Popboks - 35 RHUMS - Claire Denis - Idemo dalje [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 11.04.2010. 12:20

35 RHUMS - Claire Denis

Idemo dalje

Promena je neizbežna, poručuje nam Claire Denis u svojoj tananoj analizi odnosa između oca i ćerke

Jasna Obradović

Ocena:
7


7/10

Originalni naslov: 35 Rhums
Scenario: Claire Denis, Jean-Pol Fargeau
Uloge: Alex Descas, Mati Diop, Nicole Dogue, Grégoire Colin
Žanr: drama
Trajanje: 100 minuta
Proizvodnja: SAD/Francuska/Nemačka, 2008.

Renomirana francuska režiserka Claire Denis provela je detinjstvo u Africi tokom poslednjih godina francuske dominacije. Stoga ne čudi što je filmsku karijeru započela poluautobiografskom refleksijom o afričkom kolonijalizmu u dugometražnom prvencu Chocolat (1988). Nakon ove filmske katarze Denis se okrenula univerzalnijim temama u filmovima poput Nénette et Boni (1996), Beau travail (1999) i Vendredi soir (2002), stičući reputaciju retkog poznavaoca ljudske duše koji uspešno kombinuje lirske sa elementima soc-realizma.

Na prvi pogled deluje da je u filmu 35 Rhums prevagnulo ovo poslednje, i da se režiserka vratila svojoj prvobitnoj preokupaciji, afričkom kolonijalizmu, kroz život imigranata u Francuskoj (filmom dominiraju crnci, a u jednoj studentskoj raspravi se čak direktno pominje večita ekonomska zavisnost afričkih zemalja od industrijski razvijenog Zapada). Međutim, socijalni realizam je prisutan samo u tragovima; Denis ga namerno gura u pozadinu (njeni protagonisti su pripadnici srednje klase, potpuno integrisani u francusko društvo).

Inspirisana japanskim ostvarenjem iz 1949.g. Late Spring Yasujiroa Ozua i odnosom svoje majke i dede, režiserka težište interesovanja prebacuje na opservaciju i ispitivanje međuljudskih odnosa. Otac i ćerka (Lionel-Alex Descas; Joséphine-Mati Diop) žive u skromnom stančiću na periferiji Pariza. Nakon ranog gubitka žene, tj. majke, okreću se jedno drugome, izgrađujući zavidno intiman odnos kojim dominiraju ljubav i nežnost. Njihov je mali idilični svet potpuno hermetičan – jedno su drugome dovoljni, a autsajderima je ulaz zabranjen, pa čak, suštinski, i inače bliskim komšijama Gabrielle (Nicole Dogue) i Noé (Grégoire Colin). Lionel i Jo bi mogli tako zauvek, ali, nakon što Lionelov penzionisani kolega izvrši samoubistvo, otac shvata da je promena neminovna, i da nesposobnost prilagođavanja može odvesti u sunovrat.

Režiserka nas uvodi u živote svojih likova bez ikakvog objašnjenja: dijalozi su retki, pa ih upoznajemo, uglavnom, kroz fragmente iz svakodnevice (duge su i česte scene pripremanja hrane, presvlačenja...). Stavljajući akcenat na atmosferu, a ne na radnju, Denis primorava gledaoca da aktivno učestvuje u filmu, pažljivo posmatra i uočava detalje kako bi do kraja rastumačio odnose između likova i njihove unutrašnje porive. Ovaj zadatak nije ni malo lak i zahteva dosta strpljenja: gledalac je često zbunjen, pitajući se čemu sve to vodi, a, pojedine situacije su čak dvosmislene (npr. na početku filma nije jasno da li je Jo Lionelova ćerka, ili žena). Tek pred kraj filma svi delovi mozaika nalaze svoje mesto.

Četvoro glumaca koje je režiserka odabrala ističu se po izuzetno upečatljivim crtama lica. Njihova harizmatičnost (pojačana time što joj sami ne pridaju važnost) posebno je izražena u sceni u afričkom bistrou, prelomnoj tački filma. Dva para, Gabrielle i Lionel, Jo i Noé, kroz senzualni ples izražavaju ono što nisu u stanju da izgovore, nakon čega se atmosfera zauvek menja, i jasno je da nema povratka na staro.

Likovi francuske režiserke su, suštinski, pobednici: shvatajući da je promena neizbežna, izlaze iz zone udobnosti čak i kada im to slama srce. Jedino što im preostaje je da ublaže bol i pozdrave novu životnu fazu uz 35 čašica žestokog pića.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi