Popboks - THE DIRTBOMBS U SKC-u - Na oblacima rokenrol neba [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 04.07.2008. 20:30 · 7

THE DIRTBOMBS U SKC-u

Na oblacima rokenrol neba

Da, Dirtbombs su ponovo eksplodirali u Beogradu. Idealno popunjena sala DNK-a SKC-a i publika u kojoj nije bilo zalutalih po inerciji medijske halabuke koja prati jednu od najbogatijih ovdašnjih koncertnih sezona, potvrdili su da ponoćni Beograd još uvek itekako zna da prijatno iznenadi

Nenad Pejović

Mesto: DNK, SKC Beograd
Vreme: Četvrtak, 3. jul 2008..
Organizacija: Badmusicforbadpeople

Brojna dešavanja u SKC - u su sinoć podsetila na ona vremena kad je muzika dopirala i iz podruma i s krova, s tim što bi i u tim vremenima ovakvi koncerti bili na vrhu liste najlepših sećanja. Da sa Dirtbombs nema zezanja pokazao je merchandise pult na samom ulazu, na kome je od ponude ostala samo ženska promo majica, što je situacija koju gorepotpisani ne pamti otkako smo se vratili na svetsku koncertnu mapu. Uprkos jadikovkama muzičke industrije, očigledno je da publika i dalje ceni bendove koji imaju šta da ponude, pa je pomenuti prazan pult bio jasna ilustracija nepogrešivog prepoznavanja kvaliteta detroitskih majstora.

THE DIRTBOMBS U SKC-u

Nastup žestoke trojke S.U.S. pokazao se kao sjajan uvod u ovu rokenrol feštu i tu ni problemi sa gitarskim pojačalom nisu mogli da umanje sasvim dobar utisak koji su ove vrele julske noći ostavili dva momka sa adekvatnim "barba" stajlingom i harizmatična crnokosa basistkinja.

Kada su Mick Collins i ekipa posle 15-ak minuta zagrmeli sa Leopardman At C&A, počela je divlja šetnja po oblacima rokenrol neba, u kojoj je naglasak bio na izvrsnom albumu We Have You Surrounded. U 80 minuta ovog koncerta bilo je, jasno, i puno starijih favorita iz velikog Dirtbombs opusa, ali ovo je bio koncert na kome su mogli da uživaju i oni koji nisu preterano dobro upoznati sa albumima grupe.

Dirtbombs nisu klasični garažni rok sastav, njihova vizija rokenrola obuhvata sastojke punka, noisea, hard roka, soula, power popa, glama i čega sve ne, i to samo onih esencijalnih sastojaka. Da ne poseduju kvalitet koji je moguć samo u Americi, mogli bi se nazvati nastavljačima evropske renesansne umetnosti.

Mick očekivano peva, svira i kreće se po sceni bez greške; omalena basistkinja Ko Melina slemuje i đuska kao da želi da pokaže Angusu Youngu kako se to zaista radi, oba bubnjara drže raspamećujući ritam kojim se bez pauze i bespotrebnog ulagivanja publici nižu biseri iz riznice Dirtbombsa, uz pokoji dragulj pozajmljen od Sparksa, JJ Barnesa ili INXS-a.

Publika je naelektrisana. Kako vreme odmiče, sve više ljudi počinje da pleše, Mick izvodi dame iz publike na scenu, a dovoljno jasan zvuk samo dodatno stimuliše sve prisutne da se potpuno prepuste uživanju...

THE DIRTBOMBS U SKC-u

Pred kraj drugog bisa bend započinje imrovizaciju tokom koje razbarušeni bubnjar kreće sa svojom predstavom: prvo se penje preko bubnjeva, odlazi kod kolege i sa visine udara po njegovim timpanima, da bi zatim preuzeo mikrofon, sišao u publiku i započeo savršenu rokenrol konferenciju u kojoj je natenane objašnjavao svim prisutnima da treba da plešu kako nikad do sad nisu, kako ništa ne treba raditi isključivo zbog para, kako, ukratko, nečeg boljeg od rokenrola i nema na belome svetu.

U tim trenucima svi prisutni su sijali kao reklama, poslednja piva su nestajala iz frižidera, a u jednom momentu se i organizator ovog sjajnog koncerta, BMFBP sa svojim šmekersko-špiclovskim brčićima obreo na bubnju, doprinoseći deliričnoj atmosferi koja će se zasluženo dugo pamtiti, kao što su i duge ovacije na samom kraju ove čarobne večeri apsolutno zaslužene.

THE DIRTBOMBS U SKC-u

Verovatno je ovo bilo rutinsko demoliranje kakvo Dirtbombs priređuju na svim ovogodišnjim svirkama, ali kad takva rutina po ko zna koji put učvrsti veru u moć tri akorda kakvu nadahnjuje bend koji uspešno izbegava trendovske zamke, prkoseći bolesti moderne civilizacije, ostaje samo želja za novim susretom.

“I don't wanna be a hero

Just wanna do the best I can

Keep you happy and be your ever lovin' man!”

(The Dirtbombs, Ever Lovin' Man)

Povezani članci:

We Have You Surrounded - recenzija albuma (2008)

Crno, belo i na kraju zagrljaj - prikaz koncerta u Domu omladine (2005)



Komentari

  • Gravatar for vp
    vp (gost) | 04.07.2008. 20.38.06
    Odlicna svirka, drago mi je da se publika pokrenula posle pocetne letargije. Ali imam zamerku na racun organizatora: Prvih dvadesetak minuta koncerta zvuk je bio los, a prvih pet ocajan! Da li je tonska proba uopste izvedena? A uzimajuci i obzir probleme prilikom nastupa SUS-a ceo pocetak koncerta je delovao vrlo amaterski.
  • Gravatar for maare
    maare (gost) | 04.07.2008. 23.51.17
    jes, da je zvuk bio malo bolji, ne bi bilo nijedne zamerke... meni najbolji koncert ove godine, standardno nadahnut tekst.
  • Gravatar for ana
    ana (gost) | 05.07.2008. 09.20.34
    a jes dobar tekst, sad hocu da se izjedem sto nisam bila
  • Gravatar for Velika je šteta...
    Velika je šteta... (gost) | 05.07.2008. 11.23.10
    ... što Bellraysi sviraju na main stageu EXITa, umesto na istom ovom mestu. SKC i BG bi onda mogli da se pohvale da su preživeli udar dva najbolja živa benda na svetu u 21. veku. Nadam se da glavna bina na EXITu nece udaljiti Lisu i co. od publike koja ih čeka vekovima.
  • Gravatar for ramona
    ramona (gost) | 05.07.2008. 14.56.26
    "maare: jes, da je zvuk bio malo bolji, ne bi bilo nijedne zamerke... meni najbolji koncert ove godine, standardno nadahnut tekst." maare pre koncerta: ja znam kako ce ovaj koncert da se zavrsi za mene - tako sto cu da se smorim i odem kuci i pustim sebi neki metal, ho ho ho!
  • Gravatar for Punk Is The Teacher
    Punk Is The Teacher (gost) | 05.07.2008. 18.35.12
    @Velika je šteta... pre mislim da je "Veliki rizik...", ali ko zna?
  • Gravatar for maare
    maare (gost) | 07.07.2008. 13.36.11
    nisam se smorio, al sam slusao metal posle, hohoho ;)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji