Popboks - RUSSELL LEETCH - EDITORS - Hit je hit [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 02.07.2011. 06:35 · 7

RUSSELL LEETCH - EDITORS

Hit je hit

Editors su jedan od najuzbudljivijih bendova trenutno na britanskoj i svetskoj sceni. Za sobom su ostavili poređenja sa grupama Interpol i Joy Division, koja su ih pratila u vreme izlaska debi albuma. Jedan su od bendova, koji većinu vremena provede na turneji. U sklopu aktuelne, posetiće i Exit festival, gde su 8. jula jedan od headlinera Main stagea

Popboks

 

Editors su jedan od najuzbudljivijih bendova trenutno na britanskoj i svetskoj sceni. Za sobom su ostavili poređenja sa grupama Interpol i Joy Division, koja su ih pratila u vreme izlaska debi albuma. Jedan su od bendova, koji većinu vremena provede na turneji. U sklopu aktuelne, posetiće i Exit festival, gde su 8. jula jedan od headlinera Main stagea.

O omiljenim mestima za koncerte, promeni zvuka benda i uticajima, pričali smo sa Russellom Leetchom, basistom grupe Editors.

POPBOKS: Poslednju fazu vaše karijere je obeležio prelaz sa post-punk gitarskog zvuka ka većem korišćenju elektronike. Kako se to desilo?

RUSSELL LEETCH: Uvek je postojao pulsirajući sintisajsajzer u pozadini svih naših pesama i tek na poslednjoj ploči, odlučili smo da to bude glavna stvar. To je reakcija na našu drugu ploču, da nje nije bilo ni treći album ne bi ovako zvučao.

Vašu muziku često opisuju kao mračnu, iako većina pesama ima plesni ritam. Da li razmišljate o tome kako će publika da reaguje na muziku dok pišete pesme? Da li mislite da način na koji vas karakterišu kritičari ne predstavlja ono što su Editors zapravo?

Stalno razmišljamo kako će muzika zvučati uživo. Muzika je živa stvar i namenjena je izvođenju uživo. Prosto to je način na koji bend funkcioniše. Mi kao muzičari ne smemo se previše opterećivati time šta misle kritičari, jer bi nas to sprečilo da uradimo ono što želimo.

Bili ste nominovani za Mercury nagradu, BRIT nagradu, a novina Mail on Sunday vas je proglasila „drugim najboljim britanskim bendom decenije“. Kako prihvatate ovu vrstu pohvala?

Dobro je dobiti takav podstrek, ali ne mislimo previše o tome. Jedino što nas zanima je da zvučimo dobro uživo i da imamo dobre pesme. To je prosto tako.

Radili ste sa producentom Floodom na poslednjoj ploči i deluje da je vaš zvuk postao „veći“. Kako je bilo raditi sa njim? U kojoj meri producent utiče na zvuk grupe kao što je Editors?

Na svakom albumu smo radili sa različitim producentom. A svako od njih je sa sobom doneo svoju interpretaciju toga kako mi treba da zvučimo i to je bio razlog, zašto smo se odlučili za svakoga od njih. Dobro je provesti vreme sa različitim ljudima i zato nam ploče zvuče različito.

Prethodni album je objavljen 2009. Da li radite na novom materijalu?

Apsolutno. Nadamo se da će album izaći sledeće godine, zbog čega treba da više radimo sad.

Šta bi vaši fanovi bili iznenađeni da saznaju o muzičkom ukusu članova grupe Editors – tj. da li imate nekakva „skrivena zadovoljstva“ da podelite sa nama.

Ne mislim da se može osećati krivica što ti se nešto sviđa, ako je to dobro. Hit je hit.

Da li nalazite uticaje van muzike – u knjigama, filmovima i umetnosti?

Volim da čitam i volim filmove. Odlazak u bioskop je jedna od omiljenih stvari koje mogu da radim, kad ne sviram. Trenutno čitam Lovca u raži (od Dž.D. Selindžera, prim. aut.), to je klasika.

Deluje kao da ste stalno na turneji. Da li postoje mesto na kome niste bili, a želeli bi da ga posetite?

Svet je ogroman, pa postoje mnoga mesta koja bih voleo da posetim i da sviram tamo. Nikad nismo bili u Srbiji i zato se radujemo što ćemo tamo svirati ovog leta. Takođe, planiramo da idemo u Južnu Ameriku i jedva čekam da tamo stignemo.

Većina bendova više voli manje prostore od festivala. U vašem iskustvu, koje su prednosti sviranja na velikim festivalima?

Ponekad svirke na festivalima su neka od najboljih iskustava za bendove. Veza između muzike i fanova je iskustvo u kome uživamo, a neke od najboljih naših svirki su bile na festivalima.

Grupa Editors je jedan od najisčekivanijih bendova koji svira na Exit festivalu. Šta možemo da vas da očekujemo 8. jula?

Veoma smo uzbuđeni što tamo sviramo. Mnogi moji prijatelji već godinama dolaze na festival, tako da sam čuo sjajne stvari o tome, pa se nadam da je festival dobar, kao što svi kažu da jeste.



Komentari

  • Gravatar for anarhitekta
    anarhitekta (gost) | 02.07.2011. 18.28.28
    Dobar bend. Nije me bas nijedan od njihovih albuma "pomjerio iznutra", ali imaju nesto sto ih izdvaja od vecine slicnih bendova, pa cak i od famoznog Interpola koji je po meni precijenjen za razliku od Editors sa kojim je suprotan slucaj. U svakom slucaju, ocekujem bolju svirku i bolji odziv publike na Editors nego na readkicji omiljeniji Arcade Fire. A ja rijetko grijesim, za razliku od drugih (pogledati pod The Horrors-exit festival).
  • Gravatar for Goran
    Goran (gost) | 02.07.2011. 18.29.36
    "Editors su jedan od najuzbudljivijih bendova trenutno na britanskoj i svetskoj sceni" Ja bih pre rekao da je jedan od najdosadnijih bendova...
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 06.07.2011. 10.28.07
    Editorsi su kopija Interpola. I to losa.
  • Gravatar for Heisenberg
    Heisenberg (gost) | 06.07.2011. 16.17.08
    gledao dva puta uzivo i krstio se nogama sto se mojim prijateljima svidelo. konfekcija totalna.
  • Gravatar for @Pexa
    @Pexa (gost) | 06.07.2011. 17.22.22
    ..a cija je Interpol kopija (i to losa)?
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 07.07.2011. 09.15.15
    Pokusacu da objasnim. Svaki bend na svetu i sada i ranije je pod uticajem nekog starijeg benda. To je evolucija muzike. Nije nikakav problem (i normalno je) da jedan bend (npr. Interpol) pod uticajem drugog, starijeg benda (npr. Joy Division) stvara sopstveni muzicki izraz. Ne bi bilo Stonesa da nije bilo bluza, ne bi bilo Sex Pistols da nije bilo The Stooges... Problem nastaje kada jedan band (npr. Interpol) razvali sa prvim albumom (Turn on the bright lights, izasao 2002.). Problem je sto su Editors upravo nastali 2002.(ovo kao slucajno?). Naravno da je pomoglo i to sto su britanci, jer je bio potreban odgovor na Interpol... Dakle, cilj je uzeti kintu na talasu uspeha AKTUELNOG benda copy/paste principom, sto nije nista novo i uvek je toga bilo od kada muzika postoji, samo sto se kopije brzo zaboravljaju... Na svim relevantnim listama najboljih albuma prve decenije 21.veka u prvih deset su The Strokes sa Is This It i tako ce biti i za 50 godina. Besramnih kopija (Killers, Bravery, Walkmen) se za 5 godina niko nece secati...
  • Gravatar for anarhitekta
    anarhitekta (gost) | 12.07.2011. 21.06.12
    pricajte sta hocete, ali meni su editorsi odradili odlicna koncert. ne kazem da nije subjektivno, jer su mi drazi od interpola, ali kako god, nisu razocarali ni malo..
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.