Popboks - ISTERIVANJE ĐAVOLA IZ EMILI ROUZ (The Exorcism Of Emily Rose) – Scott Derrickson - Uterivanje vere u posetioca bioskopa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 13.12.2005. 00:00 · 6

ISTERIVANJE ĐAVOLA IZ EMILI ROUZ (The Exorcism Of Emily Rose) – Scott Derrickson

Uterivanje vere u posetioca bioskopa

Neuspeli horor, loša sudska drama i jeftina propaganda. Isterivanje Đavola iz Emili Rouz je sve to pomalo

Miloš Cvetković

Ocena:
3
3/10


scenario: Scott Derrickson, Paul Harris Boardman
uloge: Laura Linney, Tom Wilkinson, Campbell Scott, Jennifer Carpenter, Colm Feore, Joshua Close
žanr: drama/horor
trajanje: 119 min.
proizvodnja: USA, 2005.
zvanični web: www.sonypictures.com/movies/exorcismofemilyrose


Da odmah na početku raščistim s nečijim eventualnim očekivanjima spram ovog filma. Isterivanje Đavola iz Emili Rouz nije horor. Prvi greh je lažno predstavljanje, a tu kraj lažima (pa ni gresima) nije... Reč je o dva sata razvučene, neuverljive i tendenciozne sudske drame (a pratio sam strpljivo i Ali Mekbil i Advokaturu, čisto da znate) ispresecane s nekoliko zanatski odlično režiranih hororičnih scena u duhu Friedkinovog klasika (Isterivač đavola,1973) koje uspevaju da drže pažnju.
ISTERIVANJE ĐAVOLA IZ EMILI ROUZ (The Exorcism Of Emily Rose) – Scott Derrickson
Za razliku od režije, scenario je na nivou najgoreg TV filma. Količina nevešto skrojene, a pri tome i nepodnošljivo banalne propagande je mučna. Nemam nikakav problem s autorima koji uzimaju hrišćansku (uglavnom katoličku) dogmu kao fakat i na toj premisi onda grade efektan (žanrovski) film. Isterivač Đavola je najbolji primer za to: postojanje onostranog je nešto što se podrazumeva i na šta se postepeno i promišljeno lepi filmsko tkivo; od fizičkog užasa se ne može pobeći kroz dogmu, čiji je on sastavni (metafizički) deo.
Ništa od toga u ovom slučaju. Skot Derrickson koristi veru tek kao sredstvo manipulacije, gde je sam film u drugom planu. Poput šljašteće, lepo sročene sektaške brošure.
I tu dolazimo do drame u sudnici. Prve greške u koracima su načinjene već u stereotipnom predstavljanju dve suprotstavljene strane. Tužilac je formalni vernik, ali suštinski pragmatik; hladna, za empatiju nesposobna osoba koja samo radi svoj posao. Advokatica odbrane je tu samo radi napretka u karijeri, ali se to vremenom menja, a njeno osvešćenje je i najusiljeniji deo čitave priče. Derrickson se ovde dotiče pitanja sudbine i predodređenosti na izuzetno površan način, kao da je to tek dokaz B koji se prilaže poroti da ga nakratko osmotri. Nedoslednost u tretmanu teme je gotovo komična. U navodno realističnu i smrtno ozbiljnu postavku stvari, gde se na sudu dokazuje postojanje Boga, umešani su skrpljeni palp momenti kao što su tajanstvene figure u crnom ili pak stručna objašnjenja natprirodnih fenomena. Pri tome, svako dokazivanje je usled svega toga izlišno, ali se na njemu ipak insistira do besmisla. Navodna katarza glavne junakinje pretanko je opravdanje.
ISTERIVANJE ĐAVOLA IZ EMILI ROUZ (The Exorcism Of Emily Rose) – Scott Derrickson
Šta je ipak s konkretnom pričom na kojoj je ovaj film navodno baziran? Neuspeli egzorcizam ili puka verska zatucanost pred mentalnom bolešću koja je ubila jadnu devojku? To nikada nećemo saznati, a filmadžije, od kojih se odgovor nije ni očekivao, poželeli su da se čak ni ne zapitamo o nekim vrlo ozbiljnim pitanjima duha svodeći sve to na priču o žrtvi. Po njima, Emili se na kraju žrtvuje i trpi muke zarad izvesnih viših ciljeva. Dakle, i nesrećna devojka čija je priča inspirisala ovaj film podnela je svojevrsnu žrtvu. Samo što je umesto drvenog krsta reč o oltaru u obliku velikog sjajnog slova H. Neuspeli horor, loša sudska drama i jeftina propaganda. Isterivanje Đavola iz Emili Rouz je sve to pomalo, a kada se stvari tako postave Hellraiser - Inferno istog autora postaje dubokoumni film o pitanjima vere i iskupljenja.
ISTERIVANJE ĐAVOLA IZ EMILI ROUZ (The Exorcism Of Emily Rose) – Scott Derrickson
“Preko straha do vere”, načelo je na kome se bazira ova priča. Koga zanima odličan film na sličnu temu, zapravo remek-delo, neka pogleda Slabost, gde se ova maksima izvrće u “Preko vere do straha”, što je i jedini filmski pošten način da se tako kompleksne stvari sagledaju, a da se publici ostavi da sama porazmisli o pitanjima vere, Boga, đavola i sl. umesto ovakvog bljutavog propovedanja.


Komentari

  • Gravatar for Vestica
    Vestica (gost) | 15.06.2008. 21.20.09
    Ja bih ovo nazvala psiho hororom!
  • Gravatar for malmsteen
    malmsteen (gost) | 18.12.2008. 18.41.56
    Pa naravno...U svemu ovome je ocigledna samo jedna cinjenica-autoru ovih redova je ozbiljno, zapravo potpuno promakla apsolutno svaka od mnogobrojnih poruka i pouka ovog filmskog ostvarenja, za sta ne moze postojati opravdanje u njegovim cvrstim, okorelim ateistickim stavovima, ili nedostatku razumjevanja, (NE)mogucnosti spoznaje i sl.Film "Frailty" (Slabost) mi je takodje jedan od omiljenih filmova, ali pitanja koja pokrece su u velikoj mjeri razlicita od Egzorcizma Emili Rouz.Nikako ne mogu da se otmem utisku da je autor jednog tipicnog akta "nerazumjevanja", materijalizovanog u vidu ove i ovakve "recenzije", sasvim pogresno razumio i jedno tako kompleksno ostvarenje kao sto je "Slabost"... Moram naglasiti da mi je posebno zapala za oko floskula "Preko straha do vere", koja, za autora ovog teksta predstavlja kamen temeljac ove price.Ipak, toliku kolicinu apsurda i slijepila prilicno je nezahvalno komentarisati i analizirati, narocito ako predpostavimo da svi imamo pozitivan iq... Ovaj film treba odgledati bez predrasuda i bez prethodnog nametanja tudjeg misljenja-tek tada gledalac moze shvatiti svu njegovu velicinu i sav LJUDSKI uzas koji pokusava opisati...
  • Gravatar for jbgds
    jbgds (gost) | 24.08.2009. 08.46.09
    superrrrr
  • Gravatar for Theyann_PentaGram
    Theyann_PentaGram (gost) | 01.01.2011. 01.21.05
    Ovo je jedan od NAJBOLJIH horor filmova koje sam gledao, i zato čitam i ne verujem koliko si Miloše ocrneo ovaj film. Film neprikosnoven!
  • Gravatar for Cate in Wonderland
    Cate in Wonderland (gost) | 20.04.2011. 17.00.23
    Film je prilicno dobar,ali realno ima i boljih.Ne znam za vas,ali meni nije uspeo da drzi paznju.Jel gledao neko When a stranger calls?To je vise triler.
  • Gravatar for maksi
    maksi (gost) | 30.10.2012. 14.31.13
    Ne slazem se sa ovim subjektivnim poimanjem filma, film je dobar u moru losih horora.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi