Popboks - $5 A DAY – Nigel Cole - Najbolje stvari u životu su besplatne [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 31.03.2010. 12:25

$5 A DAY – Nigel Cole

Najbolje stvari u životu su besplatne

$5 a Day je tipična road trip komedija kojoj ne nedostaje šarma: velika glumačka imena nisu protraćena

Jasna Obradović

Ocena:
7


7/10

Originalni naslov: $5 a Day
Scenario: Neal H. Dobrofsky, Tippi Dobrofsky
Uloge: Christopher Walken, Alessandro Nivola, Sharon Stone, Amanda Peet, Peter Coyote
Žanr: komedija
Trajanje: 98 min.
Proizvodnja: SAD, 2008.

Flynn (Alessandro Nivola) je sanitarni inspektor koji za kratko vreme gubi posao i devojku. Kada sazna da mu otuđeni otac Nat (Christopher Walken) umire od raka, nevoljko pristaje da ga vozi preko zemlje na eksperimentalnu terapiju.

Režiser Nigel Cole gradi priču oko odnosa u kom su otac i sin zamenili uloge (otuda i Flynnova ogorčenost) - za razliku od sina koji je pristao na rutinu i posao od 9 do 5, Nat ide u susret životu i izdržava se od sitnih prevara i poklon kupona, primenjujući savršeno razrađen sistem trošenja svega 5 dolara dnevno.

Čovek kome je svakog dana rođendan (što zbog lažnih vozačkih dozvola, što zbog životne filozofije), benigni je manipulator koji se na putu svima zavlači pod kožu, pa, konačno, i svom rezervisanom sinu, menjajući mu pogled na svet.

Dok su u prethodnom filmu Nigela Colea, Saving Grace, gledoci uživali u tipičnom engleskom pejzažu, reditelj se ovoga puta odlučuje za američki krajolik kao pozadinu emotivnog putovanja izbegavajući pritom da od filma napravi nekakav igrani putopis. Mesta koja Flynn i Nat obilaze postaju predeli na ličnoj mapi njihovog međusobnog odnosa preko uspomena koje evociraju.

Ako se izuzme povremena neuverljivost dogodovština oca i sina (upad na korporacijsku zabavu, noćenje u apartmanu za penzionere), scenario Dobrofskyh je, uz glumačku ekipu, glavni adut filma. Pored britkog i nenametljivog humora, odlikuje se zavidnom opuštenošću koja kao da nastaje iz proživljenog odnosa glavnih glumaca. Pojedine scene su toliko spontane da je teško uopšte zamisliti režisera iza kamere (scena u kojoj Nat i Flynn razgovaraju o mački i znaku pitanja impovizovana je).

$5 a Day je, baš kao i Saving Grace, sušta suprotnost onim filmovima kod kojih je najuočljivija pretenciozna intelektualna namera reditelja (od skorijih primera - Ozbiljan čovek braće Coen), koja gledaocu onemogućava da priču jednostavno doživi, i da u njoj uživa. Naizgled neprimetni Cole upravo u tome uspeva, uzdajući se u iskusnu glumačku postavu koja scenario interpretira na lagan i razigran način ostavljajući utisak samozaboravnosti deteta u igri i suštinske nevinosti.

Christopher Walken sa godinama nije izgubio ništa od harizme (pa čak ni kad se pojavljuje u boksericama), unoseći u film ponešto od onog staromodnog šmeka iz zlatnog doba Holivuda. Nivola ga savršeno dopunjuje kao racionalni deo tandema - svojevrsni Natov Sančo Pansa, koji se menja, između ostalog, i kako bi sačuvao ljubav voljene žene (Amanda Peet).

Dok se uloga Peetove na momente čini suvišnom (i glas preko telefona bi obavio isti posao), Sharon Stone uspeva da za kratko vreme pred kamerama u potpunosti zaokruži lik Flynnove nekadašnje bebisiterke Dolores (jedan pogled na nju u tigrastom kupaćem kostimu dok ispija popodnevne koktelčiće dovoljan je za sticanje kompletnog utiska), žene koja Nata savršeno razume, a koja je od njega pokupila i nekoliko trikova.

Poput svojih uspešnijih prethodnika kao što su, npr, Mala Mis Sanšajn, Ponoćna trka ili Mesec od papira, $5 a Day je oš jedan u nizu filmova o sudbonosnim putovanjima koja menjaju život i usput zbližavaju otuđene članove porodice ili potpune neznance. Međutim, bez obzira na eventualni tematski manjak originalnosti, uspeva da ostavi utisak solidnog filmskog ostvarenja, razvedri i u više navrata iskreno nasmeje.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi