Popboks - ANA KARENJINA – Joe Wright - A sad nešto sasvim drugačije [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 30.01.2013. 08:05 · 3

ANA KARENJINA – Joe Wright

A sad nešto sasvim drugačije

Tumačenje Tolstoja kakvo do sada nismo videli i zasigurno jedan od onih filmova oko koga će se lomiti koplja i među publikom i među kritičarima

Sofija Vuković

Ocena:
7
Sofija Vuković


7/10

 

Originalni naziv: Anna Karenina
Scenario: Tom Stoppard
Uloge: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Taylor-Johnson, Kelly Macdonald, Matthew Macfadyen, Domhnall Gleeson, Alicia Vikander, Emily Watson, Ruth Wilson
Žanr: Melodrama
Trajanje: 130 min
Proizvodnja: UK, 2012

 



Zapadnjačke adaptacije velikana ruske književnosti u poslednje vreme obično ne nailaze na neke preterano pozitivne reakcije, posebno ne u našem uglu Evrope. Setimo se nesrećnog Onjegina sa Ralphom Fiennesom i poslednje, beznačajne, Karenjine sa Sophie Marceau. Ovi filmovi, iako zanatski dobro urađeni, u mnogima ostavljaju utisak kako zapadnjak nikada ne može razumeti „slovensku dušu“ niti je verno dočarati na velikom ekranu. Joe Wright i Tom Stoppard zato to ni ne pokušavaju, već nude potpuno različitu interpretaciju Ane Karenjine od bilo koje koju ste do sada gledali.

Genijalnost Toma Stopparda kao dramskog pisca i njegova veština inovativnog tumačenja klasičnih dela poznata je svima koji su čitali njegov komad Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi ili gledali istoimeni film iz 1990. godine, a da ne pričamo o planetarnom uspehu Zaljubljenog Šekspira (1998). Poigravanje ovim, svima dobro poznatim, tekstualnim predlošcima je ono što Stopard radi najbolje, i to je očigledno i u ovom njegovom delu. Način na koji on pristupa romanu je krajnje nesentimentalan, on iz njega seče sve što je suvišno, sve što nije direktno bitno za razvoj radnje, pritom ističući neke uglavnom zanemarene elemente, poput oštrog humora. Izrazito teatralna režija Joea Wrighta doprinosi svojevrsnom ironičnom otklonu od melodramatskog materijala, što se verovatno konzervativnijim ljubiteljima ovog romana neće svideti.

Ono što je takođe inovativno je i način na koji je film snimljen. Pošto je zaključio da su sve lokacije i u Rusiji i u Britaniji već „ispucane“ u prethodnim ekranizacijama Ane, ili drugim filmovima, Wright je odlučio da gotovo ceo film snimi u studiju, među vidljivim kulisama nekada raskošnog, ali propadajućeg pozorišta koje bi trebalo da predstavlja metaforu za carsku Rusiju Tolstojevog vremena. Raskošni enterijeri iza kojih se kriju trule daske i pacovi izazivaju zaista upečatljiv utisak, koji je reditelj i hteo da postigne, ali takođe predstavljaju riskantan potez po pitanju komercijalne prijemčivosti, jer to bez sumnje nije ono što većina ljudi očekuje da vidi kada ide da pogleda „kostimiran“ film.

Eksperimentisanje sa tekstom i scenografijom, iako nije za svačiji ukus, jake su strane ovog ostvarenja. Sa druge strane imamo neobjašnjivu glumačku podelu, sa nedovoljno harizmatičnim, krupnookim Vronskim (Taylor-Johnson) koji veći deo filma izgleda kao zaljubljeni školarac, smušenim Ljevinom (Gleeson) i drvenastom Anom (meni je Knightley uvek takva, znam da se mnogi ne slažu), a predstavu vade Karenjin (Law) monaški odeven, ali prikazan sa mnogo više simpatija nego u bilo kojoj prethodnoj verziji, i veseli element komike Oblonski (Keirin partner iz Gordosti i predrasuda, Macfadyen). Treba pomenuti i Ruth Wilson, kao savršeno izblaziranu kneginju Tversku, koja sa ono malo teksta što ima, uspeva da ukrade svaku scenu u kojoj se pojavljuje.

Ovaj film je zasigurno jedan od onih oko koga će se lomiti koplja i među publikom i među kritičarima. Ipak, niko ne može osporiti da on predstavlja nešto sasvim drugačije od bilo koje prethodne verzije, i uprkos pojedinim manjkavostima, vredan gledanja, nekima od nas i višestrukog.



Komentari

  • Gravatar for Ana Gangnam
    Ana Gangnam (gost) | 30.01.2013. 19.42.11
    gangnam style!
  • Gravatar for Nizina
    Nizina (gost) | 02.02.2013. 15.54.41
    Film je vizuelno upečatljiv i dinamičan, samo su malo emocije izgubljene u silnim promenama scena...
  • Gravatar for
    LaleNbg | 16.02.2013. 19.28.21
    Потпуна шотризација Ане Карењине почиње и завршава се одабиром женског Статама/Крејга у лику констипативне и лако ментално заостале глуме Кире Најтли. Још да је уместо Џада Лоуа ту Босиљчић, имали бисмо правог, правцатог ''Рањеног орла''. Ужасан филм који не спашава чак ни занимљив концепт сценографије и монтаже.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VAJOLET I DEJZI – Geoffrey S. Fletcher

Igrala se deca

Filmovi

LICE LJUBAVI – Michael Winterbottom

Lepota poroka

Filmovi

SAMO BOG PRAŠTA – Nicolas Winding Refn

Krv nije voda

Filmovi

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji