Popboks - SVET DUHOVA – Daniel Clowes - Jedna sasvim obična priča [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 31.07.2012. 12:51 · 4

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

(Komiko, 2012)

Klasik američkog nezavisnog stripa nedavno se pojavio u luksuznom izdanju na srpskom. Odavno se u domaćim knjižarama nije pojavila jedna ovako lepo i sa puno pažnje/ljubavi opremljena grafička novela

Đorđe Bajić

Naslov oiginala: Ghost World
Prevod: Vuk Marković
Broj strana: 96
Štampa: kolor/duoton
Format: 18 x 25 cm
Povez: tvrde korice

 
 
Između tvrdih korica nalazi se gotovo 100 stranica strip tabli i ilustracija. Komikovo izdanje sadrži sve epizode Sveta duhova na jednom mestu (serijal je publikovan u periodu 1993-1997), plus neke veoma zanimljive bonuse (reklame, retki crteži, ranije neobjavljivane skice...), među koje spada i osvrt scenariste/crtača Daniela Clowesa na istoimeni film iz 2001. godine (tako, na primer, saznajemo da je malo falilo da u filmskoj adaptaciji umesto Thore Birch zaigra božanstvena Christina Ricci). 
Svet duhova prati odrastanje ciničnih i dovitljivih tinejdžerki Enid Coleslaw i Rebecce Doppelmeyer u neimenovanom američkom gradiću. Cure ubijaju vreme smišljajući i sprovodeći u delo nestašluke, gluvareći i raspredajući o popularnoj kulturi i momcina. Zapravo, one „krckaju“ svoje poslednje leto slobode; od jeseni će, htele – ne htele, morati da zakorače u svet odraslih. Kako priča odmiče, odnos Enid i Becce postaje sve turbulentniji. Hoće li njihovo prijateljstvo preživeti promene koje donosi život? 
Petnaest godina po objavljivanji poslednje epizode, Svet duhova ne gubi na snazi i značaju: u okvrima američke indie scene, teško da možemo pronaći reprezentativniji naslov. Setan i duhovit, Clowesov strip je nadahnut dokument o odrastanju koji na polici za knjige može sasvim lepo da stoji uz Salingerovog Lovca u raži. Epitet „kultni“ je u poslednje vreme prilično obesmišljen preteranom upotrebom, ali ako ga neki strip zaslužuje – onda je to definitivno Svet duhova. Sva odrastanja i mladalačka prijateljstva poseduju nešto zajedničko, a Daniel Clowes je u svom ključnom delu uspeo da zarobi upravo ono što je univerzalno, slično za sve. Zato Svet duhova neće nikada neće izgubiti na aktuelnosti - uvek će biti onih koji će se u njemu prepoznati.



Komentari

  • Gravatar for Ana
    Ana (gost) | 31.07.2012. 19.36.26
    kako mi lepo stoji na polici..otrčala sam kao bez glave kad sam videla da je izašao kod nas
  • Gravatar for Teodora
    Teodora (gost) | 01.08.2012. 01.47.38
    e, do jaja! ovo mora da se nabavi
  • Gravatar for VoivodBG
    VoivodBG (gost) | 03.08.2012. 02.22.19
    Komiko je odradio valjan posao sa izdavanjem ovog stripa. Jedina falinka je mozda u prevodu jer se ubacivanjem nekih nasih domacih fora, izgubile one originalne. Drzim fige da izdaju i ostale radove od Clowes-a.
  • Gravatar for @VoivodBG
    @VoivodBG (gost) | 03.08.2012. 14.33.44
    Primetio sam da su neke fore posrbljne, ali meni se to baš dopalo. Podvlači univerzalizam priče. Amerika, Srbija... Nebitno kada si klinka od 18 godina. Eventualno su u fusnotama mogli da stave origialnu foru.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi

BORDŽIJE I: KRV ZA PAPU + MOĆ I INCEST - Alejandro Jodorowsky & Milo Manara

Sve ostaje u porodici

Stripovi