Popboks - ERIK TRUFFAZ I DVOJAC BEZ KORMILARA - Elektro kofein [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 15.12.2009. 16:05 · 1

ERIK TRUFFAZ I DVOJAC BEZ KORMILARA

Elektro kofein

Snežna mećava nije sprečila fanove francuskog jazz trubača da krenu na još jedno muzičko putovanje u renoviranoj sali Doma omladine

Ana Eraković

Mesto: Dom omladine, Beograd
Vreme: Subota, 14. decembar 2009.

Ne toliko iznenađujuće za ovakvu vrstu muzike, publika je sinoć bila sastavljena od gotovo svih uzrasta, i do početka samog nastupa u 21:30h, sala je bila popunjena do poslednjeg mesta, čemu je, verujem, značajno doprinela i korektna cena karte.

DVOJAC BEZ KORMILARA I ERIC TRUFFAZPoreklom Švajcarac, Erik Trufazz je, odabrao svoj životni poziv zahvaljujući ocu saksofonisti i albumu Milesa Davisa Kind Of Blue, ali je poznat po eksperimentisanju sa mlađim žanrovima poput duba, drum’n’bassa, hip hopa i elektronike. Međutim, za živo izvođenje eksperimenta bila mu je potrebna pomoć nekog kao što je Dvojac bez kormilara (koji je odnedavno zapravo trojac). 

Sinoćnji nastup su započeli Dušan Petrović i Boris Mladenović (koji bio zadužen za gitaru, semplove i elektroniku), a već nakon nekoliko minuta im se priključio i Truffaz sa trubom i wah-wah pedalom.

Tokom koncerta, Truffaz i Dušan su se čas smenjivali, čas dopunjavali, a čas vođstvo prepuštali bubnjaru Feđi Frenklinu, zahvaljujući kom smo imali priliku da čujemo i kako se drum’n’bass ritmovi sviraju na živom instrumentu. Nakon elektronike i drum’n’bassa, usledio je odeljak namenjen world musicu, u kom su dominirali zvuci iz Afrike i Azije, a potom i hip hop deo. Tako je otprilike izgledao redosled kojim su se ritmovi smenjivali sve do kraja koncerta.

DVOJAC BEZ KORMILARA I ERIC TRUFFAZ

Publika je iskoristila pretežno lagan tempo svirke kao predah od obaveza prvog radnog dana u nedelji i nemilosrdnog vremena, pa je tokom većeg dela koncerta bila prilično statična, ali svaka prepoznata melodija je propraćena gromkim aplauzom. Posebno oduševljenje je izazvala čuvena Yuri’s Choice, koju je Truffaz izveo uz pravu dozu improvizacije.

DVOJAC BEZ KORMILARA I ERIC TRUFFAZZa video odeljak koncerta bili su zaduženi Miloš Gojković i Dorijan Kolundžija, a Godardov film Do poslednjeg daha kao predložak, i impresivne manipulacije vizuelnim efektima smenjivali su se na dva video bima. Koncert je završen tačno u 23h, ali je publika vratila Truffaza na bis koji je trajao celih 15 minuta.

Atmosfera bi zasigurno bila bolja da se umesto alkoholnih pića služila kafa, a uz svaku kupljenu kartu dobijala rezervacija jednog lazy baga.

Nakon poslednjeg koncerta u okviru serijala French Connection Border Line Session (a nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti imati prilike da vidimo još zanimljivih spojeva) i užitka u nežnim zvucima, publika se zaputila kućama, a sneg ju je nestrpljivo ponovo primio u svoj zagrljaj.

Galerija fotografija Stanislava Milojkovića

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for sm
    sm (gost) | 15.12.2009. 21.48.54
    genijalno! cestitam.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji