Popboks - VLADIMIR KOLARIĆ KOLE (VELIKI PREZIR) - Život od danas do sutra uopšte nije loša stvar [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 03.08.2012. 10:57 · 13

VLADIMIR KOLARIĆ KOLE (VELIKI PREZIR)

Život od danas do sutra uopšte nije loša stvar

Ah, kako je divan osećaj potrošiti sve večeras, i sutra nemati ništa! To bogati lopov u kancelariji nikada neće saznati. Hoću da kažem, u redu je ljudi, život nije stiskanje, nije loše bankrotirati, malo je dovoljno. Čak i sad kad se obogatimo od sledećeg albuma, ja ću učiniti sve da što brže propadnem i ponovo budem slobodan
 

Marko Nikolić

Veliki prezir se pre nekoliko dana oglasio pesmom Novčanik, uvertirom za predstojeći EP Svetlost i dim. Nakon veoma hvaljenog Nikadjekraj (2009), koji je predstavio grupu u najzrelijem izdanju do sada, Veliki prezir se i definitivno ustoličio kao jedan od najvažnijih srpskih bendova gitarskog usmerenja u prethodne dve decenije. Najnovije diskografske aktivnosti bile su sasvim dovoljan povod da porazgovaramo sa dušom benda, pevačem i gitaristom Vladimirom Kolarićem Koletom.

Kaži nam za početak, odakle ti inspiracija za Novčanik?

Mislim da nije teško zaključiti gde sam našao inspiraciju za pesmu kao sto je "Novčanik" Vrlo je jednostavno. Sadržina novčanika kod nekih ljudi je uglavnom vrlo skromna, ti novčanici su otežali od metalnog sitnog novca i u njima je prostrano i duva. Pritisak je ogroman i mnogi od nas nisu spremni, odnosno ne umeju da odgovore na standarde koje društvo promoviše kao nešto što se  podrazumeva. Beskrupuloznost, podmetanje, pohlepa, krađa, korupcija, nametanje... Moje bogato iskustvo govori da život od danas do sutra uopšte nije loša stvar! Podržavam neodgovornost i slobodno trošenje te bede koju ćemo ionako zauvek zarađivati.

Ah, kako je divan osećaj potrošiti sve večeras, i sutra nemati ništa! To bogati lopov u kancelariji nikada neće saznati. Hoću da kažem, u redu je ljudi, život nije stiskanje, nije loše bankrotirati, malo je dovoljno. Čak i sad kad se obogatimo od sledećeg albuma, ja ću učiniti sve da što brže propadnem i ponovo budem slobodan. Nadam se da ću se užasno obogatiti da bi moja propast bila što spektakularnija! Eto...

 

Šta možeš da nam kažeš o predstojećem EP izdanju?

Na EP-ju koji će se zvati Svetlost i dim naći će se četiri potpuno različite pesme. Meni je to vrlo zanimljivo, teme o kojima se govori i stil kojim se izvode te pesme su sasvim različite. Imate Novčanik, sporu psihodeličnu pesmu sa Yu-rock momentima, Svetlost i dim, groovie laid back pesmu, o ispraznosti dekadentnog života i čarima te praznine koja nije sasvim nezanimljiva, već štaviše ponekad i lekovita. Da je rock'n'roll koji govori o ljubavi i oklevanju u istoj. To je kosmički folk sa dubinskim porivom da se dosegnu najviši vrhovi nečega što se uglavnom samo nazire. Rekao bih da je To pesma o duhu. Izdanje će se pojaviti u kao 7'' vinil i CD u jednom pakovanju.

Da li ima promena u zvuku grupe?

Produkciju i mastering za sve pesme uradio je Matej Zec u studiju Dis u Rijeci. O promenama u zvuku grupe, delimično govori i ova saradnja sa Zecom, i mislim da je ono što je on uradio potpuno izvanredno i meni lično sasvim blisko. Dogodile su se stvari koje nisu sasvim objašnjive. Matej je potpuno pogodio senzibilitet i više od toga, bez ikakvih sugestija sa naše strane. Ono što je čudno je da čovek, recimo napravi i ono što na pojedinim snimcima uopšte ne postoji a koje sam zamišljao da bi bilo dobro da postoji. Dakle, telepatija.

U toku je Olimpijada. Da li si gledao otvaranje i ako jesi, kakve su ti impresije?

Otvaranje Olimpijskih igara nisam pratio u celosti, više na preskoke u polusnu. Meni je to ličilo na neki LSD trip, nisam siguran da li loš ili dobar... U svakom slučaju halucinantan doživljaj, bilo je čini mi se i dosta primeraka engleske muzičke industrije. Odgledao sam mini koncert grupe Arctic Monkeys koje nisam prepoznao na prvi pogled, zbog toga što su valjda promenili imidž, izgledaju kao Beatlesi u Hamburgu. To mi je bilo dosta smesno. Bilo je i neke dece u svetlećim bolničkim posteljama, to je bilo baš zastrašujuće. Zbunjujuća predstava. Na početku je, ako se ne varam, kraljica kao iskočila iz helikoptera sa Jamesom Bondom. Posle je izgledala dosta mrzovoljno. 



Komentari

  • Gravatar for kolegin kolega
    kolegin kolega (gost) | 03.08.2012. 16.36.26
    kolega je bio i ostao legenda ta...
  • Gravatar for GrĆki filozof
    GrĆki filozof (gost) | 03.08.2012. 17.26.56
    od Ćega plaĆa stanarinu?
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 03.08.2012. 17.53.14
    @GrĆki filozof Covek prica o stanju svesti, al nema veze... Pozdrav za magicnog Koleta i najbolji domaci bend u poslednjih 20 godina.
  • Gravatar for šakom o stol
    šakom o stol (gost) | 03.08.2012. 18.42.41
    svidela mi se hrabrost da se obradi veliki hit to od doris dragović.
  • Gravatar for koleginog kolege koleginica
    koleginog kolege koleginica (gost) | 04.08.2012. 01.08.38
    legende te ste vi svi, kole pokido
  • Gravatar for 1298
    1298 (gost) | 04.08.2012. 05.11.34
    Mogao bi Veliki prezir zaista da obradi i nešto od Legendi... To je dobar bend, potcenjen.
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 04.08.2012. 07.09.57
    ne volim pretjerano veliki prezir, i mislim da bas i nisu najbolji bend u poslednjih 20 godina, tj tesko pored megaprejake faze sansajna u prva tri albuma, svjetskog potencijala eyesburna do "how much for freedom" i kompletnog KKN cija je moc u kontinuitetu samim tim jaca zbog kardinalnog reza nakon "Become" .zadrzao bih se na ta tri benda, da ne idem dalje....realno i DD zakljucno sa elektropionirom, ili cak i jarboli pa i ritam nereda do "poriva" , a i bjesovi , itd itdsu mi mnogo jaci i nbitniji za moj period odrastanja nego VP, ali dobro ukusi su razliciti. ono sto hocu reci, koliko god VP nisu meni licno neki bitan bend, big big up za ovaj intervju i stavove izrecene u njemu.
  • Gravatar for fen
    fen (gost) | 04.08.2012. 16.58.22
    tozzo to ti je mrtva slika, život je otišao dalje i preko njih ;) ne može čovek ni da se našali malo a da ne krenu da pametuju....
  • Gravatar for dedaprda
    dedaprda (gost) | 04.08.2012. 19.35.28
    @kolegin kolega jedna je legenda ta,znamo je ti i ja...ha,ha
  • Gravatar for Teodora
    Teodora (gost) | 04.08.2012. 22.48.43
    @GrĆki filozof Plaćanje kirije jeste život od danas do sutra. Što znaju oni koji je plaćaju.
  • Gravatar for jib kidder
    jib kidder (gost) | 05.08.2012. 00.48.41
    ja placam kiriju tri meseca unapred
  • Gravatar for Dobar znak
    Dobar znak (gost) | 06.08.2012. 13.56.08
    "Ah, kako je divan osećaj potrošiti sve večeras, i sutra nemati ništa!" je u stvari citat iz pesme Bitlsa You Never Give Me Your Money: "All the money's gone, nowhere to go [...] Oh, that magic feeling, nowhere to go..."
  • Gravatar for misha
    misha (gost) | 13.08.2012. 00.50.07
    najbolji nas bend vec dugo vremena,gledao sam ih bar 20 puta,Muzika konkretna bez foliraze,kao pearl jam,koja te prozima do kraja
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.