Popboks - ČUDOVIŠTA PROTIV VANZEMALJACA – Conrad Vernon, Rob Letterman - I čudovišta imaju dušu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 30.04.2009. 15:33

ČUDOVIŠTA PROTIV VANZEMALJACA – Conrad Vernon, Rob Letterman

I čudovišta imaju dušu

Da su scenaristi malo manje vremena potrošili prisećajući se naučnofantastičnih B-filmova koje su gledali u tinejdžerskim danima, a malo više na samu priču, ovaj film bi možda dobacio do osmice

Sofija Vuković

Ocena:
6


6/10

Naslov originala: Monsters vs. Aliens
Scenario: Maya Forbes, Wallace Wolodarsky, Rob Letterman, Jonathan Aibel, Glenn Berger, Conrad Vernon
Uloge: Reese Witherspoon, Seth Rogen, Hugh Laurie, Will Arnett, Rainn Wilson, Kiefer Sutherland, Stephen Colbert
Žanr: SF/Animirani
Trajanje: 94 min.
Produkcija: SAD, 2009.

Osećanje da celog života nekoga pratite u stopu a nikako ne možete da ga stignete mora biti frustrirajuće i za najbolje među nama. Pretpostavljam da se zaposleni u DreamWorksu tako osećaju veći deo vremena. Sa časnim izuzetkom Šreka (i u određenoj meri njegova dva nastavka), ova produkcijska kuća u višegodišnjoj trci sa Pixarom kao da je osuđena na večito mesto prve pratilje.

Naravno, teško je očekivati da da bilo ko konstantno izbacuje genijalnosti, ali kada imate konkurenta koji to bezobrazno radi već 15 godina, potrebno je malo više truda ne biste li uopšte privukli pažnju.

Nije da se autori ovog puta nisu trudili. Primenivši sistem „Ako ne možeš da ih pobediš – parodiraj ih!“, koji se pokazao tako uspešnim u slučaju Šrek, ovog puta za metu biraju širok spektar SF filmova, sa posebnim fokusom na treš-ostvarenja iz 50-ih. Međutim, dok kod Šreka nisu prezali od toga da kompletan mehanizam funkcionisanja bajke nemilosrdno izvrnu naglavce, kod Čudovišta protiv vanzemaljaca previše su blagonakloni prema materiji koju teže da parodiraju. Iako su i u ovom filmu heroji oni koje obično love i ubijaju, negativci ne predstavljaju veliko izneneađenje, niti neki preveliki izazov.

Naravno, ispod svega toga treba pročitati priču o tome kako je teško ali i dobro biti drugačiji. Suzan Marfi (Witherspoon), obična devojka iz Modesta u Kaliforniji, to će otkriti tako što će posle udara meteorita poprimiti gigantske proporcije i biti prinuđena da svoj život sagleda iz potpuno drugačije perspektive. Iako u početku pati za svojim dotadašnjim malograđanskim životom, ubrzo shvata da je rušenje zgrada, vožnja automobila umesto rolšua i uništavanje zlih vanzemaljaca znatno uzbudljivije. A ko i ne bi?

Kome treba slepo ambiciozni i sebični verenik kada ima takve živopisne partnere kao što su dr Bubašvaba (Laurie), Karika koja nedostaje (Arnett) ili želatinasta jednooka bljuzga po imenu B.O.B. (Rogen). Suzanin odnos sa ostalim čudovištima i njihova međusobna dinamika predstavljaju suštinski najispunjeniji i najzabavniji deo filma. I, mada glavnu glumicu nisam uspela da prepoznam (ipak joj bolje stoji južnjački akcenat), Laurie i Rogen su na visini komičarskog zadatka.

Pored maštovito zamišljene glavne ekipe, smeh će vam često mamiti i sjajno isparodirana američka vlada, na čelu sa nesposobnim, impulsivnim predsednikom i „strogim ali pravednim“ generalom Mongerom. Ovde su autori bili i malo smeliji, i hrabro se poigrali sa pitanjem opravdanosti korišćenja nuklearnog oružja i stava američkog predsednika o tome.

Vizuelno impresivan, dinamičan i zabavan, Čudovišta protiv vanzemaljaca je film daleko od transžanrovske genijalnosti VOLI-ja (2008) ili Neviđenih (2004), na koji prvenstveno treba odvesti decu. Ipak, i oni odrasli koji su nekad u svom životu uživali u filmovima kao što su Napad džinovske žene (1958), King Kong (1933), ili Bliski susreti treće vrste (1977) naći će u ovom crtaću mnoštvo intertekstualnih referenci koje ga izdižu iznad prosečne zabave za decu.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi