Popboks - GIALLO - Dario Argento - Istrošeni mađioničar [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 31.01.2010. 11:30

GIALLO - Dario Argento

Istrošeni mađioničar

U pokušaju davanja omaža žanru koji ga je proslavio Dario je skliznuo na ivicu komedije. Siguran sam da mu to nije bila namera

Mario Eterović

Ocena:
4


4/10

Originalni naslov: Giallo
Scenario: Jim Agnew, Dario Argento
Uloge: Adrien Brody, Emmanuelle Segner, Elsa Pataky, Robert Miano, Byron Deidra
Žanr: Horor/Kriminalistički
Trajanje: 92 minuta
Proizvodnja: SAD, Italija, 2009.

Giallo je, nakon razočaravajuće lošeg završetka fenomenalne dve trećine triologije Three Mothers (Suspiria, 1977. i Inferno, 1980) u vidu ostvarenja La terza madre, 2007. (kojeg ni seksepilna ćerka Asia nije uspela da iščupa iz čeljusti prosečnosti, iako se pošteno trudila) još jedan pokušaj vraćanja sopstvenim korenima u potrazi za izgubljenom inspiracijom.

Nažalost, moram da saopštim svim ljubiteljima majstora atmosfere i horor misterije - Dario Argento, mađioničar slešer trikova, je i dalje u stanju kliničke/kreativne smrti. Njegova karijera posle Stendalovog sindroma (1997) deluje kao nezaustavljivo propadanje u živi pesak.

Radnja filma je klasična "giallo" postavka. Fizički/mentalno deformisani ubica pod maskom taksiste kidnapuje strane lepotice sa ulica Torina koje odvlači na skrovito mesto gde im radi plastičnu hirurgiju od koje neće postati još lepše. Američki detektiv radi na njegovom slučaju, a evropska lepotica mu pravi društvo u pokušaju da spase svoju sestru, poslednju žrtvu ubice poznatog po nadimku Giallo/Yellow/Žuto.

Sam naslov filma nedvosmisleno ukazuje na žanr koji je, upravo zahvaljujući Argentu, postavio italijanski horor na relevantu art mapu svetske kinematografije. Uz dvoje glumačkih zvezda (Emmanuele Seigner i oskarovac Adrien Brody, ujedno i producent filma) obećavao je dosta. Odakle početi sa uzrocima razočaranja?

Scenario je očajan. Zaplet skoro i da ne postoji, a dijalozi su toliko banalni da često izazivaju smeh. Nevešto infiltrirane kvazi-psihoanalitičke pričice iz prošlosti koje treba da nam - nepotrebno - opravdaju sadašnje postupke ubice i detektiva kao da su napravljene za gledaoce od 5 do 7 godina, a gluma je na nivou amaterske trupe koja živi u ubeđenju da su facijalne grimase vrhunac zanatskog umeća. Brodi izgleda i glumi kao kartonska karikatura Humphreyja Bogarta, a Seigner deluje kao da je ceo film odsutna planirajući u glavi put na Karibe. Bogata vizuelna atmosfera koja je sa ubedljivom lakoćom maskirala slične propuste u Argentovim ranijim filmovima - ne postoji.

Da ovaj film ne bude sasvim očajan, zaslužna je sjajna kamera i kvalitetna muzička podloga (ovaj put bez učešća Goblina i njihove metal psihodelije) uz standardno dobro snimljene slešer scene od kojih će vam se donja usna grčiti u pokušaju apsorbovanja realističnosti fizičkih tortura.

Argentov pokušaj davanja omaža samom poreklu filmske verzije “giallo” estetike - jeftinim kriminalističkim romanima u žutom omotu koji su najčešće završavali u toaletu – je neodlučno izveden pokušaj. Trikovi su stari i izlizani, a nedovoljna hrabrost/vizija da se ide do kraja u pravcu parodiranja žanra deluje amaterski. Nakon remek dela koja su ostavila neizbrisiv trag u savremenoj kulturi, zaista je tužno gledati ovakva ostvarenja u kojima se samo u tragovima prepoznaje Argento kojeg volimo.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi