Popboks - I AM LOVE - Luca Guadagnino - Gladna godina [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 14.12.2010. 10:39

I AM LOVE - Luca Guadagnino

Gladna godina

Ako se sažme, I Am Love je nešto jednostavniji sinopsis bilo koje španske serije s tim što je reditelj odabrao dosta sporiji tempo, sa željom da isprva obeskrvi život ne bi li nam potom pokazao njegovo ponovno buđenje. I zaista, nakon ovog filma, svaki oblik života deluje kao pravo čudo

Kristina Đuković

Ocena:
6


6/10

Originalni naziv: Io sono l'amore
Scenario: Luca Guadagnino
Uloge: Tilda Swinton, Flavio Parenti, Edoardo Gabbriellini, Alba Rohrwacher, Pippo Delbono, Marisa Berenson
Žanr: drama
Trajanje: 120 min
Proizvodnja: Italija

Predstavljen kao jedan od uzoraka novog italijanskog filma, I Am Love je porodična drama o truleži ispod elegantnog pokrova jedne bogate porodice iz Milana. I o buđenju majke koju glumi Tilda Swinton, izgleda sa namerom odabrana da se isprva kao voštana figura uklapa u porodične portrete nalik kraljevskim, a da potom, izdvojivši se u vidu senke, pokaže svu fragilnost ponovnog rođenja.

Tako mnogobrojnu porodicu i njihove prijatelje zatičemo za dugačkim stolom za kojim svako dobija cedulju sa svojim imenom, a stara glava deli nasledstvo i blagoslove ukućanima koje ostavlja za sobom. Međutim, za razliku od Kuma gde, ako dobro zapamtite gde ko sedi i kakve poglede među sobom razmene, posle možda od toga imate koristi, u I Am Love je ovo samo imitacija povišenog tona drame.

Guadagnino nekrofilski uživa u beživotnoj eleganciji i muzejskom prikazu raskošne kuće pod snežnim pokrovom. Članovi porodice su prikazani kao deo dekora i gotovo uvek slikani u odnosu na kućne predmete, kao u časopisma tipa Casa. Iako prijatan za oko, ovakav pristup ne uspeva da postigne svoju očiglednu svrhu – da nam predoči hladnoću i prazninu u životima junaka. Jer, reditelj se toliko i sam zaneo enterijerima da sve zaista deluje kao isečci iz časopisa, koji tu i tamo, nekim krupnim planom pokušavaju da nam ukažu da se ispod tih slika nešto kuva.

A, kuva se ništa drugo do jelo, jer Guadagnino (ujedno i scenarista filma) pribegava narastajućem trendu filmova koji koriste hranu kao simbol buđenja čula, opiranja pravilima, oslobađanja, pronalaženja sebe i čega sve ne. Iako u ovome ima logike, opseg filmova od Kao voda za čokoladu do Jedi, moli, voli je zaista veliki i recimo da se negde usput izgubi apetit za ovakvu metaforu. Tako i u I Am Love, koji od samih početaka stvara veliko očekivanje (šta će se desiti sa majkom, tj. na koji će se način osloboditi i kakve će biti posledice), uvođenje hrane kao slamke spasa ostaje kozmetičko, bez upoznavanja sa problemima ove žene. Ona poseže za viljuškom baš kao što bi posegnula za kremom za uklanjanje bora, dok se njeno oslobađanje iz kuće za lutke opravdava ugledanjem na ćerku lezbejku. U tom trenutku se zapitate, ima li još šta sa spiska sloboda izuzev te dozvole buržoaziji da jede i seksualno se opredeljuje.

U takvom nizu, sloboda postaje samo još jedan luksuz koji junaci filma sebi mogu da dozvole. Ali, reditelj sve vreme želi da ovaj poriv za uživanjem u slobodi prikaže kao poriv za životom, dok je on, bilo da se jede ili voli, samo poriv za modom. Ima ona scena u Ledenoj oluji, kada majka prethodno prikazana kao skromna domaćica koja drži do sebe, ugleda, na povratku sa sajma knjiga, svoju ćerku kako se niz strmu ulicu spušta biciklom, a potom, kao i Tilda Swinton u I Am Love, otkriva ljubav za koju nije ni znala da joj, u ušuškanom predgrađu, fali. E, ovih par minuta kod Anga Leeja, Guadangino pokušava da postigne punih sat vremena, a ni onda ne uspe da gledaocu dočara šta njegovoj glavnoj junakinji fali i šta joj se desi. Iako se ovaj reditelj, bar tako deluje, mnogo više trudi od Leeja kome jedan dvotočkaš posluži kao hiljadu i jedna viljuška u slučaju italijanskog filma.

Zapravo, celokupan I Am Love deluje kao da je sam reditelj, snimajući film, ostao začaran slikama elegantnog umiranja i mondenski slikanih salona i hrane, pa mu do izlaska odande nije bilo ni stalo. Otuda i gledaocu deluje da za tim izlaskom, koliko god dugo padali maslačci po golom telu „oslobođene“ žene, nema baš nikakve potrebe.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi