Popboks - ELEVATION FESTIVAL U BUGARSKOJ - DRUGI DAN - Provod na sigurno [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 24.06.2012. 10:37 · 1

ELEVATION FESTIVAL U BUGARSKOJ - DRUGI DAN

Provod na sigurno

Muzička manifestacija u Dobroslavcima privukla je možda i čitavih 25 hiljada posetilaca ali teško da je svojim ziher programom promenila ičije shvatanje muzike ili otvorila put ka novim zvučnim vidicima

Marko Nikolić

Mesto: Avio baza u Dobroslavcima kraj Sofije, Bugarska
Vreme: Subota, 23. jun 2012.

 

Turbulentna noć u Sofiji ostala je iza nas pa smo novi sunčan dan iskoristili da se malo bolje upoznamo sa bugarskom prestonicom. Hotel u kome smo smešteni se nalazi u samom centru grada – u Vitoša bulevaru, i pun je vesele arapske dece koja glasno žvaću žvake i smeškaju ti se vragolasto dok se zajedno vozite liftom. Kafići pored hotela imaju vrlo popularne cene za srpske prilike – odnos je otprilike takav da za jednu beogradsku turu u Sofiji možeš dobiti gotovo dve. 
Na prvi pogled, arhitektura dosta duguje sovjetskom nasleđu – siva je, neupečatljiva i hladna, mada su ulice i bulevari široki kao ruska duša, i sam režim saobraćaja koji je najbliži “sovjetskom futurizmu” po nekom osećaju koji izaziva nudi neka zanimljiva rešenja u pogledu nadvožnjaka i trasa tramvaja, koji su u glavnom gradu Bugarske osnovno sredstvo javnog prevoza. Zatekli smo centar u velikom preuređivanju – što šta se buši, okopava i doteruje. Vreme je toplo, nalik beogradskom, samo sa dobrodošlom dozom vetra koji duva iz pravca Crnog mora. Neophodno osveženje pružaju brojne bašte, a i taj deo grada je za subotu ujutro prilično frekventan i živ.
Elevation tokom popodneva
Dolazak u Bugarsku je ostavio posledice na neke članove naše delegacije, koja je na kraju otkazala prevoz party busom, zbog, kako je rečeno, “malog interesovanja” da se pođe u vreme koje su predložili domaćini. Party zamalo da nas sačeka u tramvaju, kojim smo prvo krenuli, gde nas je čekala kontrola. Umakosmo za dlaku, preselivši se u taksi, gde smo uz dugu vožnju gratis dobili i časove bugarskog, kako književnog, tako i onog žargonskog.
U Dobroslavce je već stiglo bar desetak hiljada posetilaca koji su prisustvovali energičnom nastupu grupe Kosheen. Trip hop/rock/dnb Britanci su počastili prisutne brzim špartanjem po vrhovima svoje karijere, a već osetno više ljudi došlo je da prisustvuje nastupu Parov Stelar Banda. Predvođeni didžejom i programerom čije ime krasi naziv benda, ova austrijska ekipa svojom muzikom traži vezu između swing jazza, krcatog duvačkim deonicama i modernijeg plesnog zvuka, u bezbrižnom, zabavnom ruhu.
Parov Stelar Band
Nesumnjivo je da je ovaj bend sastavljen od vrhunskih muzičara koji zvuče bez greške usvirani sa velike festivalske bine, a pevačica Cleo Panther ima glaščinu kao istinska zver. Problem je što je ovaj gotovo dvosatni koncert bio predugačak bar za polovinu, gde je sve češće upadao u uši obrazac koji bend koristi u svom bivstvovanju – trube trube trube tuc tuc tuc đuska đuska đuska. Bilo je pokušaja da se to preseče virtuoznim solo deonicama na basu i saksofonu, te maleckim uplivom hip hopa. Festivalska publika pozdravila je svirku ove grupe sa velikim entuzijazmom, jer Parov Stelar Band očigledno uživa specijalni status u zemlji istočnih suseda.
To se ne može reći za DJ set Groove Armade koja je u Bugarsku stigla sa nezanimljivim, tezgaroškim programom koji je svojim nedostatkom karaktera motivisao prisutne na proveru ostalih festivalskih sadržaja. Ruski, grandiozni pečat u arhitekturi Sofije otisnut je i u ovoj avio bazi (za koju jedan kolega reče: “Ovo je još Staljin betonirao”), tako da nema osećaja gužve uprkos poseti i konstantnom oticanju publike u raznim pravcima. Skejteri proveravaju svoju veštinu na rampi, avanturisti skaču sa visine na nešto što najviše podseća na trampolinu, strpljivi pokušavaju da održe ravnotežu na zategnutim lastišima, tu je i neizbežan kutak za decu... Sve za prijatan i ugodan boravak.
Fatboy Slim
Muzički utisak nije uspeo da popravi ni stari partimejker Fatboy Slim, još jedno u nizu proverenih/istrošenih imena u festivalskom line upu. Slim počinje energično, pravi brze mikseve sa željom da podigne atmosferu. Primetan je trud da ne bude dosadan kao i želja da se uspostavi kontakt sa publikom pozivima na pljeskanje, skakanje i tome slične aktivnosti. Ali Fatboy kao da je brzo potrošio municiju, što je postalo evidentno kada je počeo da vrti čitave kompozicije drugih izvođača, među kojima se California Love savršeno uklopila u preovlađujući “Srećna nova 1998.” utisak prve festivalske večeri.
Povezano:


Komentari

  • Gravatar for wolfman jack
    wolfman jack (gost) | 24.06.2012. 18.08.06
    Odličan tekst. Pismen, zanimljiv, čak i poetičan. Bravo!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji