Popboks - DEMOFEST U BANJALUCI - TREĆI DAN - Vetar u jedra [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 29.07.2012. 14:26 · 2

DEMOFEST U BANJALUCI - TREĆI DAN

Vetar u jedra

Banjalučki Neuro pobednici su petog, sinoć završenog Jelen Demofesta. Drugi su Kraj programa iz Rijeke, a bronza ide u Bihać grupi Dede putra

Marko Nikolić

Mesto: Tvrđava Kastel, Banjaluka
Vreme: 28. jul, 2012.

 

Banjalučko sunce nema milosti. Nije brutalno kao beogradsko, ali sparina prilično otežava disanje i rasuđivanje. Da nema frapantne ženske lepote po ulicama grada za neprestani odmor očiju, situacija bi bila zaista kritična. Krajišnice su ne samo lepe, već su i prave ortakinje – ne prođe ni pet minuta pošto ste se upoznali a već usledi pitanje “O'š nešto pit'?”. Priča se ne završava na kurtoaznom “ne” jer je već spreman novi upit: “Dobrooo, o'š nešto jest' onda?”

Zaista je čast i privilegija biti gost ovog grada i jedne ovakve, veoma profesionalno planirane i realizovane manifestacije. Demofest uopšte na zaostaje po kvalitetu bendova od recimo Art & Music festivala, mada su zapaženiji bendovi sa istarskog takmičenja za sad lakše našli put do medija, i samim tim i publike. Prostora za dalji napredak ima, možda bi u samoj koncepciji festivala trebalo izvršiti neke korekcije, kako bi glavna misija, a to je promovisanje novih bendova, bila još ispunjenija. Recimo, bendovi bi se adekvatnije mogli predstaviti ako bi svirali više od jedne pesme - optimum bi bio 15 minuta. Takođe, neka ex-Yu turneja odabranih bendova ne bi bila naodmet.


Kraj programa
Iako se pri neobaveznim susretima novinara govorkalo da su glavni favoriti za osvajanje titule najboljeg banjalučki Vanja The Frog, prva nagrada je na kraju otišla drugom domaćem predstavniku u finalu, grupi Neuro – kojoj među tim istim novinarima nisu davane nikakve šanse za najviši plasman. Festivalski hroničari kažu da je ovo prvi put da nagrada ostaje u gradu, a pobednici čije su teže gitarske pesme na tragu domaćeg roka iz osamdesetih jasno duhovno obojene stihovima tipa Bože, da li si živ?, suma sumarum ne nude bogznašta novo. Neki su čak koristili i reč kič pri opisu muzike ove grupe, no ipak se čini da je precizniji termin - anahronizam. 
Vicešampioni Kraj programa su zbog svoje dinamike, šarma i siline bili miljenici ne samo ovog izveštača, a sami članovi benda bili su vidno srećni zbog zasluženog priznanja. Vreme radi za njih i sjajno je videti mlad bend koji postoji tek šest meseci a već ume da napiše pamtljivu i poletnu pesmu. Bišćani (ljudi iz Bihaća) Dede putra su takođe veliko otkriće, i sigurno najoriginalniji bend koji se takmičio u finalu.
Dede putra
Od ostalih finalista, ljubljanske metalke, fatalne Hellcats su dosta popravile utisak novom pesmom “ličnom kartom”, otpevanom na engleskom. BG momci iz Sharks, Snakes & Aeroplanes ne samo što su osvojili srca širokogrudih Banjalučanki, nego su i zvučali bolje nego u polufinalu. Njihovi sugrađani Ljubičice su potvrdili uočeni kvalitet, dok su Rolin Humes i Lazy Cats & Djo El Virtuozo (dobili nagradu Plavi bas za najboljeg basistu) napravili grešku u koracima odlukom da sviraju manje energične pesme od onih polufinalnih. Pesmu je promenila i beogradska Vila Filozofina, dobitnica specijalne nagrade žirija, čije je delovanje inspirativni zagrebački kolega najbolje definisao tvrdnjom “ne znam što je, ali ovo nije demo bend.”
Prošlogodišnji pobednici, Plišani mališan iz Gornjeg Milanovca svirkom su potvrdili da su zasluženo nagrađeni svojim pržačko-raštimovanim indie rockom na tragu Sonic Youth, sa sve interesantnim tekstovima na srpskom. Za Psihomodo pop sam iz više različitih izvora čuo različite primedbe – te to je bend sa jednim dobrim albumom, te oni su samo veoma uspešna cover grupa... Ali... 
Kad na binu lete brushalteri, kada se klinci u prvim redovima grozničavo, kao obuzeti klimataju u ritmu arhetipskih rifova, potreba za diskusijom biva stavljena ad acta. Dugovečna kompanija koju predvodi rođeni šoumen Davor Gobac zna da priredi predstavu koja garantuje vrhunsku zabavu za možda i celih osam hiljada raspoloženih posetilaca Kastela (i još njih nekoliko stotina koji, iz navike valjda, više vole da sede ispred Tvrđave). Videćemo da li će novi album koji je u pripremi uneti svežu krv u izdavački segment neupitne koncertne atrakcije iz Zagreba.
Zavesu na petu ediciju festivala spuštaju, kako je to red, domaće snage – grupa Sopot koja na lokalnom terenu potvrđuje reputaciju vrhunskog živog benda. Banjaluka voli ove muzičare koji eklektičnim pristupom nalik na Massive Attack pokušavaju i uspevaju da dostignu stanje duhovne uzvišenosti. Publika se i dalje meri u hiljadama, ovoj grupi za proboj u nova dvorišta treba jedan dobar menadžer, najtraženija osoba za veliku većinu neestradnih, autorski nastrojenih muzičara sa ovog podneblja. 
Jelen Demofest im svojim postojanjem bar na nekoliko dana ublažava egzistencijalne muke, pa bi idealno bilo da ekscesi ovog tipa prerastu u svakodnevno pravilo. Slavnu prošlost treba ostaviti profi istoričarima i dokonim nostalgičarima, potrebno je još više se posvetiti ispisivanju novih stranica. Materijala ima. 

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for auuuh
    auuuh (gost) | 30.07.2012. 05.25.31
    auh, pa sramotno je da im je ovo NAJBOLJI bend. Izgubio sam veru u taj festival.
  • Gravatar for za auuuh
    za auuuh (gost) | 03.08.2012. 02.35.32
    Prijatelju, to uputi na racun zirija a ne festivala :) Osim toga, Neuro je bio vise nego dobar, i sa druge strane, konacno cistokrvni rok bend da pobedi, a ne neki totalno nedefinisani bendovi koje mediji vole, ali u realnosti niko drugi.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji