Popboks - SAMARIĆANKA (SAMARIA) - Kim Ki-duk - Doziranje očinstva [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 16.06.2005. 00:00

SAMARIĆANKA (SAMARIA) - Kim Ki-duk

Doziranje očinstva

Film koji je režirao samouki južnokorejski enfant terrible osporavan u sopstvenoj zemlji (usred preporoda nacionalne kinematografije), sve dok nije dobio međunarodno priznanje, tretira provokativnu temu adolescentske prostitucije iz još provokativnijeg - verskog - ugla

Nataša Dinić

Ocena:
7
7/10

Scenario: Kim Ki-duk
Uloge: Kwak Ji-min, Seo Min-jeong, Lee Uhl, Lee Eol, Kwon Hyun-Min, Oh Young, Im Gyun-Ho, Lee Jong-Gil
Producenti: Cineclick Asia / Kim Ki-Duk Films
Žanr: drama
Trajanje: 94 minuta
Proizvodnja: Južna Koreja, 2004.
Jezik: korejski
Web: http://www.asianfilms.org/korea/samaria.html
Još jedna u nizu veoma posećenih i medijski atraktivno predstavljenih filmskih manifestacija - Revija azijskog filma, održana od 8. do 10. juna u Sava centru. Fenomen popularnosti mini-festivala francuske, finske, latino i azijske kinematografije održanih tokom proteklih nekoliko meseci utoliko je zanimljiviji ukoliko se kontrastira sa opadajućom posećenošću redovnih bioskopskih projekcija.
SAMARIĆANKA (SAMARIA) - Kim Ki-duk
Jedan od mogućih razloga ovakve diferencijacije je činjenica da se festivali, makar trajali jedan vikend, i dalje percipiraju kao događaj , dakle javna sfera, dok se bioskopi sve više izjednačavaju sa video klubom ili privatnim kolekcijama diskova koje su narezivali prijatelji i poznanici, s tim što su bioskopi dalji i skuplji, samim tim manje komforni.
Festival takođe podrazumeva nekakav kriterijum selekcije po kojem konkretni naslovi zavređuju pažnju gledalaca. Konačno, možda i najvažnije, jeste da su nacionalne filmske revije delimično finansirane od strane kulturnih centara, ambasada i korporacija čija se sedišta nalaze u zemljama predstavljanih kinematografija (u ovom slučaju Samsung i Japanese Tobacco Industries ).
SAMARIĆANKA (SAMARIA) - Kim Ki-duk
Odlično posećene projekcije, film Samarićanka - koji je režirao samouki južnokorejski enfant terrible osporavan u sopstvenoj zemlji (usred preporoda nacionalne kinematografije) dok nije dobio međunarodno priznanje - tretira provokativnu temu adolescentske prostitucije iz još provokativnijeg - verskog - ugla. Slično kao u filmu Vatromet (Hana-bi - Takeshi Kitano, 1997), struktura i ritam su takvi da u prvom delu odražavaju fragmentarnost, nasilje i oporost urbanog života, dok u drugom prikazuju smirujući kontinuitet putovanja van grada tokom kojeg se postepeno razvija empatija između kćerke i oca (ili bračnog para u slučaju Vatrometa).
U prenaseljenim blokovima oblakodera, jedini izvor plemenitosti je učenica Jae-Yeong (Seo Min-jeong) koja pokušava da ispolji "ljubav prema bližnjem svom" na način koji je naslutila kao jedino izvodljiv - preko seksualnih kontakata sa “klijentima”. Paradoks je da se njeno tumačenje bliskosti, lišeno osećanja, a svedeno na trenutni fizički kontakt, sasvim uklapa u medijski hipererotizovanu predstavu mladosti. Reditelj se u prvom delu filma i po igrava sa pornografskom matricom - voajerski (ali ipak uzdržano) prikazujući dve drugarice u školskim uniformama i njihovo uzajamno kupanje kao pokušaj da se opere tuđi greh.
SAMARIĆANKA (SAMARIA) - Kim Ki-duk
Iako je najbolja drugarica i makro, Yeo-Jin (Kwak Ji-min) osuđuje zbog nemoralnosti, uvek nasmejana Jae-Yeong je nepokolebljiva Samarićanka koja priskače u pomoć bližnjima jer smatra da im je teško, ako su već prinuđeni da tu vrstu opštenja plaćaju: pridržava se svog uverenja da je konkretan čovek koji je u nevolji daleko vredniji pažnje od nekog apstraktnog koncepta dobročinstva. Svu zaradu čuva kako bi njih dve mogle da ostvare svoje hodočašće - da posete Italiju.
Ironično je da se, poput Hrista razapetog da bi iskupio sve grešnike, i Jae-Yeong žrtvuje skočivši sa hotelskog prozora, dok njen alter ego, Yeo-Jin, kreće istim stopama i sastaje se sa identičnim “klijentima”, vraćajući im precizne sume koje je zaradila njena poginula drugarica. Bez ikakve emocionalne očinske potpore, Yeo-Jin i ne vidi ikakvu drugu mogućnost komunikacije osim one izgrađene preko neposredne seksualnosti.
Autodestruktivni otac, uglavnom nepristupačan iako fizički prisutan, poput Rickarda u filmu Rupa u mom srcu (Lukas Moodysson, 2003), odbija da ikako oda slabost, jer bi na taj način izgubio monolitnost i patrijarhalnu moć. Jedini gest brige izražava dok mu kćerka spava - stavlja joj slušalice i pušta uljuljkujuću sonatu. Kasnije, u njenom snu, ovaj očev postupak poprima sasvim suprotno značenje pokušaja da se uguši detetova čulna radoznalost - pušta joj muziku koju ON smatra da dete treba da sluša, čuvajući je od buke iz pretećeg okruženja i ukopavajući je tako da je njena glava sa slušalicama jedino što iz zemlje izviruje.
SAMARIĆANKA (SAMARIA) - Kim Ki-duk
U još jednom od pokušaja da svoje naivno dete zaštiti od nasilne gomile, otac prati kćerkine “klijente”, tuče ih ili razotkriva pred njihovim porodicama, a nakon što je jednog usmrtio, on odlučuje da sa kćerkom pobegne iz grada. Na grobu njegove supruge i Yeo-Jinine majke, sva neizdržljivost gutanja i potiskivanja tuge kulminira i prerasta u njegov plač olakšanja, dok gornji rakurs dodatno naglašava ranjivost i bespomoćnost.
Posle katarzičnog događaja sposobni za iskreniju komunikaciju, otac i kćer polako postaju brižniji jedno prema drugome. Sada izložen, otac je dostupan - sustiže ih policijsko vozilo iz grada i hapsi ga zbog nasilja koje je i sam počinio u pokušaju da sopstveno dete sačuva od istog tog nasilnog sveta. Nakon nakon što je svojoj kćerki dao vozilo, naučio je da upravlja i savladava prepreke, obeležio smernice, otac se povlači… sve ostalo će morati sama… ili uz pomoć pokojeg retkog, stoga dragocenog - Samarićanina.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi