Popboks - PETROL I LOLLOBRIGIDA U DOMU OMLADINE - Tulum! Parti! Žurka! Igranka! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 19.12.2009. 21:25 · 12

PETROL I LOLLOBRIGIDA U DOMU OMLADINE

Tulum! Parti! Žurka! Igranka!

Beogradski art rock bend i purgerke u šljokicama su nam pružili dobar provod na minus pet

Jelena Maksimović

Mesto: Dom omladine, Beograd
Vreme: Petak, 18. decembar 2009.

"Šta je zajedničko Petrolu i Lollobrigidi?", bio je čest komentar koji je pratio najavu koncerta ove dve grupe. Njihov zajednički imenitelj diktira MTV, koji je bio i organizator događaja, jer smatra da su baš ova dva benda ono što bi morali da slušaju mladi i gotivni, ciljna grupa ovog medija. Uslovno rečeno, MTV vam je ponudio suštinu i formu, za one koji vole muziku, i za one koji vole zabavu.

PETROLDa koncert treba da bude i zabava u najbukvalnijem smislu te reči je faktor koji je doprineo da ovo veče ima svoje glavne zvezde i nekoga ko je podrška, iako to nije tako prvobitno zamišljeno. Susedski electro pop sastav Lollobrigida se poslednji put pojavio pred beogradskom publikom pre više od godinu i po dana. U međuvremenu su objavili album i glasovima publike iz regiona osvojili MTV nagradu.

Sa druge strane, Petrol je u godini na izmaku svirao više puta u Beogradu, sa uspehom promovišući svoj debi album Nezgodno vreme opasni dani. Ako je Lollobrigida predviđena za headlinera, onda Petrol sigurno ne bi bio odabran za predgrupu, jer su stilske razlike između ova dva benda ipak suviše velike.

Najoriginalnija pojava na domaćoj sceni, grupa Petrol je introvertna, suštinski posvećena sviranju, pa je njihov nastup u do pola popunjenoj sali Amerikana Doma omladine, prošao korektno. Bez padova, ali i prevelike euforije, publika je ispratila izvođenje pesama sa prvog albuma (Beirut, Sve jedno je...) i nekoliko novih numera, dok nas je domaćin bombardovao svojim logoom sa svih strana.

PETROL

Već tokom mini pauze sala se punila, da bi izlazak na binu četiri muškarca u roze košuljama sa srebrnim kravatama publika pozdravila vriskom, koji se, naravno, ne može porediti sa onim koji je usledio pri pojavi Ide i Petre u trikoima prekrivenim srebrnim kabanicama uz a cappella verziju pesme Moj dečko je gay. Plaštovi su pali, ritam se ubrzao, krenula je Mrs Right and Mr Wrong, a publika je počela da igra, dok su video bimovi vrteli animirane filmove u stilu Mila Manare.

„Di ste Srbi, nešto ste se razmnožili“ prokomentarisala je Ida entuzijazam već solidnog broja posetilaca.

Od karaoke matrica dua, Lollobrigida je prerasla u šestočlani bend. Dolazak muzičara iz Slovenije je rasteretio pevačice koje sada mogu da se bave isključivo zabavljanjem publike. A to nije mala stvar – dok su momci oko mene đuskali na melodiju pesme Seks nam je dosadan Štefan Frank, pokušavala sam da se setim kada sam poslednji put na koncertu videla toliko zagrejanu publiku.

LOLLOBRIGIDA

Ne više simpatični eksces, Lollobrigida je na putu da postane balkanski hit bend, koji će zadržati svoju hipstersku bazu, ali nema problem ni da proširi uticaj dalje. Humor u pesmama Volim te, Mr. Yuppie u kombinaciji sa hariznom Ide Prester, dokaz je da Lollobrigida nije proizvod dobro spakovan za medijsko konzumiranje, već bend čiji scenski nastup i ležeran stav trenutno nema konkurenciju.

PETROLHrvatski odgovor na Cansei de Ser Sexy, Lollobrigida ima svoj koren u ženskim izvođačima bivše Jugoslavije kao što su Marina Perazić, Slađana Milošević iz rane faze ili Anja Rupel iz Videosexa. One su više zainteresovane za flert i trač, nego za hardcore eksplicitne tekstove, u čemu im je pomogla Una Senić, bivša članica ženskog hip hop sastava Bičarke na travi u numeri Lollobrigida Inc.

Iako drugačiji muzički, domaći bendovi mlađe generacije su nametnuli distancu između sebe i publike, kao da bi odstupanjem od toga izgubili nešto od svoje autentičnosti, dok članove Lollobrigide iskreno zabole dokle god im je zabavno. Ako pritom postanu popularni, još bolje. Ta istovremena nehajnost i svojstvena poza su kulminirali u poslednjoj numeri obradi pesme 2 Unlimited – zgodni dečki i lepe cure koji igraju oko mene prevagnuli su u odnosu sećanje na dizelaše sa ekskurzije iz osnovne škole koji viču „There’s no, there’s no, there’s no limit!“ u autobusu na Ibarskoj magistrali. 

Nabrijano, nema šta.

 

 

 



Komentari

  • Gravatar for m.sawyer
    m.sawyer (gost) | 19.12.2009. 22.24.43
    Moram da priznam da sam duze vreme bio prilicno zblanut Lollobrigidom, narocito zbog te neke okrenutosti "hipster bazi" i tog "*ebe mi se, mi smo kul" stava. Ali, nakon sto sam upoznao Idu ovog leta u Hrvatskoj i saznao malo vise o njoj (jeste suvise luda, al' ajde), nekako su mi prirasle srcu. Cilj njihove muzike jeste da se sprdaju sa bilo cime sto one zele, a to nekako nedostaje u danasnoj kvazi orijentaciji ka stvarima "koje su bitne i ozbiljne". A ovaj autfit me je podsetio na Karen O. Petrol slusao po drugi put, ponovo besprekorna svirka, jeste sterilna, ali prijala je.
  • Gravatar for Alex
    Alex (gost) | 20.12.2009. 02.35.14
    "...ok su video bimovi vrteli animirane filmove u stilu Mila Manare..." ---- mislim, daj brate, prvo skoci, pa reci hop... znam da je fora da se zvuci kul i sve to , ali ti klipovi veze nikakve sa Manarom nemaju, izuzev sto je u pitanju golotinja i seks...
  • Gravatar for Rac-Q - Hiphopfob
    Rac-Q - Hiphopfob (gost) | 20.12.2009. 10.24.22
    Beogradski art rock bend? Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha! Cepam se od smeha? Nešto kao Genesis i Yes :-)
  • Gravatar for to je
    to je (gost) | 20.12.2009. 10.36.06
    zabavna muzika
  • Gravatar for Plazma
    Plazma (gost) | 20.12.2009. 19.38.00
    Meni ovo uopšte nije zabavno...Ni Petrol,ni Đida i sav taj /kao/art usput,koji u stvari nije art,vulgarnosti,očaj...Ne znam...
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 20.12.2009. 22.46.46
    "ono što bi morali da slušaju mladi .." , smešno..
  • Gravatar for rolling stone
    rolling stone (gost) | 21.12.2009. 00.59.11
    pa ja ne verujem... "Njihov zajednički imenitelj diktira MTV, koji je bio i organizator događaja, jer smatra da su baš ova dva benda ono što bi morali da slušaju mladi i gotivni, ciljna grupa ovog medija." kakva laz...jel to neki slovenac iz MTV Adrie izmislio ili recezent?
  • Gravatar for hej stani
    hej stani (gost) | 21.12.2009. 13.38.37
    Procitao prvi pasus i jasno mi je koliko dobre namere ima recenzent Mladi i gotivni. WTF?
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 21.12.2009. 23.52.23
    " Di ste Srbi, nešto ste se razmnožili" WTF??
  • Gravatar for /\/\/\
    /\/\/\ (gost) | 23.12.2009. 17.45.19
    mladi i gotivni, ha, ha, ha. bljak. lollobrigida je bila dobra fora pre jedno 3 godine. ali samo fora
  • Gravatar for dule
    dule (gost) | 27.12.2009. 22.08.29
    minus pet? nema grejanja u domu omladine?
  • Gravatar for violent revolution
    violent revolution (gost) | 12.01.2010. 03.34.30
    mladi i gotivni po ukusu regionalnog mtv-a... sad mi je lakse sto ne slusam nijedan od ova dva benda. a pokusao sam, trudio se...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji