Popboks - LAIBACH U DOMU OMLADINE - Samo nam je fuga potrebna [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 25.02.2009. 12:53 · 3

LAIBACH U DOMU OMLADINE

Samo nam je fuga potrebna

Fanovi Laibachovog industriala i klasične muzike sinoć su prisustvovali modernoj interpretaciji jednog od ključnih Bachovih dela

Nikola Marković

Mesto: Dom omladine, Beograd
Vreme: Sreda, 14. februar 2009.
Organizacija: Legacy Promotion

Hol ispred bioskopske sale Doma omladine je sinoć oko devet bio potpuno prazan. Mimo uobičajene beogradske prakse, koncert Laibacha je počeo tačno u najavljeno vreme, bez minuta kašnjenja. A unutra je šarolika ekipa, od uniformisanih darkera do uredno odevenih japija, sedela na numerisanim sedištima i s pažnjom pratila perfomans na bini.

LAIBACH U DOMU OMLADINE

Laibach je oduvek bio bend koji je snagu crpeo koliko iz same muzike, toliko i iz osetljivih tema kojima se bavio i pažljivo osmišljenih scenskih nastupa. Turneja na kojoj promovišu album sa obradom Bachovog dela Umetnost fuge se u tom kontekstu može posmatrati kao kratki predah, posle ozbiljnih tema kojima je cilj, kako članovi kažu, “definicija slobode u odnosu ideologije i kulture prezentirana kroz umetnost”.

Intriga koja se krije iza obrade Umetnosti fuge je striktno muzičke prirode – Laibach vide Bacha kao pionira elektronske muzike koji je fuge pisao u algoritmima sličnim kompjuterskom jeziku, a kako ovo delo nije pisano ni za jedan konkretan instrument otvoreno je za raznolike interpretacije.

U skladu s tim, beogradska publika je prisustvovala atipičnom Laibachovom performansu, koji bi pre nalikovao muzičarima poput Philipa Glassa ili Jan Michelle Jarea. Petorica smrtno ozbiljnih muškaraca na bini sviraju u sedećem položaju, zagledani u laptopove i klavijature, izuzev bubnjara koji na samom početku koncerta i nije imao previše posla. Za to vreme, sa dva video-bima se ređaju apstraktni kadrovi koji su maksimalno prilagođeni muzičkom izrazu.

LAIBACH U DOMU OMLADINE

Tokom prvih pola sata gotovo da nema stilskog odmaka od originala – partiture koje bismo lako zamislili odsvirane na orguljama ovde su samo tehnološki osavremenjene, ali su bliže klasičnoj muzici nego nekakvim začecima elektronskog zvuka.

Tek od sredine koncerta, kada se i bubnjar aktivno uključuje, muzika dobija savremenu crtu i bezmalo rockerski naboj, a publika kurtoazne akademske aplauze zamenjuje povremenim radosnim usklicima. Ali tih poletnih delova nije bilo previše: do kraja koncerta su se sa tihim partiturama smenjivali u pravilnim vremenskim razmacima.

Nastup je trajao 70-ak minuta, bez bisa i uz odjavnu špicu sa video bima, gde je kao jedan od članova benda na turneji naveden i sam Johann Sebastian. Upravo to najbolje ukazuje na prirodu celog događaja, koji je u mnogo većoj meri bio omaž velikanu klasične muzike nego autonomno delo koje provocira i pomera granice. 

LAIBACH U DOMU OMLADINE

Reakcije na performans su bile različite. “Pola sam slušao, pola prespavao”, čulo se iz jednog kružooka. Dve devojke su konstatovale kako "Laibach, eto, više ne znaju šta da rade”. Da ne budemo nepravedni – bilo je i onih sa osmesima na licu, a štand sa diskovima, majicama i kaiševima je privlačio veliku pažnju.

Po svoj prilici, publika će se mnogo više radovati kad se kontroverzni bend bude vratio na stari kolosek.

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for JODLAC - PODLAC
    JODLAC - PODLAC (gost) | 25.02.2009. 16.47.20
    "unutra je šarolika ekipa, od uniformisanih darkera do uredno odevenih japija" Ove dve krajnosti govore sve za sebe. Verovatno ni jedni ni drugi nikada nisu niti ce shvatiti Laibach (niti sada u ovom klasicno-intelektualnom-Bach sto je privuklo japije smislu, niti u ranijem dark smislu prenosenja neke poruke kroz angazovanu muziku sto pogresno privlaci darkere). Onih izmedju koji su pravi ljubitelji je bilo verovatno najmanje, ali oni nisu toliko ni bitni. Laibach se vracaju kod nas po ko zna koji put, pa ce nas verovatno pohoditi ponovo kada budu imali sta da kazu. Samo je pitanje KOME.?
  • Gravatar for @jodlac
    @jodlac (gost) | 26.02.2009. 11.17.38
    "kada budu imali sta da kazu"...ne znam o cemu lajbah uopste pricaju?
  • Gravatar for JODLAC - PODLAC
    JODLAC - PODLAC (gost) | 26.02.2009. 16.38.18
    Mozda ne pricaju bukvalno i na prvu loptu kao sto mozda mislis. Nisu oni U2 i Bono pa da nam pune usi mirotvorackim, dusebriznickim glupostima. Proprati malo njihove ranije albume, a posebno album N.A.T.O. pa ce ti mozda biti jasnije. Ko razume shvatice....
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji