Popboks - KORIGANS - Deca noći 1 (Modsia/Civiella) - Put u zemlju legendi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 27.06.2005. 00:00

KORIGANS - Deca noći 1 (Modsia/Civiella)

Put u zemlju legendi

Strip serijal za ljubitelje epske fantastike, žanra poniklog na temeljima Tolkienovog Gospodara prstenova

Davor Pozderović

"Irska – Alsterska provincija 1000. godine naše ere. Prva noć novembra. Samenova je noć. Noć kada se otvaraju prolazi koji povezuju našu zemlju i svet bogova; vreme heroja i čarobnih stvorenja. Ta će noć promeniti sudbinu Liene, devojčice koju su prihvatili Korigansi. Za ljubav svoje majke, ona uvlači klan u rat koji će postati legenda" – glasi najava za prvu epizodu Deca noći , strip serijala epske fantastike Zemlja legendi: Korigans.
Keltska narodna predanja o svetu vilenjaka sa ovim delom scenariste Thomasa Mosdia i crtača i koloriste Civiella, objavljenim za Guy Delcourt Productions, a kod nas u izdanju Systemcomicsa, prevazilaze ustaljene i znane okvire izražavanja u formi stripa. Scenarista Mosdi, kao što se pokazalo, postigao je pun pogodak izborom prostorno-vremenske odrednice u koju će smestiti svoju priču-bajku. Irska oblast Alster, pod perom izvanrednog crtača Civiella, prikazana je u svojoj surovoj lepoti.
KORIGANS - Deca noći 1 (Modsia/Civiella)
Vresište, stenovita obala, olujna noć, 1. novembar godine 1000. elementi su koji nas uvode u fantastični svet zastrašujućih natprirodnih bića. Devojčica Liena se sa svojim roditeljima i dedom probija kroz oluju. Kroz rupu u vremenu i prostoru prolaze Formoarsi – patuljasti krvoločni pripadnici klana Crne pećine, koji će bez milosti ubiti Lieninog oca, a majku i dedu odvesti strašnom Baloru, gospodaru mraka i haosa. Eolas i Emer, pripadnici suparničkog klana Korigansa, kojim vlada dobra kraljica Deidra, u poslednji čas spasavaju Lienu odvodeći je u svoj svet.
“Mesec je zaista ogroman”, kaže Liena našavši se u nepoznatoj zemlji. “Ne želim da te uvredim, ali pre će biti da je on u tvom svetu mali”, odgovara joj novostečeni prijatelj objašnjavajući da je došla u svet u kojem vreme drugačije protiče. “Kad prođeš kroz prolaz koji rastavlja svetove, rizikuješ da se oprostiš od svega onoga što je do danas činilo tvoj život”, kaže joj on. U čudesnoj zemlji Liena saznaje da su joj majku i dedu oteli Abak i njegovi ratnici po nalogu Balora, koji na Samenovu noć organizuje otmice ljudi. Balor – crni gospodar ostrva – gospodar je haosa i mraka koji vlada krvoločnim narodom – Formoarsima. Kad se otvori njegovo treće oko, može da zgromi čitave armije.
Korigans je prevashodno strip serijal za ljubitelje epske fantastike, žanra poniklog na temeljima kultnog Tolkienovog dela Gospodar prstenova . Pretenciozno vizuelno realizovan, vrlo zahtevan ali bez scenarističkih propusta, omogućava nam potpun užitak u svakom magičnom kvadratiću, dočaravajući nam svu draž i lepotu devete umetnosti. Fantastično oslikan ambijent dočarava realističnost u koju skoro i da poverujemo dok ne shvatimo da pred sobom imamo istinsko remek-delo.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi