Popboks - NOBELOV TESTAMENT – Peter Flinth - Još jedan švedski krimić [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 04.07.2012. 10:18

NOBELOV TESTAMENT – Peter Flinth

Još jedan švedski krimić

Bez obzira na ograničenja, u pitanju je sasvim kompetentan film koji će zadovoljiti većinu poklonika krimi misterija

Đorđe Bajić

Ocena:
5


5/10

Originalni naziv: Nobels testamente
Scenario: Pernilla Oljelund, po romanu Lize Marklund
Uloge: Malin Crépin, Björn Kjellman, Leif Andrée.
Žanr: Krimić
Trajanje: 90 min
Proizvodnja: Švedska, 2012.

Nepobitno je da su poslednjih godina švedski krimići postali hit, kao u svetu tako i u Srbiji. Za sve je kriv planetarni uspeh Milenijum trilogije Stiega Larssona, mada ne treba smetnuti sa uma da Skandinavci imaju višedecenijsku tradiciju kriminalističkog žanra u okvirima književnosti i filma.

Trenutno je aktivno nekoliko izuzetno popularnih skandinavskih pisaca krimića, a neretko njihovi romani bivaju adaptirani za film ili TV. Tako smo u proteklih par godina, pored adaptacija Larssonovih romana, imali priliku da posledamo izvanredni norveški triler Lovci na glave (Jo Nesbø je napisao istoimeni roman, nedavno objavljen i kod nas u izdanju Lagune) i podjednako uzbudljiv švedski krimi akcijaš Laka lova (po literarnom predlošku Jensa Lapidusa) koji uskoro dobija i nastavak.

Nobelov testament je deo ovog talasa. Film je nastao po romanu Lize Marklund, koja je napisala već osam romana iz serije o novinarki Anniki Bengtzon. Nobelov testament (2006) šesti je roman iz serijala, ali ne brinite zbog kontinuiteta. U pitanju je zaokružena, stand alone priča koja poseduje neophodnu samodovoljnost, ali ujedno nagoveštava i mogućnost nastavaka. Iza ovog projekta stoje producenti filmske verzije Milenijum trilogije koji, sasvim je jasno, pokušavaju da započnu novi unosan serijal. Ipak, grom retko kada pogađa dva puta na isto mesto.

Tako ovaj film dosta gubi u poređenju sa filmskom adaptacijama Larssonovog romana Muškarci koji mrze žene (u američkoj varijanti: Devojka sa tetovažom zmaja). Kao prvo, predložak nije dovoljno intrigantan (Marklund je sasvim dobar pisac, ali iza razliku od Larssona uglavnom ostaje u okvirima očekivanog i već viđenog). Takođe, u produkcionom pogledu, adaptacija Nobelovog tetamenta je pogodnija za TV nego za bioskopsko prikazivanje. Flinthova režija je profesionalna ali rutinska, već od prve scene postaje jasno da se radi o skromno budžetiranom ostvarenju.

Glavna junakinja je radoznala novinarka Annika Bengzton koja postaje svedok ubistva na banketu priređenom u čast dodele Nobelove nagrade. Sledi istraga, tela se gomilaju, a na kraju i sama Annika dospeva na listu za odstrel misterioznog nalogodavca. Za petama novinarke je Kitten, prepredena žena plaćeni ubica. Istina, film je urađen ne previše nadahnuto, ali je prilično šarmantan i to mu definitivno ide u prilog. Pored krimi segemnta, koji je dominantan, Nobelov testament sadrži i podzaplet o Annikinom privatnom životu koji dosta pomaže da film dobije na ubedljivosti. U zbiru dobijamo light varijantu Larssona i Mankella, ali bez obzira, u filmu se sasvim lepo može uživati – pod uslovom da ne očekujemo previše.
 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi