Popboks - 96 SATI: ISTANBUL - Olivier Megaton - Tanka je linija što spaja i razdvaja [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 04.12.2012. 13:53 · 1

96 SATI: ISTANBUL - Olivier Megaton

Tanka je linija što spaja i razdvaja

96 sati: Istanbul, istina, tek bleda kopija prvenca, ali i uprkos tome sasvim upotrebljiv repertoarski film iz korpusa bučnih i brzopoteznih akcijaša, lako bi mogao da bude kriv za dve pojave koje po širini implikacija ipak natkriljuju priču o dometima ovog konkretnog filma

Zoran Janković

Ocena:
5
Zoran Janković


5/10

Originalni naziv: Taken 2
Scenario:  Luc Besson, Mark Robert Kamen
Uloge: Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen, Rade Šerbedžija, Luke Grimes
Žanr: Hiperakcijaš
Trajanje: 90 min
Proizvodnja: Francuska, 2012.

 

 

Kao prvo, ovako postavljen i u delo izveden 96 sati: Istanbul problematizuje samu pojavu brzih nastavaka uspešnih i uspelih izdanja. Lako je zamisliti armijicu nezadovoljnika koji će argument protiv filmskih franšiza naći i u ovom ostvarenju. Osim toga, 96 sati: Istanbul pod golem znak pitanja dovodi inače sasvim legitiman i rezonski potez uvođenja novog rediteljskog imena u serijal kome slute dugovečnost.

A odgovornost za pretežno razočaravajući utisak koji ovaj film ostavlja ide na dušu jednako i reditelju i scenarističkom dvojcu. Olivier Megaton (Transporter 3, Kolumbijana) nije se pokazao kao dostojna zamena za prethodnika Pierra Morela, koji je u izvornih 96 sati pokazao zadivljujuću, retku i istinski svežu mešavinu vrhunske zanatske kompetencije i strastvenosti. Luc Besson i Robert Mark Kamen, sada već uigran i prolifičan duo, ovde su svesno-nesvesno prešli onu tananu liniju koja razgraničava efektnu pojednostavljenost polaznog koncepta i ponavljačko bledilo ispraznosti. Tako smo, umesto silovito ubitačne svedenosti 96 sati na esenciju savremenog akcionog spektakla, ovde dobili tek potpuno ziherašku veru u moć ispovrtanja istog uz drugačije krajolike.

Premda većina akcionih segmenta kaska za spektakularnostima koje još uvek pamtimo iz prethodnog filma i premda reditelj ne uspeva da uspostavi iole neobičniju sinergiju između kaskada i pirotehničkih preterivanja i još uvek neizraubovanih istanbulskih prizora, ovo nije film potpuno lišen smisla. Iako čedo auto-pilot pristupa, ovo je ostvarenje koje brzo teče i u dobroj meri može da posluži da se prekrati čekanje do, nadajmo se, znatno boljeg i nadahnutijeg trećeg nastavka. Što bi u noći postizbornog šoka rekao bivši predsednik: „Vidimo se u nekom drugom filmu!“.



Komentari

  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 07.12.2012. 14.50.27
    Sve dobro sto prvi deo ovog serijala, a to je vrhunska akcija, odlicna kamera i odlican ritam, ovaj film to nije. ''96 sati'' je sveden na patetican i bljutavi americki bespredmetni krsh, bez mnogo akcije, sa SF scenarijom i ocajnom glumom. Bespotrebno ostvarenje u svakom smislu. 1/10
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi