Popboks - 96 SATI – Pierre Morel - Tate više vole kćerke [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 01.07.2009. 15:18 · 11

96 SATI – Pierre Morel

Tate više vole kćerke

Odavno u domaće bioskope nije stigao jedan tako savršen repertoarski film. Iako francuski po krštenici, ovaj film očekivanoj melvillovskoj suptilnosti pretpostavlja strastveno posezanje za bučnom američkom akcijom starog kova i ozbiljnog kalibra

Đorđe Bajić

Ocena:
9


9/10
 

Naslov originala: Taken
Scenario:
Luc Besson, Robert Mark Kamen
Uloge: Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen
Žanr: akcija
Trajanje:
93 min.
Produkcija: Francuska, 2008.

96 sati je film koji je nastao za francuske pare i van holivudskih okvira. Majstor euro spektakla, Luc Besson, producirao je i osmislio scenario uz pomoć Roberta Marka Kamena (Karate kid, Smrtonosno oružje 3), svog proverenog saradnika (Peti element, Transporter, Poljubac zmaja). Ovoga puta je Besson, sasvim neočekivano, briljirao i postigao čist gol.

Priča je, kako dolikuje gotovo svakom dobrom akcionom filmu, jednostavna i dinamična. Neeson glumi bivšeg CIA agenta Bryana Millsa koji se povukao sa posla kako bi imao više vremena za svoju 17-ogodišnju kći. Devojčurak želi da provede leto u Parizu, Mills se protivi, nanovo ulazeći u sukob sa fino udomljenom bivšom suprugom (Famke Jennsen).

Brižni tata i prezreni suprug ipak leže na rudu, Kim sa prijateljicom odlazi u Pariz i već prvog dana one postaju žrtve albanskih trgovaca ljudima. Zabrinuti otac kreće u akciju spašavanja gazeći preko leševa zlikovaca koji su mu oteli dete. Začkoljica (iz koje proizilazi i srpski distributerski naziv filma) je u tome da ako u prvih 96 sati od nestanka Kim ne bude pronađena – velike šanse da nikada i neće.

Iako je snimljen na prepoznatljivim pariškim lokacijama, iako veći deo ekipe čine francuski državljani, ovo je po svim klučnim aspektima američko ostvarenje u tradiciji najboljih delova serijala Umri muški i Posmrtna želja – jednostavan zaplet, motiv ekspresne i ekstremne osvete, uz to i vremenski ograničene, preuzet iz western prethodnica, beskompromisnost i učinkovitost po svaku cenu. Treba naglasiti i da se ovaj film nadovezuje na narastajući talas ostvarenja koji se preporučuju pešačkom, verističkom akcijom (tom trendu se priklonio i poslednji Bond u Zrnu utehe). Poneki mobilni telefon, dve-tri narodske napavice i mnogo krvi i znoja.

Pierre Morel je još pre pet godina pokazao da zna da režira odličnu akciju potpisujući Okrug 13 ali 96 sati je pravi pravcati tour de force koji se bez razmišljanja može svrstati u akcione klasike. U ovom filmu jednostavno sve funkcioniše kako treba i on nudi sve što se od jedne osvetničke akcije poželeti može - ovoga puta nerazvodnjeno stalnom holivudskom opsesijom korektnostima svih vrsta. Neeson je izvanredan u glavnoj ulozi i valja mu skinuti kapu na veštini da izbalansira dramske momente sa scenama eruptivnog nasilja i akcije.

I to nije sve. Mamac za domaću publiku su tri zanimljive epizode u tumačenju glumaca koji imaju veze sa ovim prostorima - Somborac Radivoje Raša Bukvić, Goran Kostić i Holly Vukadinović (poznatija po umetničkom prezimenu Valance), australijska muzičarka i glumica srpskog porekla.

O primamljivosti i uspelosti ovog filma može da govori i podatak da je, bez obzira što je piratizovan mesecima ranije i u okruženju ozbiljne konkurencije mahom iz više lige, u Americi postigao ogroman uspeh i na blagajnama inkasirao gotovo 150 miliona $. Kako će proći u domaćim bioskopima ostaje da se vidi ali zakasnela srpska premijera ne bi trebalo da odbije potencijalne gledaoce.

96 sati je ostvarenje koje sigurno ima adute da izmami ushićenje i, zašto ne, iskrene navijačke poklike publike pogleda prikovanog za vrtoglavu akciju na bioskopskog platnu. A o političkoj korektnosti na nekom drugom mestu. Sada je vreme za odmazdu i podmazani adrenalinski tobogan.



Komentari

  • Gravatar for Nizina
    Nizina (gost) | 01.07.2009. 21.48.54
    Film je po meni jako loš, jer: Liam Nesson sa farbanom kosom koja se vidi iz aviona pobija celu albansku mafiju za par dana koju je francuska policija nesposobna da resi godinama?! On bez problema pronalazi, udara, obara ubija...Terminator je mala maca za njega...
  • Gravatar for ustvari
    ustvari (gost) | 01.07.2009. 22.57.55
    film je odlican, treba izdrzati uvod od deset minuta i krece cista akcija. ko ne voli akciju nece mu se svideti ni ovaj film...
  • Gravatar for Goca Parizanka
    Goca Parizanka (gost) | 02.07.2009. 00.37.01
    J'ai trouvé ce film très brillant! A, bogme, ni prikaz ne posustaje u briljantnosti. Mislim da ce se mojoj prijateljici, Mungosovoj kcerki, bas dopasti.
  • Gravatar for Ne volim Besona ali...
    Ne volim Besona ali... (gost) | 02.07.2009. 08.51.59
    Ne smeta mi farbana kosa, smeta mi sto je lice zatezao previse:) Inace akcija je perfektna, prica naravno naivna u rangu akcionih filmova osamdesetih medjutim dijalozi su korektni. Ipak najbolji je ritam filma-savrsen, ovaj Morel se preporucio za reditelja novog Bonda (u Zrnu utehe je akcija nekako nepovezana i nedovoljna). Nison je odlican, od nesimpaticnog paranoika penzionera prelazi u brutalnog specijalca. Jedino sto je cudno je tajming pustanja u bioskope, najveci broj ljudi ga je video na dvd ovako ce biti finansijski promasaj.
  • Gravatar for ELPASO
    ELPASO (gost) | 02.07.2009. 11.28.38
    koga boli uvo za dijaloge, ovo je metak od filma i funkcionise kao metak, pravo i brzo do zavrsnog kokanja, plus sjajna scena sa secerom i bracom ilirima... Fuck korketnost
  • Gravatar for nizino,
    nizino, (gost) | 03.07.2009. 13.41.25
    ako si pažljivije gledao film, razumeo bi da je albanska mafija u dilu sa pariskom policijom.
  • Gravatar for veljko
    veljko (gost) | 03.07.2009. 15.42.08
    i kako ih je pobio sve k'o Bata Zivtinja. Najvise sam se radovao dok je maltretirao Marka :)
  • Gravatar for M
    M (gost) | 03.07.2009. 22.36.06
    Odlican odican film!
  • Gravatar for katalinski
    katalinski (gost) | 04.07.2009. 09.17.09
    film je izuzetno los i dosadan. krajnje neinventivna prica i vrlo losa gluma (pre svega L. Nesson) u velikoj meri otezavaju gledanje. pored toga, sve vrvi od razlicitih etnickih predrasuda i stereotipa. u principu, ovo jeste akcioni film, ali u njemu je ta akciona komponenta preuzela potpuni primat nad svim ostalim aspektima i prakticno postala sama sebi cilj.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 06.07.2009. 10.46.26
    "film je izuzetno los i dosadan. krajnje neinventivna prica i vrlo losa gluma (pre svega L. Nesson) u velikoj meri otezavaju gledanje." ...gis3o (a.k.a. nooot)
  • Gravatar for Zack Wilde
    Zack Wilde (gost) | 24.11.2009. 19.52.34
    Za mrzitelje filma:Ako samo zažmurite, i zamislite da su bad guys Srbi, Aboridžani, Etrurci ili pak članovi plemena hutu (ili tutsi), skapiraćete da je film u stvari veoma, veoma dobar za ovaj žanr (surova akcija). Filmu se nema šta zameriti, drži vas od početka do kraja, jedna surovo realna vožnja..Liam Neeson nije glumac, on je GLUMČINA!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi