Popboks - DIRTY BEACHES, STRAY DOGG I TOUGH GUYS OF AMERICA U KC GRAD - Buka u modi! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 16.09.2012. 12:25 · 10

DIRTY BEACHES, STRAY DOGG I TOUGH GUYS OF AMERICA U KC GRAD

Buka u modi!

Živo sahranjivano duboko ispod zemlje i godinama zaključavano u spavaću sobu, ono što u nedostatku bolje reči nazivamo rokenrolom i dalje daje znakove života odmah čim izmili iz kućnog pritvora. Poslednja potvrda stigla je sinoć od Dirty Beaches

Marko Nikolić

Mesto: KC Grad, Beograd
Vreme: 15. septembar 2012.

  

Dok smo se spuštali stepenicama niz Kameničku, jučerašnja slavljenica reče kako je ova trasa podseća na more. Izrečeni iskaz nije bio bez smisla jer su nas ove večeri u KC Grad čekale Prljave plaže. Zagrevanje pred željno iščekivani zaron zagorčavao nam je cover band iz komšijskog Čorba cafea, čije su tupe & nervozne interpretacije svima na nos izašlih ziher hitova grupa Van Gogh, Električni orgazam i EKV kvarile slatko iščekivanje u svežoj jesenjoj noći.

Oko stotinak znatiželjnika spremnih na muzički rizik našlo se sa druge strane ulice, sasvim dovoljno da se napuni simpatični, za koncerte teško podesni prostor KC Grada, a zastupljenost pripadnica lepšeg pola u publici navodio je misli na uličarski “Brate, puk'o akvarijum” one-liner. U frtalj do 11, dakle nakon gotovo dva sata u odnosu na najavljen termin, na binu se popeo beogradski četverac Tough Guys of America i počastio prisutne svojom verzijom zvečećeg indie surf popa. Za jedan relativno nov bend, TGoA već ima izgrađen zvučni identitet za poštovanje, pogotovo u domaćim okvirima. U pogledu ljudstva, kuriozitet Opakih momaka je devojka za bubnjevima, dok u prenesenom smislu sve te nedistorzirane harmonije i njanjavi falseto glasovi kao da pričaju gorko-slatku priču iz recimo 1959. o sanjarenjima maturanata high schoola u američkoj vukojebini tipa Maine, Idaho ili Delaware. Tek pogled kroz prozor iza bine na svetleće znakove sveprožimajuće reklamokratije sa one strane Save su podsećale da smo ipak tu gde jesmo, u Beogradu, mestu gde svi noviji domaći bendovi dugo godina unazad imaju komunikaciju sa publikom koja teži ništici, pa tako i TGoA.

Sa tom neslavnom tradicijom neotkravljivanja nastavilo se i tokom nastupa Stray Dogga, druge domaće predgrupe sinoćne večeri. Kao i TGoA, i Stray Dogg izvode autorske pesme na engleskom i imaju uobličen svoj zvuk, sa tom razlikom da je u njihovom slučaju akcenat na Americana folk/rock zaostavštini. Tehnički, ovaj sekstet nije sporan, svaki ton je na mestu, posebno oni koje proizvode vižljasti basista i maštoviti gitaroš. Zvuk je bio kristalno čist, mada verovatno preglasan za vrstu muzike koju izvode. Čini se ipak da bend čiju jednu trećinu čine devojke u strpljivom građenju strukture svojih pesama prečesto prelazi granicu koja razdvaja temeljnost od razvučenosti i rasplinutosti, ili narodskim jezikom rečeno, dosade. Nešto bolji utisak ostavili su epsko-arhetipski instrumentalni pasaži, no da l' zbog pomenutog manjka komunikacije ili zbog skroz različitog senzibiliteta, ovaj polusatni nastup je preovlađujuće zgrčio sve srčane komore potpisnika ovih redova, mada je reakcija publike bila dovoljno topla da se zaključi da ovaj bend ima svoje poklonike.

Usledio je segment u kome su raspetljavani špageti kablova kako bi se stekli uslovi za nastup Dirty Beaches. Mastermind iza ovog imena, Alex Zhang Hungtai nosi pilotsku jaknu sa krznenom kragnom ispod koje vire bela majica i zlatan lanac - sve u svemu naočita pojava kojom je bez reči objašnjena natprosečna prisutnost žena u publici. Mikrofon obogaćen efektima je namešten tako da mu publika bude iza leđa. Tu su i klavijature, na dohvat ruke. Njegovi pomoćnici izgledom su Indusi: jedan je multiinstrumentalista, malo svira gitaru, malo nešto nalik na MPC, samo sa Rolandovim potpisom, i za to sokoćalo koristi palice, a drugi, koga ćemo zvati Brka, je za drugim setom klavijatura i miksetom.

Inicijacija stiže u vidu slapova seizmičke buke, one koju je i fizički moguće osetiti. Iz nje polagano izranja ritmička hipnoza, a zatim i sve ostalo. Počelo je, počelo.

Čar hvaljenog Badlands, prošlogodišnjeg zvaničnog debija Dirty Beaches, bila je u poetičkoj udaljenosti i lo-fi tretmanu nalik na toplinu krčećih radio talasa koja je pružala slušaocu komfor samoće karakterističan za neke filmske autore – ranog Wong Kar Waija pre svih, pomešanog sa udarima kul ljudskosti, prisutne recimo u delima Raymonda Carvera. Sve same laskave reference umotane u proverene kultove. Iako je pre koncerta bilo strepnji kako bi to sve moglo da zvuči uživo, obrisi sa ploče su izbliza dobili jasne, unekoliko drugačije konture, a obećavajuća monohromatska skica obogaćena je divljim bojama.

Polazna tačka Hungtaijeve muzike utisnuta je na prva dva albuma grupe Suicide. Uz još jednog Kanađanina, mlađanog Slim Twiga, Dirty Beaches predstavlja najozbiljnijeg baštinika vanvremenske muzike Alana Vege i Martina Reva u ovom momentu. Na njegovom živom nastupu u prvi plan izbija i pulsirajuća ritmička disciplina kraut muzike koja je opet, uvrnuto skopčana sa hip hopom i technom. Pretežno analogna tehnika zaslužna je za prirodni, organski zvuk, potcrtan elvisovskom vokalnom ekspresijom koja se na bini lako transformiše u gotovo black metal krikove životnosti.

“Let's play some devil music”, kaže Hungtai, svestan privlačne ukletosti sopstvene demonske kreacije sa neraskidivim zagrljajem bola i zadovoljstva u svom jezgru. Set je relativno kratak (~ 45 min.) ali intenzivan, a zahvaljujući neposrednoj moći komunikacije spontanog Hungtaija publika brzo biva uvučena u razmenu duhovne energije. Mistični gost je oduševljen mogućnošću da zapali cigaretu (“Ovde je do jaja što može da se puši, jebeš Ameriku!”, na šta pojedinci odgovaraju sa “Jebeš SAD!”), nazdravlja svima pa se vidno razdragan odaziva na poziv da se čašom piva kucne sa prvim redovima, da bi zatim skakanjem u publiku dugotrajnim crowd surfingom proverio poverenje prisutnih. Sa razglasa šiba neumoljivi ritam, svi zajedno uživamo u magijskom trenutku osvajanja slobode. Kroz prozor iza bine štekće voz, omiljeno prevozno sredstvo odmetnika. Još jednom se potvrđuje: živo sahranjivano duboko ispod zemlje i godinama zaključavano u spavaću sobu, ono što u nedostatku bolje reči nazivamo rokenrolom i dalje daje znakove života odmah čim izmili iz kućnog pritvora.

Iako u maltene egzorcističkom ritualu poklanja celog sebe, Hungtai ostaje dužan za True Blue i Lord Knows Best, “koje više ne izvodi uživo, jer mu je srce slomljeno i osoba kojoj su posvećene te pesme više nije tu”. Umesto očekivanih hitova u paralelnom muzičkom kosmosu, klimaks sledi u vidu još jedne torture slušnog aparata bučnim neizdržom, nakon čega se novopečeni miljenik svih prisutnih ogrnut jaknom preko glave sjurio s bine kroz publiku kao pod pretnjom “toplog zeca”. Katarzični osmesi ne silaze sa naših lica dok na izlazu kupujemo ceger i majicu koji će nas podsećati da se ovo nezaboravno veče zaista dogodilo, veče bez olinjalih tezgaroša čiji je rok upotrebe istekao još u prošlom veku, veče kakvih očajnički treba još zarad poboljšanja koncertnog krvotoka ovog ranjenog grada.



Komentari

  • Gravatar for sara
    sara (gost) | 16.09.2012. 19.08.21
    Potpisnik ovih redova ne treba da pise nista o muzici
  • Gravatar for ko zna zna
    ko zna zna (gost) | 16.09.2012. 19.22.03
    Kad neko "izvrsi torturu nad mojim slusnim aparatom" nikako ne moze da postane moj miljenik te molim Nikolca da govori u svoje ime Vise volim muziku i dosadu I kad je to u KC Gradu zvuk bio kristalno jasan Jesi li ti covece bio u jos nekom prostoru na nekom koncertu
  • Gravatar for dr
    dr (gost) | 16.09.2012. 19.33.39
    EKV nikad nije imala ziher hitove. Hipsteri, "urbane" seljacine, kvazi-elito, "alternativci" i ostali grande, skapirajte to jednom za svagda. EKV su bili i ostali tracak svetlosti u mraku nase istorije i ne trpajte ih vise u isti kos sa Van Gogh-om. Ne mesajte vise The Fall i jelenu karleusu, Franka Zappu i mileta kitica ili Velvete i darkvud hadzimanov bend. Prejako za vas mozak? Znao sam.
  • Gravatar for Dzon
    Dzon (gost) | 16.09.2012. 20.31.09
    ekv-ov krug je ziher hit, hteli mi to ili ne.
  • Gravatar for @dr
    @dr (gost) | 16.09.2012. 22.13.03
    sami se mesaju
  • Gravatar for ramona
    ramona (gost) | 16.09.2012. 23.55.03
    nojz sou kakav treba da bude. secira mozak i stomak, uz podnosljivu dozu scenskog ludila. odlicna svirka! predgrupe prepustam ovima sto im se slusa ekv, kod mene su momentalno otplovili u zaborav
  • Gravatar for Teodora
    Teodora (gost) | 17.09.2012. 01.51.26
    Saro, omako ti se, sto bi reko Sasa Kovacevic, lapsus. Fraza "potpisnik ovih redova" se koristi kada mislis na samog sebe, sto je i logicno. Tako da ispada da ti ne treba da pises o muzici. Ako vec solis pamet nekome o pisanju, nauci da napises bar tu jednu recenicu kako treba.
  • Gravatar for @ramona
    @ramona (gost) | 17.09.2012. 02.37.38
    Savšen opis jučerašnjeg koncerta!
  • Gravatar for sara
    sara (gost) | 17.09.2012. 13.59.47
    Posto vidim da ti je Sava Kovacevic autoritet ....
  • Gravatar for @sara
    @sara (gost) | 17.09.2012. 17.23.59
    a i sirogojno
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji