Popboks - BERNAYS PROPAGANDA, CUT SELF NOT I PATH OF DECAY - Još malo da proključa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 07.03.2009. 18:40 · 5

BERNAYS PROPAGANDA, CUT SELF NOT I PATH OF DECAY

Još malo da proključa

Ovde se malo zna o novijoj makedonskoj sceni, manje nego o bilo kojoj drugoj u bivšim YU republikama. Bernays Propaganda razbija tu blokadu i dolazi da odsvira nekoliko koncerta kod nas u sklopu impresivne evropske turneje koja obuhvata 40-ak gradova: od Francuske do Poljske, i od Švedske do Makedonije, što je nešto na čemu bi mogli da im pozavide i veća imena bilo čije scene

Miloš Trifunović

Mesto: Žica, Beograd
Vreme: Petak, 6. mart 2009.

Bernays Propaganda, Path of Decay i Cut Self Not spaja poreklo sa HC /punk scene, proširujući njene okvire i odlazeći u neortodoksiju. Takva je bila i publika, znatno introvertnija nego što je uobičajeno za taj žanr.

Iako je koncert bio zakazan za osam (radi održavanja dobrih odnosa sa komšijama), a počeo u devet (uprkos nameri održavanja dobrih odnosa sa komšijama), klub je pre toga bio dobro popunjen. Tako su se Path of Decay već našli u gužvi sa publikom (ko ne zna - u Žici nema bine).

Petorka koja uključuje i jednu bubnjarku (što je neki nesvesni trend na domaćoj sceni) svira brzo i energično, sve pršti, a instrumenti i muzičari ulaze u test izdržljivosti. Ono što bi jezički čistunci mogli da im zamere su tekstovi: angažovani su i smisleni, ali na engleskom. Uz klasično punk dranje, to ih čini još teže razumljivim.

Potom su izašli Cut Self Not, čiji je bubnjar Uroš Milkić frontmen jednog sasvim drugačijeg benda - Euforije. Cut Self Not su zaista atipična grupa, naročito u domaćim okvirima, koja na dobar način spaja eksperiment sa energičnošću. U jednom momentu liče na cerebralniji punk (Fugazi), da bi u sledećoj pesmi bilo očigledno da je reč o prvom, možda i jedinom domaćem math rock bendu, na tragu Paul Newmana.

Ovaj trio svira besprekorno i najbolje zvuči kad se upušta u duge instrumentalne pasaže, tako da i slušalac biva uključen u vožnju u nepoznatom smru. Dve poslednje pesme su izveli sa gitarskim eksperimentatorom Woo-om i njegovim interesantnim mikrofonijama.

Poslednji su nastupili Bernays Propaganda, promovišući album Happiness Machines u izdanju slovenačkog Moonlee Recordsa (moglo ga se kupiti na licu mesta). Ali, klub se tada već malo ispraznio! Moguće je da su gužva, vrućina i nedostatak vazduha uzeli danak. Paradoksalno, ali najkomunikativniji bend večeri je svirao pred najmanje brojnom publikom.

Bernays Propaganda ima lako svarljivu matricu, najviše zbog plesne podloge u svakoj pesmi. Uz dodatak vokala i ritmične gitare, sve podseća na osveženu verziju Gang of Four. Osim toga, imaju pevačicu koja dobro peva, možda čak i suviše dobro za punk. Za razliku od statičnog benda, ona se sve vreme kreće i pleše u ritmu muzike. Sve skupa, bend zvuči prijemčivo i publika reaguje neposrednije nego na dva prethodnika.

No, Bernays Propaganda se previše drži iste forme, tako da ponestane dinamike već posle nekoliko pesama. Bilo bi dobro da se desi bar neko poigravanje sa formom, koja već ima dobar potencijal za katarzu publike. Bend bi tako uz više spontanosti i manje samokontrole mogao da bude nešto kao Yeah Yeah Yeahs.

Tekstovi su angažovani, ali (opet) postoji jezička barijera - na makedonskom su! Instrumentalisti su gruvali, ali pevačica nije - zbog standardno loše ozvučenog vokala.

Najčešća boljka koncerata u manjim beogradskim prostorima učinila je publiku lišenom pravog ugođaja. Moguće je da su upravo zato Propagandisti set završili ranije, ne odsviravši ni bis na pozive prisutnih. Sve u svemu, bend će verovatno moći da se pokaže u boljem svetlu u nekoj drugoj prilici.



Komentari

  • Gravatar for anonimen neprijatel
    anonimen neprijatel (gost) | 08.03.2009. 09.09.59
    super koncert. cut self not su bili odlicni, uprkos malim problemima sa zvukom.. a makedonski se moze razumeti aman :)
  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 08.03.2009. 22.50.17
    ako pesme na spejsu selfkatnota lice na bilo koju pesmu rendi njumena onda ce vlada divljan prestati ad peva idole
  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 08.03.2009. 22.52.11
    ako bilo koja pesma sa spejsa katselfnota podseca na bilo koju pesmu rendinjumena onda ce, predpostavljam, vlada divljan prestati da peva pesme idola, vise.
  • Gravatar for xoxo
    xoxo (gost) | 09.03.2009. 00.00.54
    :)) PAUL newman, ne randy
  • Gravatar for aorist
    aorist (gost) | 10.03.2009. 01.26.43
    o kakvoj umisljenoj jezickoj barijeri se ovde radi? prestanite sa tim vise, mnogo je glupo. na ovom sajtu se uglavnom forsiraju samo bendovi koji pevaju na srpskom, ostali su skrajnuti. engleski niko ne bi trebalo da zna, to je verovatno ta ideja. bravo.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji