Popboks - PROMOCIJA REIZDANJA KNJIGE THE ROLLING STONES - UMETNOST POBUNE - Rolling Stones su vršnjaci rok muzike [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 19.07.2012. 22:11 · 3

PROMOCIJA REIZDANJA KNJIGE THE ROLLING STONES - UMETNOST POBUNE

Rolling Stones su vršnjaci rok muzike

Četvrto izdanje knjige novinara, publiciste i muzičara Ivana Ivačkovića The Rolling Stones – Umetnost pobune (izdavač Danas, cena 1500 dinara) promovisano je u četvrtak, 19. jula, u Britanskoj rezidenciji na Dedinju gde je zvanice dočekao Nj.E. Michael Davenport, ambasador Velike Britanije, a specijalni gost je bio Chris Jagger, četiri godine mlađi brat Micka Jaggera, takođe muzičar

Milan Ćunković

Mesto: Britanska rezidencija, Beograd
Vreme: Četvrtak, 19. jul 2012.

 

Ovom prilikom je promovisan i projekat Živa biblioteka koji je predstavila kancelarija Saveta Evrope. Posle konferencije za novinare usledio je koktel u prijatnom ambijentu dvorišta rezidencije kome su prisustvovali mnogi muzičari i kolege novinari: Aca Seltik, Vlada Džet, Miša Aleksić, Đule Van Gogh, Čutura, Prljavi inspektor Blaža, Dragoljub Crnčević Crnke, Vladimir Đurić Đura, Bilja Krstić, Jadranka Janković, a pažnju su privukli i glumac Bogdan Diklić i političar Nenad Čanak.

„Ove godine slavim tri decenije u novinarstvu – rešio sam da to obeležim novim, četvrtim izdanjem knjige Umetnost pobune jer me ljudi poznaju pre svega po Stonesima, pogotovo od njihovog beogradskog koncerta – rekao je za početak Ivačković. Prvo izdanje je bilo 1997. a prethodno, treće, kada su došli kod nas, pre pet godina. Sada se moj jubilej poklopio sa njihovih 50 godina postojanja, oni su vršnjaci rok muzike. Ovim izdanjem Srbija se uključuje u obeležavanje njihovog jubileja, a pošto oni nemaju nameru da stanu, verujuem i u peto idanje, pa onda, možda, ne znam koje na stogodišnjicu (smeh)“.

Upitan o razlikama četvrtog u odnosu na prethodna izdanja knjige, Ivačković je rekao: „Tu je veliki tekst o Brianu Jonesu, izdvojio bih i ono što je vezano za koncerte u Beogradu i Budvi a i stari tekstovi su proširivani. Dizajn je, takođe, drugačiji“.

Autor je još dodao: „Pročitao sam mnogo knjiga o Stonesima, sve liče jedna na drugu. Moja je različita, sa mnogo strasti, nije klasična biografija“.



O mogućnosti da bend ponovo poseti Srbiju... „Ron Wood je, posle Ušća 2007, rekao da im je to bio najbolji koncert u tom delu turneje. Video sam po njima da ga nisu odrađivali, da nije bilo rutinski. Verujem da bi rado ponovo došli ali oni, trenutno, još ni sami ne znaju kako će obeležiti jubilej i kada će početi sa koncertima.

Chris Jagger je, kako rekoše prisutni u šali, bio „ambasador Stonesa“ na promociji. Ovaj muzičar i, takođe, novinar, bio je vidno raspoložen što je ponovo u Beogradu, koji je već posetio sa školskim drugom davne 1964. Jagger je, između ostalog, uz anegdote govorio o doživljajima u zemljama istočne Evrope, o blagodetima nastupa na manjim scenama a kada je zvanični deo završen, uzeo je gitaru i, uz spontanu pratnju Ivačkovića za bubnjevima, zasvirao Dead Flowers, Not Fade Away, Honky Tonk Woman, kao i neke svoje pesme.



Prisutnima se, u ime izdavača četvrtog, kao i prethodnog, trećeg idanja knjige, lista Danas, obratio jedan od njegovih osnivača, Radomir Ličina, napomenuvši da se u kolekciju jubileja uklopilo i njihovih 15 godina i podsetivši na naslovnu stranu iz 2007. kada su Rolling Stones čestitali listu desetogodišnjicu izlaženja.

Ivačković za Popboks: Naredna knjiga o grupi Van Gogh

Ivan Ivačković je, specijalno za Popboks, odgovarajući na pitanje šta se trenutno dešava sa grupom Spanks u kojoj svira bubnjeve, otkrio i naredne spisateljske planove: „Bend trenutno miruje jer je meni, poslednjih meseci, dvadeset sati dnevno odlazilo na pripremu ove knjige i promocije. Već radim narednu knjigu, a što se Spanksa tiče, ideja je da naredne godine snimimo album“.

A sledeća knjiga je o...
„Grupi Van Gogh. Trebalo bi da se pojavi na jesen, zajedno sa njihovim novim albumom“.

Madonna, Bajaga – da li i oni možda mogu da očekuju reizdanja?
„Ne znam, to mi je predaleko. Da završim prvo ovo u šta sam se upustio“.



Komentari

  • Gravatar for chupacabro moja dlakava
    chupacabro moja dlakava (gost) | 22.07.2012. 15.27.38
    a kad ce knjiga o regini, dejanu cukicu, viktoriji ?
  • Gravatar for vlado
    vlado (gost) | 24.07.2012. 16.57.53
    ko je izdavac ovog reizdanja ? gde moze da se kupi u skoplju ?
  • Gravatar for Anja
    Anja (gost) | 28.07.2012. 00.13.40
    Imam prethodno izdanje knjige i odlično je. Ne sumnjam da je ovo i bolje. Jedva čekam da je kupim
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji