Popboks - NEBESKO KRALJEVSTVO (KINGDOM OF HEAVEN) – Ridley Scott - Sveti grad i “Sveta šuma“ [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 25.05.2005. 00:00 · 2

NEBESKO KRALJEVSTVO (KINGDOM OF HEAVEN) – Ridley Scott

Sveti grad i “Sveta šuma“

Ne dajte da vas zavara programski govor pred odsudnu bitku. Čuli smo sve to već u Hrabrom srcu , gde zvuči mnogo primerenije vremenu, a samim tim i ubedljivije.

Miloš Cvetković

Ocena:
5
5/10

scenario: William Monahan
uloge: Orlando Bloom, Jeremy Irons, Liam Neeson, Eva Green, Marton Csokas, Brendan Gleeson, David Thewlis, Alexander Siddig, Ghassan Massound, Edward Norton
producenti: Ridley Scott
žanr: drama/ratni
trajanje: 145 min.
proizvodnja: SAD, 2005.
svetska premijera: 2. maj 2005.
zvanični web: http://www.kingdomofheavenmovie.com/
Da li jedan od najkrvavijih sukoba u istoriji civilizacije može da posluži kao povod za priču o toleranciji? Ma kako to pitanje zvučalo isprva bizarno treba se samo setiti ponajboljih (anti)ratnih filmova kao što su: Cubricove Staze slave (o najsurovijem ratu prošloga veka) ili Apokalipse sada Francisa Coppole (strah, paranoja i ludilo u Vijetnamu). Međutim, postoji razlika između bavljenja ljudima kao filmskim (i tim ništa manje životnim) karakterima, i bavljenja istorijom sâmom, gde autorska sloboda ostavlja mnogo veće nedoumice, kako estetske tako i etičke.
NEBESKO KRALJEVSTVO (KINGDOM OF HEAVEN) – Ridley Scott
Problem sa filmom Nebesko kraljevstvo nije toliko u tome što pokušava da aktuelizuje Krstaške ratove u svetlu večito aktuelnih sukoba oko Svetog grada. Problem je u tome što pritom želi da ugodi pomalo svima, a na kraju zapravo nikome, istovremeno bivajući preoprezan i nedorečen, ali i otvoreno propovednički.
Razlozi reditelja Ridleya Scotta da se ponovo maši istorije sigurno da leže u uspehu filma Gladijatorod pre pet godina. Uspeh se, pored velike zarade, pohvalnih kritika i nagrada, sastojao u tome da je Scott pronašao modus u kome bavljenje istorijom ima legitimni filmski osnov, i ne izgleda kao filmski prepričana (prekrojena) lekcija iz istorije. Međutim, svojevrsni neuspeh je izostajanje Oskara za režiju koji je te godine otišao u ruke precenjenog Stevena Soderbergha. Nebesko kraljevstvo je zato bila idealna prilika za ponavljanje uspeha Gladijatora , a ni eventualni Oskar za režiju ne bio zgoreg.
Prilika je propuštena, uprkos ironiji da je režija upravo ono što u ovom filmu najbolje funkcioniše i na momente ga izvlači iz ponora politički korektne osrednjosti i dramaturške nedorečenosti. Paralele sa Gladijatorom nameću se same od sebe, ali i bez poređenja sa pomenutim filmom, Nebesko kraljevstvo ne uspeva da se održi, a promena recepta tj. pokušaj da se na ravnopravnim osnovama sjedine intimna drama junaka sa intrigantnim istorijskim okolnostima pokazala se kao prevelik zalogaj, čak i za tako iskusnog autora.
NEBESKO KRALJEVSTVO (KINGDOM OF HEAVEN) – Ridley Scott
Orlando Bloom (da li su producenti gledali Petersenovu Troju ?) u glavnoj roli, nasuprot kome su kao vidni kontrast znatno ubedljiviji, i kao likovi, interesantniji: Edward Norton (Kralj Baldwin), Liam Neeson (Lord Godfrey), Jeremy Irons (Tiberias), ili Ghassan Massound (Saladin), nimalo ne pomaže u Scottovoj nameri za ponovnim kazivanjem epske pripovesti iz ugla običnog čoveka u neobičnim okolnostima. I dok je Maksimus vojskovođa koji postaje rob, ovde je Balian kovač koji postaje predvodnik odbrane Jerusalima, i junak antiklimaktične pirove pobede. Prava transformacija ovde ne postoji, osim na papiru, te krivac i nije isključivo Bloom, već ponajviše scenarista Monahan koji Baliana – otpadnika u potrazi za iskupljenjem, proizvodi u Baliana – borca za ljudska prava, bez jasnog uvida kako je do promene došlo, i u čemu je uopšte suštinska razlika. Prekrajanja istorije više su na nivou dramaturških detalja koji bodu oči svojim nespretnim uklapanjem u veliku sliku (npr. očito iskonstruisana ljubavna priča), ali onaj ko od filma očekuje tu vrstu doslednosti bolje da u startu odustane.
Neka mnogo ozbiljnija pitanja kao što su: tanka linija između vere i fanatizma, individualizma i odanosti zemlji (Kralju, narodu, Bogu, idealu...), kulturološke razlike, zaslepljenost vlašću – univerzalnim pokretačem na krvoproliće, bivaju tek dotaknuta, i to najviše kroz postupke sporednih junaka, poput dvojice velikih vladara i vojskovođa: Kralja Baldwina i Saladina, dok je Balian tu samo posmatrač, neko ko će na kraju da uradi pravu stvar, bez mnogo svesti o tome zašto i u čije ime to čini. Ne dajte da vas zavara programski govor pred odsudnu bitku. Čuli smo sve to već u Gisonovom Hrabrom srcu , gde zvuči mnogo primerenije vremenu, a samim tim i ubedljivije.
NEBESKO KRALJEVSTVO (KINGDOM OF HEAVEN) – Ridley Scott
Ridley Scott je uprkos svemu bio logičan izbor za reditelja sage o Svetim ratnicima . Ipak je on jedan od retkih autora koji uspeva da prevuče film preko linije gledljivosti, ma kakav predložak da je pred njim. Nažalost, to nije bilo dovoljno, a jedan drugi Evropljanin, i ništa manje umešni zanatlija dugo je godina sanjao o svom pohodu na Jerusalim. Posle Nebeskog kraljevstva ostaje neprežaljena činjenica da su Krstaši Paula Verhoevena zauvek ostali samo mrtvo slovo na papiru.


Komentari

  • Gravatar for vladan misic
    vladan misic (gost) | 01.03.2011. 18.30.01
    film je ekstra..
  • Gravatar for Slobodan
    Slobodan (gost) | 25.12.2011. 17.51.06
    Kritika je odlicna.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi