Popboks - TONI MANERO – Pablo Larrain - Belo odelo [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 17.06.2009. 15:03

TONI MANERO – Pablo Larrain

Belo odelo

Između Raula i njegovog sna da postane čileanski Toni Manero, idol iz filma Groznica subotnje večeri, toliko je prepreka da transformacija prerasta u surovi eksperiment

Kristina Đuković

Ocena:
9


9/10
 

Originalni naziv: Tony Manero
Scenario: Alfredo Castro, Mateo Iribarren, Pablo Larrain
Uloge: Alfredo Castro, Paola Lattus, Hector Morales, Amparo Noguera, Elsa Poblete
Žanr: drama
Proizvodnja: Čile, Brazil, 2009.
Trajanje: 97 min.

Za razliku od Bilija Eliota, čija sklonost ka baletu usred surove engleske radničke svakodnevice oplemenjuje dečaka i njegovu sredinu, disko opsesija glavnog junaka filma Toni Manero ne samo da ne deluje oslobađajuće već junake pretvara u patološki odraz Pinočeove diktature pod kojom žive.

Dok je za Raulove kolege zatečene u čileanskoj verziji kafane iz drame “Na dnu” Maksima Gorkog disko tačka izvor zarade, za Raula ona nije povod za nešto drugo, već ono u šta se pretvara celim bićem.

Belo odeloFokusirajući se na postupnost ove transformacije, Larin kombinuje elemente filmova o pozadini šoubiznisa sa introspektivnim filmovima o serijskim ubicama poput filma Henri: Portret serijskog ubice. Groznica u kojoj Travolta beskonačno pleše prerasta u Raulovo grozničavo prikupljanje staklenih kocki po stovarištima ne bi li napravio svetleći podijum.

Kako Larin zvučno i vizuelno izoluje Raulov ples od čileanskog sivila, disko muzika nikada ne prerasta u saundtrek. Spram glasnog zavijanja policijskih sirena sa ulice, avetinjski odzvanja iz dubine kadra kao iz muzičke kutije na krilu starca.

Svaki pokušaj mladog plesača, komuniste Gojoa, da u plesnu tačku uvede nove korake kod Raula izaziva prezir, jer “toga nema u filmu”, i postaje povod za udaljavanje od trupe kao od ometajućih faktora koji prljaju njegovo belo odelo.

Raulovo nastojanje da se slikom koju je stvorio odbrani od sivila koje ga guta doprinosi da ilegalne aktivnosti Gojoa ostanu u prikrajku, kao ostaci nekog amaterskog filma o revolucionarima. Prava drama postaje: kako se transformisati. Za osiromašene, poput Raula, Pinoče se udaljava iz fokusa bede kojoj je doprineo i postaje samo još jedna figura koja se može videti u koloru ili crno-bela.

Baš kao što starica, pre nego što će joj Raul oteti TV u boji, oduševljeno prokomentariše kako je tek sada shvatila da predsednik ima plave oči. Neprijatelj više nije Pinoče, već onaj ko vidi koje su boje oči diktatoru. Ostali su osuđeni na crno-belu sliku.

Toni Manero zaslužuje sertifikat plesnih škola iz kojih su izašli junaci filmova Crvene cipelice i I konje ubijaju zar ne.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi