Popboks - KIDS FEST 2012 - Van stega velikih studija [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 25.10.2012. 11:15

KIDS FEST 2012

Van stega velikih studija

Film Rat dugmića je Orlovi rano lete na francuski način. Dok se u Evropi 2. svetski rat privodi kraju, u zabačenom francuskom selu dve grupe dečaka vode sopstveni rat koji će imati ozbiljne posledice. Jedan od onih filmova koji je u stanju da dramatične istorijske događaje približi deci na dirljiv ali ne i patetičan način. Pun zanimljivih likova i duhovitih, ali i potresnih momenata, jedan od najboljih ostvarenja prikazanih na ovogodišnjem Kids Festu

Sofija Vuković



Distributerska kuća MegaCom Film već osmu godinu za redom organizovala je za našu zemlju jedinstvenu manifestaciju, međunarodni festival dečjeg filma. Kids Fest ima za cilj da promoviše manje komercijalna ostvarenja iz u prvom redu evropske ali i svetske produkcije. Festivalu je takođe bitna promocija porodičnih vrednosti, tako da su naslovi u selekciji uvek izrazito lišeni nasilja ili bilo čega uznemirujućeg. Treba istaći da to ponekad stvara utisak preterane ušuškanosti, kao i to da su CGI filmovi koji se prikazuju obično po kvalitetu animacije daleko ispod nivoa koji postavljaju veliki studiji, ali da se uprkos tome svake godine u okviru ovog događaja prikaže mnogo toga kvalitetnog. Ove godine na festivalu je prikazano 15 filmova, od kojih vam neke predstavljamo ispod.



Rat dugmića (La nouvelle guerre des boutons) – Cristophe Barratier (Francuska, 2011)

Orlovi rano lete na francuski način. Dok se u Evropi 2. svetski rat privodi kraju, u zabačenom francuskom selu dve grupe dečaka vode sopstveni rat koji će imati ozbiljne posledice. Jedan od onih filmova koji je u stanju da dramatične istorijske događaje približi deci na dirljiv ali ne i patetičan način. Pun zanimljivih likova i duhovitih, ali i potresnih momenata, jedan od najboljih ostvarenja prikazanih na ovogodišnjem Kids Festu.

Ocena: 8/10

 


Tajna kuće krokodila (Das Haus Der Krokodile) – Cyrill Boss, Phillip Stennert, Eckhard Villmar (Nemačka 2012)

„Misterija” za nešto stariju decu, prati proveren recept – imamo troje dece bez roditeljskog staranja, imamo prastaru raskošnu vilu punu tajnih prolaza, egzotičnih predmeta i nerazjašnjenih događaja iz prošlosti, imamo neotkriveni dnevnik sa crtežima i mapama i simpatičnog ali nesmotrenog i radoznalog dečaka koji voli da se igra detektiva. Iako pun predvidivih preokreta i previše svilen, film ima zaplet dovoljno napet za ciljnu grupu kojoj je namenjen i vrlo dobru decu-glumce. S obzirom da je za decu iznad 10 godina koja umeju da čitaju, trebalo ga je prikazati sa titlovima, jer tragična sinhronizacija mnogo kvari utisak.

Ocena: 6/10

 


Tvigson u nevolji (Knerten i knipe) – Asild Ostin Ommundsen (Norveška, 2011)

Kao i prethodni filmovi o Tvigsonu (takođe prikazani na Kids Festu 2010. i 2011. godine), i ovo je vedra i duhovita porodična pričica koju tako treba i shvatiti, bez nekih velikih poruka ili kontroverznih momenata. U centru pažnje je i dalje prijateljstvo dečaka i njegove igračke – grančice po imenu Tvigson, ali će oni u ovom nastavku shvatiti da je život više od toga. Vizuelno veoma prijatan, dešava se u Norveškoj 60-ih godina što se vidi u svakom, veoma pažljivo dizajniranom detalju.

Ocena: 6/10

 


Mali vukodlak (Dolfje Weerwolfje) – Joram Lursen (Holandija, 2011)

Ne preterano originalno ali sasvim gledljivo i simpatično ostvarenje, koje, sasvim predvidljivo, koristi transformaciju u vukodlaka kao metaforu za neki vid sazrevanja, odnosno ritual prelaza, u ovom slučaju polazak u 1. razred malenog Dolfjea. On će svoje novootkrivene moći naravno iskoristiti da se razračuna sa siledžijom, svidi se devojčici u koju je zaljubljen i tome slično, ali i da se suoči sa svojim unutrašnjim sukobima i ostvari novu bliskost sa svojom usvojenom porodicom. Preporučljivo za veoma male.

Ocena: 6/10

 


Ledeni zmaj (Isdraken) – Martin Hogdahl (Švedska, 2012)

Divan film o mučnom odrastanju neobičnog dečaka Mika, koji se usled očevog alkoholizma i neodgovornosti nađe u zabačenom selu na severu Švedske sa tetkom koju jedva poznaje i u potpuno drugačijoj sredini od one na koju je navikao. Klasični problemi pri preseljenju u novo mesto – nova ljubav, suočavanje sa „kul“ decom i uklapanje sa komšiljukom ovde su redefinisani na zabavan i uvrnut način (glavni „siledžija“ u školi je ujedno i simpatija – mala azijatkinja sa kung fu veštinama, komšije su dvojica ostarele braće koji su u zavadi već 30 godina i slično). Sa neočekivanim rok/metal/hip-hop saundtrekom i zanimljivom režijom (zabavna upotreba slow motion-a i parodiranje spotovske estetike), zaista osvežavajuće ostvarenje koje će se podjednako svideti i mlađim adolescentima i njihovim roditeljima.

Ocena: 8/10



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike