Popboks - ARTEMIS FAUL - Fentezi serijal Oina Kolfera - Umri muški sa vilama [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 12.04.2005. 00:00

ARTEMIS FAUL - Fentezi serijal Oina Kolfera

Umri muški sa vilama

Kolferove knjige razbijaju na listama bestselera, faulmanija kod mlađe populacije već liči na epidemiju, a i filmska ekranizacija je u pripremi

Branislav Predojević

U propratnom materijalu kojim se reklamira serijal Artemis Faul (srpsko izdanje: Laguna) irskog pisca Oina Kolfera, stoji najavni blurb: “Ono što je Hari Poter učinio za čarobnjake Artemis Faul je uradio za vile”! Iako ni blizu objašnjenja popularnosti ovog serijala koji za sada broji tri naslova (Artemis Faul – 2001, Operacija Arktik – 2002, Šifra večnosti – 2003), rečenica uspešno nagoveštava o čemu je reč: to sasvim sigurno nije samo „još jedna priča o vilama“, o mitološkom svetu i njegovim žiteljima.
ARTEMIS FAUL - Fentezi serijal Oina Kolfera
Ono što je čini drugačijom od ostatka literature žanra (fentezi parodija) jesu Kolferov stil i njegovi junaci. Poseban stil i još posebniji junaci. Sam Kolfer je svoje delo opisao kao Umri muški sa vilama, iako bi preciznije bilo reći Nemoguća misija sa vilama. Dabome, i sa genijalnim dečacima, opasnim telohraniteljima, ruskim kriminalcima, američkom mafijom, trolovima, goblinima, kentaurima i ostalom mitološkom bratijom. Dakle, u pitanju je zaplet visoko-tehnoloških trilera smešten u fentezi milje, sa glavnim junakom u tinejdžerskim godinama (a ne baš tinejdžerskim sklonostima), ispričan u napetom ritmu, jednostavnog ali i efikasnog stila, slikovitih karaktera i krajnje duhovite atmosfere. Artemis Faul je neka vrsta pulp-fentezija u najboljem mogućem smislu te kovanice. Mitsko i moderno, bajkovito i kriminalno, u savršenom skladu svih naizgled nespojivih elemenata.
ARTEMIS FAUL - Fentezi serijal Oina Kolfera
Pitke ili ne, (to je već stvar ukusa a zna se o njima se...) Kolferove knjige razbijaju na listama bestselera, faulmanija kod mlađe populacije već liči na epidemiju, filmska ekranizacija je u pripremi, a o količini novca u igri da i ne govorimo. Nedavno je Kolfer izbacio novi nastavak sage pod nazivom Sedam patuljaka, koji je nastavio da hara na raznim top listama.
Premisa
Kako opisati Artemisa Faula? Razni psihijatri su bezuspešno pokušavali. Glavni problem je Artemisova inteligencija. Doskoči svakom testu koji mu poture. Bacio je u rebus najve će umove medicine, a mnogi od njih su se bulazneći vratili u svo­ je klinike. Nema sumnje da je Artemis čudo od deteta. Ali, zašto se neko tako briljantan posvetio zločinu? To je pitanje na koje može da odgovori samo jedan čovjek. A taj uživa u ćutanju. Priča počinje pre nekoliko godina, u osvit dvadeset prvog veka. Artemis je osmislio plan kako da povrati porodično bogatstvo. Plan koji je mogao da sruši civilizacije i gurne planetu u rat vrsta. Tada je imao dvanaest godina...
ARTEMIS FAUL - Fentezi serijal Oina Kolfera
Likovi
ARTEMIS FAUL MLAĐI - Dvanaestogodišnji genije zločina, jedini naslednik kriminalne imperije Faulovih. Slavu stekao jedinom uspešnom krađom vilinskog zlata u istoriji obe rase. Ima probleme sa naglo probuđenim poštenjem svog oca i dosadnim uplitanjem školskih savetnika u njegove poslove.
BATLER - Artemisov pratilac, telohranitelj i uopšte - čovek za grube poslove. Majstor borilačkih veština, stručnjak za sve vrste oružja i jedan od najopasnijih ljudi na planeti. Respekt stekao i kod naroda (sijaset mitoloških bića) kada je skoro goloruk sredio pećinskog trola. Boji se jedino svoje sestre Džulijen.
HOLI ŠORT - Elf i prvi ženski pripadnik snaga LEP-a, ima problema sa svojom naravi, nesklono disciplini. Sprečila rat između naroda i prašinara i, na svoju žalost, pomogla par poduhvata Artemisa Faula. Lepa i opasna.
EOIN COLFER
EOIN COLFER: Lik i delo
Rođen 1965. u Irskoj. Radio kao školski učitelj u Saudijskoj Arabiji, Tunisu i Irskoj. Kao pisac se okušava romanom Beni i Omar, kojim stiče ugled kao pisac dečje literature. No, do slave i novca dolazi prvim romanom iz serijala Artemis Faul, ali i paralelno piše u drugim žanrovima. Za svoj uspeh tvrdi da su zaslužne dve činjenice: dugogodišnji rad sa decom i zemlja magije - Irska.
DŽULIJUS RUT - Komandir LEP-a i Holin nadređeni. Živa legenda policijskih snaga naroda. Odlikuje se poprilično teškom naravi, tankim živcima, okoreli pušač, nesklon ženama u uniformama a posebno kapetanu Šort. Davno bi je otpustio da mu nije najbolji podređeni u karijeri. Jedina mrlja - duel sa A. Faulom mlađim.
ŽDREBAC - Kentaur i tehnološki genije. Zadužen za tehničke službe i tehnološke probleme u LEP-u, naročito uspešan u nerviranju komandira Ruta. Sklon sarkazmu i ne baš preteranoj skromnosti.
ARTEMIS FAUL STARIJI - Otac i glava porodice Faul, nestao u pokušaju prodaje broda sa koka-kolom negde u Rusiji, jedinim legalnim poslom u istoriji svoje porodice. Spasio ga je njegov naslednik i vilinski policajci u Operaciji Arktik.
ANDŽELINA FAUL - Artemisova majka, po mišljenju mnogih, glavni razlog za skretanje Faulovih u vode poštenja. Nije baš najbolje upućena u poslove svog potomka.
MALČ DIGMAS - Patuljak sklon provalnim krađama, najčuveniji kopač tunela u podzemnom svetu i kralj lopova u njemu. Imao važnu ulogu u pokušajima sprečavanja Faulovih planova i svog odlaska na dugogodišnju robiju. Posebno opasan kad pušta gasove izazvane kopanjem.
ŠIPURAK KUDŽON - Oficir LEP-a, ambiciozni karijerista, sklon zaverama. Pokušao da u saradnji sa goblinskim trijadama i Opal Koboi, vlasnicom Koboi industrije, preuzme vlast u podzemlju. Ambicije platio glavom.
GOBLINI, TROLOVI, BAUCI - Problematične rase naroda, imaju glavnu ulogu u segmentu zvanom negativci.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige