Popboks - MAYHEM u SKC-u - Direktan prenos apokalipse [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 30.05.2010. 12:30 · 13

MAYHEM u SKC-u

Direktan prenos apokalipse

Drugi satanistički ritual u samo četiri dana bio je ipak previše za nadležne u SKC-u

Uroš Smiljanić

Mesto: SKC, Beograd
Vreme: Subota, 29. maj 2010.
 

O norveškom black metalu, njegovim ideološkim, verskim i sociološkim kontroverzama, paljenju crkava, ubistvima i samoubistvima unutar scene mogla bi se napisati knjiga. Zapravo, neke su već napisane. Krvavi paganski bunt u srcu države sa najvišim indeksom ljudskog razvoja na svetu je fenomen koji nadilazi muziku, ali i fenomen koji metalu generalno, a black metalu posebno vraća oštricu opasnosti odavno izgubljenu u rokenrol stilizacijama.

MAYHEMU centru krvavog kovitlaca uvek se nalazio Mayhem, bend koji je članove gubio ne samo zahvaljujući alkoholu, već i sečivu i metku, bend koji možda ne mora biti shvaćen kao ideološki predvodnik, ali koji je de fakto estetski predvodnik ovog pravca, bend bez političke korektnosti, ali i bez dlake na jeziku. Bend, na kraju krajeva, koji se poziva na delo Tako je govorio Zaratustra dok se solo projekat njihovog nekadašnjeg basiste i ubice njihovog gitariste poziva na Gospodara prstenova.

Takođe, bend koji je snimio najbolji black metal album svih vremena.

Kada je pre tri godine pevač sa ovog albuma, Mađar Attila Csihar, ponovo došao u bend da zameni izbačenog Maniaca, Mayhem je snimio svoj najavangardniji album, Ordo ad Chao, odvodeći black metal sve dalje od rok i pop muzike, simbolišući kroz smrt forme bljesak (nove?) suštine.

Popboks o norveškom black metalu:

Verovatno baš zahvaljujući Attili na ovoj turneji sa znamenitim Norvežanima (koji u postavi imaju jednog Francuza i jednog Mađara) svira i mađarski eksperimentalni black metal sastav I Divine, možda jedini bend ovog usmerenja sa trombonom u postavi. Gleda ih jako malo ljudi, što je šteta. Posle raskošnog, raspevanog black metala, petorica namazanih Italijana  iz benda Guru of Darkness isporučuju primitivni, sirovi black metal blagosloven veličanstvenom monotonijom, zaslepljujućom brzinom i scenskim teatrom koji je duboko zagazio u karikaturu. Ni trombona ni klavijatura nema nigde na vidiku, a muzika koju dobijamo ima u sebi mnogo blagorodne, izvorne rok anarhičnosti što ume da zafali stilizovanijim black metal sastavima.

Slovenci Noctiferia se razlikuju od prethodnog benda već i izgledom – oprema im je skuplja, frizure su im skuplje, a umesto zatvorskih tetovaža svojih prethodnika tu su ukusno urađeni tribali. I svirački ovo je ozbiljnije ali do kraja njihovog nastupa nije najjasnije otkud ovaj bend na turneji sa Mayhemom. Noctiferia provlači solidan tribalni/ groove metal koji je najlakše povezati sa Sepultura/ Soulfly školom i ne sasvim savršen zvuk njima škodi više nego prethodnicima. Uprkos svemu, međutim, ispostavlja se da dobroćudni Slovenci imaju gomilu fanova u publici i njihov nastup je obeležen kvalitetom, odličnom atmosferom i radošću.

MAYHEM

Radost je, pak, poslednja reč koju ćete povezati sa izlaskom Mayhema na binu. Euforija, da, histerija svakako, dok doboši i trube najavljuju kraj sveta koji poznajemo. Kada bend iz svih oružja grune u Pagan Fears shvatamo da se ispred nas otvara portal za sam pakao. „Uplašeni ljudi bledih lica/ Opsednuto zure u Mesec“ vele stihovi dok bend melje sve pred sobom. Gitare su urlanje stočetrdeset zubarskih bušilica priključenih na deset hiljada volti.

MAYHEMHellhammer za bubnjevima kao da puca iz čitave baterije bestrzajnih topova, no jedno je prisustvo na bini koje Mayhem izdiže sa tla i nosi u mračno nebo. Attila Csihar, jedini član benda sa namazanim licem, kao leš koji hoda, kao patrijarh izašao iz pakla sa svešteničkom odeždom i ogromnim obrnutim raspećem oko vrata, tetura binom noseći crveno kandilo u jednoj i omču za vešanje u drugoj ruci.

Jesu li Mayhem teatar ili cirkus, pitao bi Artaud da je danas živ. Po malo od oba, rekli bismo mi. Majica sa natpisom "Show your tits for Satan“ na jednom od gitarista sugeriše ono drugo. Mrtvački ples Attile Csihara sugeriše, pak ono prvo.

Dok oko njega lete usijani metal i rifovi oštri kao žilet, dok iza njega besni uragan Hellhammerovih bubnjeva, Csihar je spori, dostojanstveni vodič koji nas diskretno podseća da je život putovanje sa kartom u samo jednom pravcu.

Njegov glas svojevremeno su opisivali kao opalo lišće što prekriva smrznuto tlo i sinoć smo videli najvažnijeg black metal pevača ikad na poslu. Od šapata pa do vriska od kog se mrzne krv u žilama, od neljudski dubokih tonova koji tresu tlo do sakralnog pojanja, Csihar je treća dimenzija muzike koja sve vreme samo juri napred u poništenju lepota, dobrota, porodica, ljubavi, zajednica i društava. „Desperately alone, fuck the race/ Wide open and passing through“ kaže se na kraju Illuminate Eliminate, a mi se podsećamo da je u korenu black metala, pored mržnje i straha, uvek i najdublja tuga najdublje samoće.

MAYHEM

Hellhammer je, naravno, druga zvezda večeri sa naprosto zapanjujućim baražima u A Time to Die ili Ancient Skin. Nije stvar samo u zaslepljujućoj brzini i tačnosti već u stilu koji muzici benda dodaje dozu grčevite napetosti od koje, rekli bi mangupi, može da se rikne. Whore, Deathcrush i onda ubistveni duo za kraj – Buried by Time and Dust i De Mysteriis Dom Sathanas tokom kojih deluje kao da se pod sale SKC-a odlepljuje od okolnih zidova i tone u pakao.

Avaj, čak i najgrđi metal na kraju je samo igrarija za klince, reklo bi se dok neko iz SKC-a izvodi iznenađujuće drsku svinjariju i tera bend da završi pre stvarnog kraja jer „koncerti ovde moraju da se okončaju do ponoći“. Nismo videli raspinjanje Attile Csihara na krst uz zvuke Pure Fucking Armageddon, a slutimo da je baš sprečavanje ove scene u pozadini slepog sprovođenja jednog inače fleksibilnog pravila... I pored policijskog dopuštenja da se svira do pola jedan, jasno je da je usud toga što jedina prikladna sala za ovakve koncerte pripada gradu doveo do skraćenja (i besa na strani benda).

„Vidimo se u paklu“, reži Attila silazeći sa bine a publika, iako uskraćena za ceo šou, iz sale izlazi sa osmehom. U paklu ćemo se, za razliku od nekih naših verskih i političkih vođa, osećati kao kod kuće – večeras smo ga više nego dobro upoznali.

Galerija fotografija Stanislava Milojkovića

 



Komentari

  • Gravatar for Sloba
    Sloba (gost) | 30.05.2010. 12.17.48
    Manifestacija Black Metala na delu, ovo je jedan od najboljih metal konecrata koje je Beograd video a Attila naj frontmen posle King Diamonda.
  • Gravatar for vrh
    vrh (gost) | 30.05.2010. 12.50.38
    koncert.
  • Gravatar for (((::: + :::)))
    (((::: + :::))) (gost) | 30.05.2010. 15.36.01
    Svaka cast autoru teksta na nadahnutom pisanju (kao i uvek), ali celokupna scena ipak ne zaluzuje vise od jedne reci : s h m i n k e (r a j)
  • Gravatar for ma važi
    ma važi (gost) | 30.05.2010. 16.12.30
    "Takođe, bend koji je snimio najbolji black metal album svih vremena."
  • Gravatar for am
    am (gost) | 31.05.2010. 08.40.08
    Ako je autor recenzije teenager onda dobro.
  • Gravatar for jaa
    jaa (gost) | 31.05.2010. 10.44.08
    Bravo za SKC sto je skratio tu bljuvotinu koja sa umetnoscu, mozgom... ma ni sa cime, sem mozda sa budalastinom, nema veze. Ali zasto su ih uopste pustili da pocnu, jedno je pravo pitanje.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 31.05.2010. 11.34.27
    https://www.youtube.com/watch?v=WO7xWMi0lR8
  • Gravatar for Jovan Ristić
    Jovan Ristić (gost) | 31.05.2010. 12.18.00
    "Moraju da se završe pre ponoći." Mogli su nešto originalnije da smisle. :-)
  • Gravatar for dex
    dex (gost) | 31.05.2010. 12.43.03
    @jaa a ko si ti da odredjujes sta ima veze sa mozgom? inace skc se ne bavi nikakvom umetnostu vec rentiranjem prostora koji je placen oko 1000 evra za par sati, pa je red da se zakupac ispostuje makar malo za tolke novce!
  • Gravatar for james
    james (gost) | 31.05.2010. 13.20.45
    a sto SKC rentira javni prostor i kome ide lova sem parijskim namestenicima jer naprimer galerija ne moze da dobije ni za kantu kreca je interesantno pitanje jer kako mu samo ime kaze studentski kulturni centar je institucija pomognuta iz budjeta da bi se bavila kulturom a ne komercijalnim programima.A s druge strane bih pomenu da u Berlinu najznacajnije pozoriste Volksbuhne u saradnji sa Metalhamerom organizuje koncerte eksperimentalnih metal sastava a prvi je bio MAyhem.Licno iako sam likovni umetnik mislim da su metal koncerti u SKC trenutno najznacajniji kulturni program ove ustanove
  • Gravatar for dex
    dex (gost) | 31.05.2010. 13.39.27
    @ james reko bi da su metal konceri bili najznacajniji segnent kulture u skc-u. od tri firme koje su ih radile danas se i poslednja oglasila da odustaje od te rabote... sa ovakvim odzivom publike i preskupim zakupom, niko ne moze da radi.
  • Gravatar for Goxy
    Goxy (gost) | 31.05.2010. 14.03.01
    Jako lep tekst. Uvek me ogreje sunce kada procitam izlive emocija tinejdzera, bas zato sto iz njihovih pera provejava nevinost i iskrenost. Koncert odlican - mada ne tako neiskvaren kao ova recenzija.
  • Gravatar for turbo ljaner
    turbo ljaner (gost) | 02.06.2010. 15.14.18
    pu pu seprekrstim i obrnem brojanicu
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji