Popboks - IZA CRNE DUGE – Panos Cosmatos - S one strane duge [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 04.09.2012. 13:18

IZA CRNE DUGE – Panos Cosmatos

S one strane duge

Debitantski film Panosa Cosmatosa privukao je veliku pažnju poklonika naučno-fantastičnih filmova '70-ih/ranih '80-ih. Istovremeno omaž i nadogradnja, ovo niskobudžetno ostvarenje uspeva da prevaziđe svoje skromne produkcione okvire

Đorđe Bajić

Ocena:
7


7/10

Originalni naziv: Beyond the Black Rainbow
Scenario: Panos Cosmatos
Uloge: Eva Allan, Michael Rogers, Scott Hylands
Žanr:
SF
Trajanje: 110 min
Proizvodnja:
Kanada, 2010.

 

Snimljen za nešto malo više od milion kanadskih dolara, Cosmatosov debi je vizuelno fascinantno i začudno iskustvo. U pitanju je ostvarenje koje, u to nema sumnje, neće prijati svima. Za avangardni eksperiment poput ovog potrebno je strpljenje (prva polovina je izuzetno spora, što će predstavljati nepremostiv problem za mnoge), ali i prethodno poznavanje uzora i prethodnika. Cosmatos i ne pokušava da sakrije koje je sve filmove gledao dok je odrastao i formirao se. Uticaji su brojni. Pre svega: rani Cronenberg i rani Carpenter, pa mladi  Lucas, iz vremena pre Zvezdanih ratova. Zatim, Lynch. Fulci iz najbolje faze. Kubrick u SF modu…

Bez obzira na derivativnost, Iza crne duge uspeva da se izbori za vlastiti identitet i ne postane samo još jedan suštinski nepotreban omaž voljenim filmovima. Za razliku od, na primer, giallo poseveta/stilskih vežbi Blackaria i Last Caress u kojima sve biva podređeno pukom podražavanju i “plesu na taktove dobro poznate muzike”, Iza crne duge uspeva da se nametne kao samodovoljno umetničko delo. 
Neosporno, Cosmatos pokazuje zavidan talenat, to mu je, uostalom, u genima (njegovi pokojni roditelji su reditelj George P. Cosmatos i skulptorka Birgitta Ljungberg), pa će biti zanimljivo pratiti dalji tok i razvoj njegove karjere. Cosmatos je u jednom intervjuu istakao da planira krupan zaokret: ako bi se prvi film mogao opisati kao album Pink Floyda, drugi će najverovatnije nalikovati nekoj od ploča Slayera. Živi bili…
 


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi