Popboks - BUĐENJE VALHALE - Nicolas Winding Refn (FEST 2010) - 90 minuta orgazma [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 28.02.2010. 13:15 · 13

BUĐENJE VALHALE - Nicolas Winding Refn (FEST 2010)

90 minuta orgazma

Buđenje Valhale je filmski nokaut posle koga nećete znati šta vas je snašlo. Znaćete samo da hoćete još

Dejan Ognjanović

Ocena:
10


10/10

Originalni naslov: Valhalla Rising
Scenario: Nicolas Winding Refn, Roy Jacobsen
Uloge: Mads Mikkelson, Gary Lewis, Ewan Stewart
Žanr: istorijski
Trajanje: 90 min
Proizvodnja: Danska / Velika Britanija, 2009.

Ovim filmom Nikolas Vinding Refn se nadovezuje na izvanrednog Bronsona kako bi se ustoličio kao najuzbudljiviji mlađi reditelj u Evropi, sa opusom čiju raznovrsnost nije dostigao ni jedan kolega iz njegove generacije.

Sve njegove filmove povezuje ista tema: sudbina izolovanog muškarca u svetu nasilja i nepredvidivosti, apsurda i groteske, u paklu u kome si sam kovač svoje (ne)sreće.

Tako i ovde: svet koji Refn slika u Valhali je košmar sumraka, izmaglice i neprobojnih oblaka, blata i leda, krvi i znoja, nemilosredna arena večite borbe. Uobičajeni Refnov protagonista – čovek nesposoban ili nevoljan da zaista uspostavi odnos sa ljudima oko sebe – doveden je do paroksizma u roli ćutljivog, nepobedivog ratnika koju ikonički, besprekorno oživljava Mads Mikelsen.

Da: to je isti onaj Mikelsen koji je u Dileru 2 igrao šonju kome ni uz pomoć dve kurve i pornića na TV-u ne može da se digne; u Buđenju Valhale on je više nego ubedljivo transformisan u mudovito oličenje arhetipa Čoveka Bez Imena – neshvatljivog, nerazgovorljivog ali očito duševnog mužjaka kome niko ne može da doaka. Ne dopušta da ga iskoriste Vikinzi koji se klade na njegove borbe, a ni kasnije kada postane deo ekspedicije koja na putu ka Svetoj zemlji debelo zaluta. Svoje kontemplacije, kakve god one bile, "Jednooki" zadržava za sebe, ali je njihovo prisustvo sugerisano ne samo vrhunskom Mikelsenovom glumom nego i flešbekovima i flešforvardima u jarkim crvenim tonovima, koji naspram sveopšteg plavog sivila sugerišu transcendenciju blata i krvi.

Buđenje Valhale je naglašeno kontemplativan film povremeno sporog ritma: međutim, ako se prepustite njegovom besprekorno oživotvorenom svetu umesto da od njega očekujete holivudski akcijaš sa Vikinzima a la 13-ti ratnik, doživećete unikatno, skoro mističko iskustvo.

Ovo je bizaran autorski art film koji pompezno zastrašujuću Maćehu Prirodu (i patuljasta koprcanja čoveka u njoj) posmatra na način blizak Herzogu, sa čijim Agireom postoje i tematske paralele kroz likove hrišćanskih misionara u divljim šumetinama, pa donekle čak i u anti-Tarkovski ključu koji je Refnov zemljak, von Trier, eksplicirao u Antihristu. Nimalo slučajno, upravo trio Herzog-von Trier-Refn pružio je, za sada, najbolje filmove FEST-a 2010.

Buđenje Valhale nudi filmofilsko sladostrašće mračne vizuelnosti i oporih zvučnih i muzičkih dronova koji su zaista onostrani. Ovo nije r'n'r, ovo je vrhunski dark ambient.

FEST 2010. na Popboksu:



Komentari

  • Gravatar for Kukuriku
    Kukuriku (gost) | 28.02.2010. 14.32.11
    Lik ne glumi, cuti i pusta da sminka+oruzje rade za njega.. slicno kao u "King Arthur".. uzasno je porediti "Aguirre" i ovaj film...
  • Gravatar for slax
    slax (gost) | 28.02.2010. 15.10.19
    wow, ocena 10
  • Gravatar for Bravo
    Bravo (gost) | 28.02.2010. 18.58.58
    Ognjanovica za ministra kulture! Svaka cast, samo napred!
  • Gravatar for Puma
    Puma (gost) | 01.03.2010. 07.02.09
    "da od njega očekujete holivudski akcijaš sa Vikinzima a la 13-ti ratnik" OK je bilo do ovde, ali posle ovakve recenice pre biram da gledam obican akcijas koji je zabavan nego dozivim sporo, ali unikatno, skoro mističko iskustvo.
  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 01.03.2010. 14.28.18
    Najbolji film Festa, a i jedan od najboljih filmova poslednjih godina inače, teško ga je uporediti sa bilo kojim skorije snimljenim.
  • Gravatar for jelen
    jelen (gost) | 01.03.2010. 22.13.58
    "Nimalo slučajno, upravo trio Herzog-von Trier-Refn pružio je, za sada, najbolje filmove FEST-a 2010." bez komentara
  • Gravatar for komsa
    komsa (gost) | 01.03.2010. 22.52.30
    Jel ide ovo u bioskope?
  • Gravatar for Alex
    Alex (gost) | 01.03.2010. 23.06.49
    Kontemplativan film sporog ritma je OK, ako traje 150 - 170 minuta, kao The New World. Ali ako film traje samo 90 min. ne obećava da ima mnogo dešavanja. Ipak - možda je zaista izuzetan? Recenzija nije baš argumentovana, a uobičajeno je napadnog tona.
  • Gravatar for Kata
    Kata (gost) | 19.03.2010. 09.36.22
    Ovaj film mozda nece biti po svacijem ukusu, ali ne moze se osporiti njegova umetnicka snaga. Ja sam bila odusevljena. Odavno nisam tako uzivala u filmu, kao sto sam uzivala u "Budjenju Valhale". Ne propustite ga dok je u bioskopima.
  • Gravatar for martin idn
    martin idn (gost) | 21.03.2010. 22.01.53
    Bio veceras u bioskopu, sa velikivanjima. Vidim i Ognjanovic mu dao 10-u, ali navikao sam da daje subjektivno ocene. A ovde je ne preterao nego ne moze film 10 da dobije da su svi Madseni u filmu glumili. Inace kao sto je i rekao - cutljiv lik, koji nista ne radi, ali nije lose odradio posao. Odlicno snimljen, predivna fotografija, montaza. Boje takodje, ima neki siv ton, dosta je mracno,sto utice na raspolozenje gledaoca. Iako je spor film, trajanje manje od 90 min.osim prethodno navedenog film nista ne pruza. Veoma glupa i prazna prica, ali neverovatno. Smorili se i drugar i ja. samo smo se pogledali i pitali se sta je ovo. [SPOILER]Doziveo na kraju viziju svoje smrti, pustio dechaka i otishao da ga izlupaju nekim tupim oruzjem po glavi!!! WTF!
  • Gravatar for Macavity
    Macavity (gost) | 28.03.2010. 22.32.58
    Danas sam pogledao ovaj film u DKC-u. Veoma sam razočaran. Očekivao sam mnogo, mnogo više.
  • Gravatar for bilja
    bilja (gost) | 20.10.2010. 11.48.06
    Fenmenalan film. Svidja mi se , i da naravno htjela bih jos.
  • Gravatar for Nena
    Nena (gost) | 24.11.2011. 13.20.22
    Najbolji film koji sam gledalala. Kakava gluma! Mads me je ostavio bez teksta.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi