Popboks - JOSS WARE - Iza noći - Red apokalipse, red ljubakanja, red apokalipse... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 30.09.2012. 10:05

JOSS WARE - Iza noći

Red apokalipse, red ljubakanja, red apokalipse...

(Evro-Giunti)

U naletu svežih hitova sa one strane Atlantika, do naših čitalaca je stigao i prevod prvog dela serijala Hronike Envija američke spisateljice Joss Ware. Razloga za neko veće slavlje nema, ali nije zgoreg baciti pogled

Đorđe Bajić

 

Joss Ware očigledno voli da sedi na dve stolice, pa u romanu Iza noći kombinuje izmaštani svet postapokaliptične Amerike (koju je, nekih pola veka pre početka radnje, uništio niz zemljotresa, oluja i drugih razornih prirodnih nepogoda) i manje-više standardni ljubić. Ware je od 2010. godine objavila čak pet romana iz serijala Hronike Envija, a sprema i nove nastavke.  

Glavni junak prvog romana je zgodni doktor Elliot Drake koji je, zajedno sa nekoliko prijatelja, proveo pola veka u nekoj vrsti magičnog sna. Kada se probudio, fizički neizmenjen bez obzira na protok vremena, obreo se u promenjenom svetu punom opasnoti i otkrio da poseduje neobične isceliteljske moći. Šačica preživelih ljudi u Enviju, jedinoj većoj naseobini, pokušava da izgradi novu civilizaciju, ali to nije lako. Na sreću, Elliot i momci su tu da priskoče u pomoć. 
Elliotov susret sa neustrašivom Jade će se pokazati kao fatalan. Varnice odmah počinju da lete, uzajamna privlačnost je očigledna, ali prepreke su brojne. Tu su krvoločna noćna čudovišta sa posebnim afinitetom prema plavokosim ženama i muškarcima, misteriozni besmrtnici sa kristalima u grudima, Jadeina mračna prošlost i Elliotova ljubomora... 
Prva četvrtina romana je prilično konfuzna, ali kasnije Ware uspeva da pohvata konce pripovesti. Od početka je jasno da se radi o drugorazrednom piscu (na primer, tematski blizak Metro 2033 Dmitrija Gluhovskog je mnogo bolje napisan), stil i originalnost nisu jače strane ovog dela, ali, ipak, Iza noći uspeva da bude dovoljno zabavan kako bi opravdao svoje postojanje. Joss Ware piše nadahnutije od nazasluženo popularne E L James, maštovitija je i sklona dinamičnijem narativu. Takođe, opisi seksa su svedeni na razumnu meru. Iza noći je pre svega namenjen manje zahtevnoj ženskoj publici koja voli fantastiku i romansu. 
 


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige