Popboks - BECK’SPERIENCE: ALTER EGO, SYDENHAM I EFDEMIN - Do krajnjih granica [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 05.04.2008. 14:27 · 10

BECK’SPERIENCE: ALTER EGO, SYDENHAM I EFDEMIN

Do krajnjih granica

Sinoć su u novobeogradskoj hali EXPO XXI beogradsku klupsku publiku zabavili DJ Jerome Sydenham (Njujorčanin poreklom iz Nigerije), DJ Efdemin (Nemačka), i elektro-techno duo Alter Ego (Nemačka)

Jovan Vesić

Mesto: Expo XXI, Beograd
Vreme: Petak, 4. april 2008.
Organizacija: Beck'spirience

Expo Centar, hala sa 2.500m2 „multi-funkcionalnog prostora bez potpornih stubova” još jednom je sinoć svoju funkciju prilagodila zabavi beogradskih klabera. Ovakva vrsta događaja po popularnosti nužno kaska za znate-već-kojim domaćim festivalom, i možda najozloglašenijom binom na njemu, pa se (valjda u cilju približavanja upravo toj atmosferi), sinoć u prostoru koji inače ima veliki broj pristojnih toaleta moglo uživati u ekskluzivitetu montažnih. Festivalski ugođaj bio je skoro potpun.

Prostor je veći deo noći bio podjednako popunjen, što je obezbeđeno lukavom i isprobanom taktikom sklapanja što različitijih izvođača u isti događaj (nedavno su zajedno nastupili Booka Shade i Eric Prydz, a nešto ranije u bašti Sava centra Alex Smoke i Miss Kittin), mudro odmerenom cenom karte (ovog puta 800 dinara) i olakšanim načinima da se do nje dođe besplatno.

Izreka koju je naš prethodni ministar spoljnih poslova legendarno „prepevao“ na engleski opet je urodila plodom, pa se na jednom domaćem internet forumu još pre mesec dana mogao pročitati sledeći plan jednog posetioca sinoćnje žurke: „možemo da sačekamo da žabe završe sa liveom, pa da overimo babe“.

„Babe“ su ovog puta bili DJ-jevi Jerome Sydenham, kao i veoma aktuelni Efdemin, čiji su prošlogodišnji album odlično prihvatili kako kritičari tako i publika. Sa druge strane ringa, ekipa „Žaba“ predstavljena je živim nastupom elektro-tehno dvojca Alter Ego.

Ovaj nemački producentski spoj svoj uspeh u širim krugovima postigao je prvenstveno singlom Rocker (album Transphormer iz 2004) koji je, kao i toliko velikih elektronskih hitova svoj krosover potencijal ostvario najviše upotrebom u reklamama i špicama. Nastup je završen upravo ovom numerom, a započet najnovijim singlom Gary.

Između njih, publika je oko sat vremena uživala u vrhunskom nastupu. Bila je to bučna parada prštećih činela, zasićenih sint linija i brundajućih basova – prava poslastica za beogradske elektro sladokusce, za koje je ovo možda i najznačajniji događaj još od nastupa Vitalica pre četiri meseca.

Alter Ego se prema miksetama ophode kao prema tradicionalnim instrumentima: zavrću dugmiće odsečno, i do krajnjih granica smelo iskorišćavaju ono što ovaj univerzalni instrument novog doba može da pruži, tako da ih sa pravom možemo nazvati sviračima i čak virtuozima.

Publika je naravno reagovala onako kako smo i navikli – veoma burno pri strukturno odgovarajućim muzičkim delovima ili pri prepoznavanju numere koja počinje, a opušteno/smoreno đuskajući tokom ostatka.

Jedna poznanica mi je nakon nastupa rekla kako je mesec dana čekala ovaj događaj, zatim da je bio baš onakav kakav je očekivala, ali da je svejedno donekle razočarana. Izgleda da ova naizgled kontradiktorna izjava u stvari odlično oslikava stav značajnog broja ljudi koji posećuju ovakve događaje, osim ako njihovo držanje nije poza. „Bilo je bezveze, super sam se proveo“.

Ne brinite, doći ćemo ponovo. Sponzori, spremite se!

 



Komentari

  • Gravatar for Mladimir
    Mladimir (gost) | 05.04.2008. 19.34.31
    "I prefer cocaine to dance like a machine" :)
  • Gravatar for zarko
    zarko (gost) | 05.04.2008. 20.52.01
    "I prefer cocaine to dance like a machine" :(
  • Gravatar for Mladimir
    Mladimir (gost) | 06.04.2008. 02.42.21
    Ah, jedna zagrada je dovoljna :)
  • Gravatar for Vlad
    Vlad (gost) | 06.04.2008. 02.50.03
    "I prefer cocaine to dance like a machine" :s
  • Gravatar for Entoni Indjijski
    Entoni Indjijski (gost) | 06.04.2008. 10.07.12
    Samo zaludan covek gleda u majcu pored one dve cice sa strane.
  • Gravatar for Fan gramofon virtuoza
    Fan gramofon virtuoza (gost) | 06.04.2008. 11.39.31
    Vrckam se po podiju k'o loptica u fliperu svi idijoti ovog grada skupa sa mnom plešu Disco is not dead večeras
  • Gravatar for http://www.dial-rec.de
    http://www.dial-rec.de (gost) | 06.04.2008. 11.47.44
    ...verovatno najznacajniji muzicki lejbl u prosloj godini!
  • Gravatar for zar i tu majicu ne nosi...
    zar i tu majicu ne nosi... (gost) | 07.04.2008. 05.57.01
    ...cica?
  • Gravatar for I prefer...
    I prefer... (gost) | 08.04.2008. 06.00.38
    ...kajmak, to dance like a seljak
  • Gravatar for vlada
    vlada (gost) | 10.04.2008. 22.42.06
    JEDNA OD MALO BOLJIH ZURKI DO SADA....
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji