Popboks - SHUT UP AND PLAY THE HITS – Dylan Southern & Will Lovelace - Zatvaranje poglavlja u istoriji lične evolucije [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 11.10.2012. 12:47

SHUT UP AND PLAY THE HITS – Dylan Southern & Will Lovelace

Zatvaranje poglavlja u istoriji lične evolucije

Sumnje nema, Shut Up And Play The Hits je odličan rockumentarac o bendu LCD Soundsystem – zanimljiva priča, intrigantna tačka gledišta i pregršt muzike, sve je tu

Zoran Janković

Ocena:
8
Zoran Janković


8/10

Originalni naziv: Shut Up And Play The Hits
Učesnici: James Murphy, Chuck Klosterman, Gunnar Bjerk
Žanr: Rockumentarac
Trajanje: 108 min
Proizvodnja:
UK, 2012.

 

Shut Up and Play The Hits je film čija ambicioznost u dobroj meri nalazi savršen ekvivalent ambicioznosti kojom je James Murphy pristupao priči o LCD Soundsystem. Sam film počiva na dosta jednostavnoj ideji – zabeležiti poslednji nastup ovog benda i pokušati da se pronikne u razloge koji stoje iza odluke Jamesa Murphyja da rasformira bend u trenutku kada nema očiglednih povoda za tako radikalan potez.
Unutar filma ponuđen je video zapis deset i kusur značajnih pesama iz opusa ovog benda tokom oproštajnog nastupa u Madison Square Gardenu, a onima kojima je do odgonetanja pomenute velike misterije o ovom neubičajenom drastičnom potezu obezbeđen je uvid u trenutno emotivno stanje Jamesa Murphyja i njegovo zasićenje pristupom oličenom u sintagmi iz naslova filma. Nema spora, njegova jakim sentimentom obojena rezignacija, ta začudna mešavina depresije, odlučnosti, zamora materijala i proaktivnosti svakako nisu baš filmični pojmovi, ali Southern i Lovelace u značajnoj meri uspevaju da pojasne dosta komplikovan pogled na svet udarne igle LCD Soundsystema.

Autori ovog ostvarenja opredelili su se da zaobiđu tradicionalistički i davno još potrošen pristup označen sintagmom talking heads. Tako deo filma koji se ne tiče zbivanja na samom oproštajnom koncertu biva izveden u formi filmski efektnog intimnog dnevnika jednog lutanja, a ne tek niz uredno potpisanih cenjenih zvanica koje saopštavaju mišljenje u kameru.
Naravno, tu dosta pomaže lako uočljiva činjenica da je Shut Up And Play The Hits čedo domaćinski izdašne produkcije, ali na prvom mestu ovo ostaje film koji  pleni širinom zahvata i rešenošću autora da se pozabave nekolicinom ne toliko bliskih motiva i dimenzija. Krajnji rezultat je odlično izvedena priča o zatvaranju poglavlja u istoriji jednog benda i jedne lične evolucije.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi