Popboks - TRI MUSKETARA - Paul W.S. Anderson - Musketari samo žele da se zabave [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 27.10.2011. 09:49

TRI MUSKETARA - Paul W.S. Anderson

Musketari samo žele da se zabave

U intervalu između četvrtog i petog dela serijala Pritajeno zlo, Anderson se vraća u prošlost kako bi nam podario svoju verziju priče o Tri musketara  

Đorđe Bajić

Ocena:
7


7/10

Naslov originala: The Three Musketeers
Scenario: Andrew Davies i Alex Litvak
Uloge: Logan Lerman, Milla Jovovich, Matthew Macfadyen, Ray Stevenson, Luke Evans
Žanr: akcija 
Trajanje: 110 minuta
Proizvodnja: Nemačka/SAD, 2011.

 

Posle Trke smrti i četvrtog dela Pritajenog zla, na red su došli musketri. Besmrtni Dimin roman je svima već dobro poznat – čak i ako ga niste pročitali, velike su šanse da ste pogledali neku od brojnih ekranizacija ovog književnog klasika (najpoznatiju i verovatno najbolju je 1973. godine režirao Richard Lester). Anderson i scenaristi ne mare mnogo za predložak i iz njega preuzimaju samo osnovnu postavku. Sve ostalo je čista nadogradnja. Nova verzija Tri musketara je 3D akcioni spektakl koji ne troši previše vremena na karakterizaciju i nijansiranje. Athos (Matthew Macfadyen), Porthos (Ray Stevenson) i Aramis (Luke Evans) tretirani su kao prêt-à-porter likovi, Anderson ih odmah uvodi u akciju bez želje da im podari slojevitost koju su posedovali u romanu. 

Zapravo, glavna zvezda filma je „četvrti musketar“ - mladi D'Artagnan (glumi ga jedva punoletni Logan Lerman, junoša koji se prošle godine proslavio ulogom Percyja Jacksona), a za mesto među najvažnijim likovima izborila se i fatalna Milady de Winter (Andersonova supruga i muza Milla Jovovich). Značajne uloge u filmu imaju i mladi kralj Luj XIII (Freddie Fox), kraljica Anna (Juno Temple), kao i trio negativaca: kardinal Richelieu (Christoph Waltz), kapetan Rochefort (Mads Mikkelsen) i vojvoda od Buckinghama (po običaju katastrofalni Orlando Bloom).

Nije potrebno mnogo vremena da se shvati da Anderson nema nameru da snimi ozbiljan film. Rešen da isporuči zabavnu akciju, on ne štedi na municiji. Posle spektakularnog uvoda u Veneciji, radnja se premešta u Francusku, a zatim i u Englesku. Kostimi su raskošni, setovi majstorski izrađeni, a sve to je izdašno začinjeno dinamičnim akcionim sekvencama koje izgledaju odlično u tri dimenzije. Ima u ovoj priči mesta za spletke, izdaje, romanse i sve drugo što bi se u filmu poput ovog i očekivalo. Ali, sve to bez preteranog udubljivanja. Tri musketara su popcorn zabava koja po tonu prilično podseća na filmsku verziju Lige izuzetnih džentlmena – poznati književni junaci postaju akteri avanture koja nema mnogo veze sa predloškom iz koga su proistekli. Za razliku od Stephena Norringtona koji je imao dosta problema sa prebacivanjem grafičke novele Alana Moorea na veliko platno, Andersonov veštije manipuliše materijom. Njegov film je dinamičniji i kompaktniji, a uz to i osvežavajuće nepretenciozan. Lepa Milla je u svom Pritajeno zlo modu, pa film obiluje brojnim prizorima akrobacija u seksi kostimima. Akcione sekvence brzo smenjuju jedna drugu, svaka sledeća je razrađenija od prethodne – sve do finala koje sadžri obračun dva „leteća broda“ (još jedna pozajmica iz stripa Liga izuzetnih džentlmena).

Imajući u vidu navedeno, ironično, tokom projekcije ne ostaje previše vremena da se razmišlja o jednodimenzionalnosti ovog 3D spektakla. Gotovo dva sata mačevanja i eksplozija prijaće onima koji u bioskop odlaze kako bi se pre svega dobro zabavili. Tri musketara su pravi bioskopski spektakl koji zadivljuje kvalitetom izrade i uz koji vreme brzo prolazi. Ni više, ni manje od toga. Pa, ko voli...



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi