, uspehu... I, naravno, o ljubavi - supruzi i pevačici Stephanie Finch, s kojom je svojevremeno imao ad hoc bend Go Go Market.

POPBOKS: Chuck, u Beogradu ćeš svirati solo. U čemu je za tebe glavna razlika između takvih koncerata i svirki s bendom?

PROPHET: Pa, kada pesme sviraš akustično, one se zaista potvrđuju. Nemaš mnogo toga da sakriješ. Tako naučiš više o njima.

U jednom skorašnjem intervjuu spomenuo si pesmu Jesus Was a Social Drinker, koju voliš da izvodiš solo. Reci nam malo više o toj pesmi.

 Nadam se da ću je odsvirati. To je jedna duga, kotrljajuća talking blues pesma o Isusu. On je bio stand-up komičar. I nikad nije imao lap top, ili olovku i svesku, a napisao je bestseler roman, onda je nestao i niko ga više nikad nije video.

Kakvi su ti planovi za novu ploču? Kada je možemo očekivati?

Možda na jesen ako Bog bude tako hteo, a potoci ne nadođu...

Kako ti gledaš na muzičare koji reaguju na društvenu i političku situaciju?

Ne znam. Nekim ljudima mogu da se obratim očekujući od njih mudrost po tom pitanju, a nekima ne mogu. Dakle, zavisi.

Čini mi se da ste Steve Earle i ti dva čoveka koji stoje na dijametralno suprotnim stranama kad je o tome reč, a opet imam utisak da biste se složili oko većine političkih pitanja...

Možda, ne bih znao. Mislim, neki umetnici poput Johnnyja Casha se nikad nisu bavili politikom. Ali, kad bi on stao na binu i pevao, znao si odakle dolazi.

Da li bi ti nekad napravio „političku ploču“, sada kad se u Vašingtonu izgleda desila velika promena?

Naravno!

Ko na tebe utiče izvan singer-songwriter kruga muzičara? U tvojoj muzici postoje tragovi hip-hopa, new wavea i popa...

U svemu nalazim inspiraciju: u filmu, životnim iskustvima… Mislim da je to prilično očigledno.

Lucinda Williams je rekla da bi volela da je ona napisala pesmu No Other Love. Pretpostavljam da je dobar osećaj kad čuješ tako nešto, i to od takve osobe, ali imaš li ti sam nekad osećaj da si upravo napisao Savršenu Pesmu?

Povremeno, ali me prođe i onda se bacim na sledeću žrtvu.

Ako uopšte postoji savršena pesma, misliš li da bi to obavezno bila ljubavna pesma?

Sam Bog zna.

Jesi li ikad imao utisak da si prešao granicu i da si previše otvoren u pesmama?

Jok! Mada, s druge strane, često sam blamirao roditelje svojim dugim jezikom, i imam to u vidu. Ali, u suštini, mislim da nikad nisam prešao tu granicu.

U jednom intervjuu John Stewart iz Kingston Trija - koji je 70-ih imao veliki pop hit Gold, ali se ubrzo vratio sviranju folka - kaže da mu uspeh te pesme nije značio apsolutno ništa, osim što ga je doveo na rub depresije... Misliš li da bi ti podneo proboj na MTV?

Pa, ja ne mislim da je to problem, da li ti misliš da jeste? Nije to baš kao da si preživeo rak Ili gomilu drugih stvari koje iskušavaju čoveka. Tako da, ne – mislim da bi to samo bila avantura, premda malo uvrnuta. A zbog avanture sam i krenuo da se bavim ovim glupostima.

Hoće li se skorijoj ili daljoj budućnosti pojaviti novi album grupe Go Go Market?

Pojaviće se nova ploča Stephanie Finch. Podršku joj pružamo ja, Kelly Stolz i Rusty Miller. Ploča je genijalna.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.