Popboks - Bratislav Petković: Džezerima nije stalo do para, ali ispitaćemo rad Komisije za dodelu sredstava [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 14.06.2013. 11:55 · 3

Bratislav Petković: Džezerima nije stalo do para, ali ispitaćemo rad Komisije za dodelu sredstava

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković najavio je juče na sednici Odbora Skupštine Srbije za kulturu da će preispitati rad Komisije za dodelu sredstava.

Agencija Tanjug navodi da je Petković na sednici Odbora Skupštine Srbije za kulturu odgovarao na pitanja poslanika koje je najviše interesovalo zašto određene manifestacije nisu dobile sredstva koja su im ranije garantovana ili, poput Nišvillea, nisu dobila ništa.

"Sada ispada da mi ne volimo jazz i da smo protiv jazza. Ja sam čak imao i privatni jazz klub i dobro poznajem džezere. Oni su ljudi entuzijasti, njima nije stalo do para već samo da negde mogu da sviraju. Tu smo, gde smo. Sredstva za kulturu su mala i grad Niš bi takodje trebalo da se uključi. Ali, ispitaćemo rad Komisije. Nije cilj ovog ministarstva da uništi značajne manifestacije ili kulturu, već da joj pomognemo", rekao je Petković.

Na kritiku poslanika da je previsoka svota novca potrošena na proslavu Milanskog edikta, ministar je odgovorio da je ta svečanost "finansirana iz budžetskih rezervi i da će neke stvarti, poput amfitetatra u Viminacijumu, ostati za buduća pokoljenja".

Predsednica Odbora Skupštine Srbije za kulturu Vesna Marjanović upozorila je ministra da se stekao utisak da "sva sredstva namanjena kulturi odlaze na projekat obeležavanja Milanskog edikta, a da su sve ostale manifestacije na trećem ili petom mestu". Ona je naglasila i da "nedostatak sredstava ili teška situacija nisu razlog da poslanici pognu glavu i gledaju propadanje kulture".

Komisija za dodelu sredstava Ministarstva kulture odobrilo je ove godine osam puta manje para Festivalu evropskog filma Palić. Manja sredstva od planiranih dobio je i Exit čiji su organizatori juče objavili da festival ipak nije ugrožen. Neke nedovoljno komercijalne manifestacije, poput internacionalnog festivala pozorišta za decu i mlade (TIBA), ukinute su zbog izostanka finansijske pomoći države.

Pogledajte ispod prilog TV B92 sa izjavom ministra:



Komentari

  • Gravatar for Рале
    Рале (gost) | 14.06.2013. 12.07.44
    Хвала вам што сте ово пренели, јуче цео дан сам размишљао да снимим то на ТВ-у, шта је тачно рекао али није ми се чучало крај ТВ-а... нисам могао да верујем да је могуће да тако нешто каже
  • Gravatar for Ely
    Ely (gost) | 14.06.2013. 22.59.09
    Kako je moguce da je ovaj covek na toj poziciji,pa ovo je nedopustivo!!!Sa ovakvim obrazlozenjem,ma za bolje i nismo...
  • Gravatar for diy
    diy (gost) | 15.06.2013. 10.17.06
    jel on to praktično rekao da dok je vodio džez klub nije plaćao muzičare? legenda
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.