Popboks - HRABRA MERIDA – Mark Andrews, Brenda Chapman - Hrabrost – ludost [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 12.09.2012. 13:27

HRABRA MERIDA – Mark Andrews, Brenda Chapman

Hrabrost – ludost

Od Pixarovog studija smo, čak i pod Diznijevom zastavom, navikli na bolje

Sofija Vuković

Ocena:
7


7/10

Originalni naziv: Brave
Scenario: Mark Andrews, Steve Purcell, Brenda Chapman, Irene Mecchi
Uloge/glasovi: Kelly Macdonald, Julie Walters, Billy Connolly, Emma Thompson, Kevin McKidd, Craig Ferguson, Robbie Coltrane
Žanr:
Animirani/Fantastika
Trajanje: 93 min
Proizvodnja:
SAD, 2012.

 

Kada je Disney 2006. otkupio animacioni studio Pixar, obožavaoci njihovog dotadašnjeg rada su počeli da strepe od svakog narednog ostvarenja. Ipak, naslovi kao što su Mućkalica, VOLI i Do neba ne samo da nisu razočarali, već su umetničke domete ovog kreativnog tima uzdigli do vrtoglavih visina i postavili gotovo neostvarive standarde ostalim produkcijskim kućama. To se ne može reći i za njihov najnoviji film.
Bilo bi surovo reći da je Hrabra Merida prosečna, neoriginalna i lako zaboravljiva bajčica. Bilo bi još surovije isticati povremenu nesuvislost zapleta i osećaj da su autori počeli da snimaju jedan film pa onda skrenuli ka nečemu sasvim drugom. Budimo milostivi, iskrice piksarovske kreativnosti su i dalje tu – originalni i zabavni likovi, animacija koja oduzima dah, odličan osećaj za atmosferu i neočekivana pouka. Ali na žalost, u ovom filmu originalni su samo epizodisti, a ne i glavni likovi, a ako mu se vizuelno zaista ne može ništa zameriti, i iako je na ideološkom nivou zaista inovativan, stavljajući u fokus ne to za koga će se princeza udati već njen odnos sa majkom, zaplet je jednostavno preslab da bismo se zaista angažovali. 

Za pohvalu je i to što je ovo prvi Pixarov film sa ženskim osobama u glavnim ulogama, mada je i tu problematičan nedostatak „mesa“ u ovim likovima. Svi smo već gledali/čitali mnogo priča o buntovnim devojčicama koje bi da jašu konja umesto da vezu. Po čemu se ova razlikuje? Ni po čemu, o tome se radi. Iako je Hrabra Merida simpatičan, gledljiv i povremeno dirljiv bioskopski naslov, daleko je to od kreativne inovativnosti i hrabrosti na koju su nas Pixarovi autori navikli, i koja je i dalje očigledna u kratkometražnom filmiću La Luna koji se daje pre Meride. Nadajmo se samo da će Disney kod narednih Pixarovih projekata popustiti dizgine i dozvoliti im da budu ono što jesu.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi