Popboks - PO ČETIRI ALBUMA ZA... – ...četiri godišnja doba - Proleće, leto, jesen, zima... i proleće [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 12.07.2005. 00:00

PO ČETIRI ALBUMA ZA... – ...četiri godišnja doba

Proleće, leto, jesen, zima... i proleće

Da li ste ikada, iz bilo kog razloga, povezali neku pesmu, neku ploču, sa nekim događajem, danom, određenim mesecom, godišnjim dobom? Da li postoji idealna muzika, za npr. leto? Postoji li idealna zimska muzička pozadina?

Dragan Bošković

Ovo nije lista najboljih albuma svih vremena, bilo bi nepravedno smestiti neki album Kinksa u, recimo, proleće: njih svakako preporučujem tri puta dnevno, recept je sasvim dobar, verujte. Ovo su lična iskustva. Neki će se složiti sa listom, ostali treba da budu radoznali i da probaju, ne moraju da se slože, ali jedno prijatno iskustvo svakako neće izostati.


P R O L E Ć E
Možete li da nabrojite sve klišee koji se vezuju za proleće? Navodno, svi se zaljubljujemo baš u proleće, priroda se budi, svi bi trebalo da se osećamo poletno, romantično, da više vremena posvetimo bližnjima. U pravu su oni kojima su se smučili ovakvi stereotipi, mada delimično ima i nešto istine u svemu nabrojanom, zašto se tome opirati? U redu, možete, ali ne preterujte.
1. SAINT ETIENNE: Fox Base Alpha (1992)
Ne postoji idealniji i prikladniji album za najavu ne samo proleća, već i bilo čega drugog optimističnog i ohrabrujućeg. Poslušajte za početak pesmu Spring i gotovi ste. Poverovaćete u sva ta naklapanja o ljubavi i postaćete bolja osoba, možda sagledate svoju devojku/momka nekim drugim očima. Nothing Can Stop Us je highlight albuma i preporučujem buđenje uz ovu pesmu, ako već ne uz ceo album. Ljudi, dani postaju sunčani, zašto to ne uraditi i sa muzikom?
PO ČETIRI ALBUMA ZA... – ...četiri godišnja doba
2. COSMIC ROUGH RIDERS: Enjoy The Melodic Sunshine (2000)
Poenta nije samo da se veselimo, lažno i na silu, po svaku cenu, to prepuštam turbo-folkerima i sličnima. Budimo smireni i dostojanstveni i kad se osećamo dobro. Nešto slično nam poručuju i ovi Škoti. Idealan album za šetnje u prirodi, tek ozeleneloj. Potrudite se da naučite da neke od ovih pesama odsvirate na gitari, okolina će biti prijatno iznenađena saznanjem da umete da svirate nešto a da to nije Crni leptir ili buđave Čorbine pesme.
3. GOLDFRAPP: Black Cherry (2003)
Nije sve idealno čak ni u najboljim danima, varljivo je proleće. Nalet kiše, reč koja nije trebalo da bude izgovorena, trenuci melanholije. Treba znati kako prevazići takve trenutke. Ili ih olakšati. Za šetnje po oblačnom vremenu, za posmatranje kišnih kapi kroz prozor, izbacivanje nataložene negativnosti... ovaj album je idealna preporuka. Remek-delo koje (kao i sva remek-dela) vremenom postaje sve bolje i bolje. Ukratko: prizivajte kišne dane, dopašće vam se!
4. THE LIGHTING SEEDS: Like You Do (best of - 1997)
Sve što je dobro na kraju prevlada ili barem verujemo u takvu iluziju. Poslednji prolećni album je dokaz moguće ovozemaljske ovovremenske lepote. Nalet čistih emocija i otapajućih melodija teško vas može ostaviti ravnodušnim. Ne verujte onima koji ovakvu muziku opisuju kao ljigavu ili nekim sličnim epitetom. Nabavite disk, uključite pojačalo na najjače i oterajte depresivce i kvazi-pametnjakoviće. Osetićete dah svežine veći nego posle velikog spremanja. Da parafraziram jedan slogan: posle slušanja ovog albuma čistije se razmišlja.


L E T O
Doba odmora, naravno, ako živite u gradu. Odlasci na letovanje, u rodna mesta, beskrajna gluvarenja i čekanje da padne noć i donese olakšanje. Leto je idealno za kompilacije, sigurno svako od vas ima spremljeni disco/techno/house/trance miks, i to je potpuno u redu. Preporučujem italijanski disco kao savršeno blesavu muziku. Uostalom, na moru ćete ionako biti bombardovani onim što ste u toku cele godine slušali po klubovima. Budite originalni, zaboga! Ali, vratimo se albumima, i počnimo od:
1. CROWDED HOUSE: Woodface (1991)
Ova ploča se zaista ničim ne ističe – i baš zato je idealna za leto. Smirena, pitka, nenametljiva, sa par bisera ( Four Seasons In One Day, Weather With You ), primerena za ispijanje koktela i posmatranje zalaska sunca. Komarci će, privučeni bukom sa obližnjih splavova, otići daleko od vaše oaze mira kojoj, ipak, treba i nešto živosti. Zato idemo do:
2. CLASH: Sandinista (1980)
Zašto ste iznenađeni? Ovo jeste prava letnja ploča. Sporo, brzo, reggae, dub, punk, rock, rokabili, angažovano, kulerski, sve ćete ovde naći. Dugme shuffle je vaša nova najbolja reč za ovaj album. Ukombinujte sa aromom predgrađa od betona i čelika i eto vašeg soundtracka +40 kada se sve topi osim vašeg stuba/vokmena. Obezbedite mu hlađenje i nagrada vas neće mimoići. Takođe, uz ovaj album nabavite i neku Madness kompilaciju. I gajbu piva. I kome je još do mora?!
3. SPANDAU BALLET: True (1983)
Za čitaoce sa srebrnim priborom za jelo, za buđenja u skupim apartmanima, u satenskoj posteljini, sa idealnom/im saputnicom/kom na drugom kraju jastuka. Ako ste se prepoznali u ovakvom ambijentu, ne tražite više: ovaj album, satkan od svilenih melodija, elegantan do kiča, neke će podsetiti na bolja vremena. Drugima će zvučati passe za razliku od '83. kad se originalno pojavio. Uz ovu ploču najbolje leže kokteli iz skupih ženskih magazina, lister odela... Ma, jasno vam je.
PO ČETIRI ALBUMA ZA... – ...četiri godišnja doba
4. KAISER CHIEFS: Employments (2005)
Ok, kakvo je to leto bez dobre zabave? Ako ste se vratili sa odmora i u povratku vam sve izgleda bez veze i smorno, potrebna vam je adrenalinska injekcija koja bi podigla i mrtve iz Romerovih filmova. Predviđam, i to kao fiks, da će u tu svrhu najbolje poslužiti letnji album br. 4. Izdanje je sveže, grupa nova (al` dobra), znaju da sviraju, da pevaju, bučni, ali i melodični, bez ijedne slabe pesme. Idealan za glasno pevanje i đuskanje. Naravno, i za takmičenja ”najbolja imitacija sviranja gitare”. Letnji (budući) klasik.


J E S E N
Moralo je i to da se desi. Sudbo kleta, što moram ponovo u školu/na faks/posao/nerad, koji lakše upada u oči. Dani su kraći, loše vreme sve duže. Kiše. Besparica. Ima li spasa? Srećom, ako idemo logikom da se klin klinom izbija, predlažem za kasni septembar nešto kao:
1. LLOYD COLE &THE COMMOTIONS: 1984-1989 (1989)
On je genije, čovek koji nikad nije postao zvezda iako je to zaslužio. Ova kompilacija otkriće svet koji je dugo bio skrivan od vas i nakon čega nećete poželeti da ga napustite. Dvadeset razloga je pred vama da se uverite u to. Uhvatite poslednje sunčane dane. Idealan za vožnje biciklom pored Save. Zaboravićete da ste videli jednu od najgore uređenih obala u Evropi (a to svakako nije malo).
PO ČETIRI ALBUMA ZA... – ...četiri godišnja doba
2. MORRISSEY: Viva Hate (1988)
O njemu je sve rečeno – ne uvrstiti ga na bilo koju listu je greh. Prvi solo album. I to se oseća. Patetika The Smits je i dalje prisutna, ali vidljiva je i relaksiranost, lakoća pravljenja pesama, humor. Što ovaj album čini prikladnim oktobarskim izdanjem. Pripremiće nas za zimu, zagrejaće nas i pružiti neka objašnjenja. Za beskrajna isprazna popodneva.



3. BELLE & SEBASTIAN: Fold Your Hands Child. You Walk Like A Peasant (2000)
Škota nikad dosta. Nema ih mnogo, ali baš zato ne prave promašaje. U stvari, kako najbolja pop muzika nastaje na mestu kao što je Škotska? U čemu je tajna? U viskiju, ovčetini, gajdama? Dame i gospodo, njihova najbolja grupa je pred vama. Sa svojim najboljim albumom. Možda će se neko usprotiviti ideji da ovakav album pripada jeseni. Možda je pre prolećni? Ipak, tamo negde u novembru zatražiću svetlost koja će mi pomoći da izdržim. Belle & Sebastian upravo to i pružaju.
4. PULP: His`n`Hers (1994)
Ovako: uzmite disk, pustite muziku, lezite, zagrlite sebi dragu osobu. Dalje ćete znati i sami. Sumorne jesenje večeri su prošlost.


Z I M A
Jedino godišnje doba koje treba u potpunosti provesti negde u prirodi. Na vrhu planine, pod senkom borova, daleko od otrovnih magli velegrada. Uživati u tišini. Pitanje je da li još ima u nama snage za tako nešto? Ako je odgovor da, evo prvog idealnog zimskog albuma.
PO ČETIRI ALBUMA ZA... – ...četiri godišnja doba
1. SIGUR ROS: (2002)
Savršeni background za dane u kojima velike teške pahulje natapaju tlo. U trenucima tišine, kad grad zamre i ulice opuste, za boravak u usamljenim planinskim kućama i kolibama. Album je delo Skandinavaca, a ko još bolje poznaje zimu? Bez dileme, teška kategorija zimskih albuma.



2. SYSTEM OF A DOWN: Steal This Album (2002)
Za lapavicu i sivo deprimirajuće blato koje se u gradu pojavi bukvalno odmah nakon snega potrebno je nešto jako, nešto što će vas pomeriti i učiniti pozitivno besnim. Poslušajte ovaj album i u vama će se probuditi anarhistički duh za koji ste mislili da je odavno nestao. Totalno gradska ploča za gradske zimske trenutke. Rasteruje besmisao.
3. AIR: Talkie Walkie (2004)
Otmene zimske sedeljke, intimni trenuci, retki sunčani dani, duge vožnje autobusom, sve to je dobar prijatelj ovom albumu. Hladnoća, ali sa dubokim skrivenim emocijama čini idealnog partnera dugim zimskim noćima. Konzumirati uz laku hranu i jaka crvena vina.
4. MERCURY REV: All Is Dream (2001)
Ako želite da budete zdravi, hranite se sezonski. To znači da nije preporučljivo zimi jesti skupe uvozne plastične jagode, osim ako nisu u obliku slatka. Nešto slično važi i za muziku: ono što je dobro zimi ne znači da će vam prijati i leti. Poslednji album u ovom nizu pripada muzici koja leči. Bukvalno. Eterična vilenjačka muzika. Za usamljenike i neizlečive romantike. Album kojim ćemo ispratiti zimu i spremno dočekati proleće. Još jedan krug je završen.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike