Popboks - DESET NAJNABEĐENIJIH GITARISTA SVIH VREMENA - Talenat nije sve [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 06.02.2013. 16:49 · 8

DESET NAJNABEĐENIJIH GITARISTA SVIH VREMENA

Talenat nije sve

Časopis OC Weekly ponudio je listu gitarista kojima se ne može osporiti sviračko umeće, ali neke druge stvari kao što su arogancija, neinventivnost i insistiranje na “tehnikalijama”, u svakom slučaju mogu

Priredio: Marko Nikolić




Svi volimo dobre gitariste – svaki muzički fan oseća radost dok uživa u kvalitetnoj prstolomki, prepoznatljivom stilu sviranja i letenju kose po vazduhu. U svakom priručniku za rock n' roll to je sexy faktor koji već decenijama prodaje karte za koncerte, specijalno izrađene gitare i postere.

Ali, kada si gitarista svetske klase i svestan si svog kvaliteta, postoji linija između onoga što je sexy i nabeđenosti. Svi smo videli rokera koji nekoliko sekundi duže nego što bi trebalo svira na svojim kolenima, pravi preterane gestikulacije ili je rešen da nam tokom nastupa pokaže ama baš svaku gitaru iz svoje nepregledne kolekcije.

Najveći broj “nabeđenika” stiže iz osamdesetih godina prošlog veka, ali je to i dalje bolest koja potresa muzičku industriju. Na blogu magazina OC Weekly osvanula je lista deset najnabeđenijih gitarista svih vremena (uz propratni tekst o svakom od laureata). Pa da krenemo.



10. John Mayer

Čovek koji je revolucionisao umetnost “kiselkaste” face pri sviranju. Nesumnjivo potkovan, njegova sudbina je da potpisuje muziku za zubarske ordinacije i apoteke širom sveta.

 


9. Yngwie Malmsteen

Tehnički najpotkovaniji gitarista osamdesetih. Problem je što je ovaj egomanijakalni Šveđanin za sebe pomislio da je druga inkarnacija Bacha lično, sa malo boljom frizurom i šminkom na licu, čim nas redovno čašćava ispraznim neo-klasičnim solažama. U skandinavskoj zemlji ima još likova koji vole da nose uske kožne pantalone, ali niko nije ni prineti Yngwieu  – možda i najekstremnijoj karikaturi evropskog gitarskog božanstva.



 

8. Esteban

Belac iz Pittsburgha po imenu Stephen Paul preterao je u građenju svog imidža velikog gospodara španske gitare. Uzeo je latino ime i izigrava mističnog Zoroa. Ne baš uverljivo.



 

7. Rick Nielsen

Gitarista grupe Cheap Trick jedan je od zagovornika one ideje, popularne tokom osamdesetih. čija je suština sadržana u verovanju da gitara nije gitara ako ima samo jedan vrat. Zato ih na Rickovoj gitari ima pet, i svi i dalje više pričaju o njoj nego o njegovom sviranju.


 

 

6. Wes Borland

Limp Bizkit je jedan od onih bendova koje je početkom novog milenijuma “pojeo mrak”, a krajem XX veka svima se činilo da je za njihovu popularnost samo nebo granica.  Uvrnuti gitarista ove grupe Wes Borland ostaće pre upamćen po svojim čudnim kostimiranim kreacijama nego bilo kojim svojim  neoriginalnim rifom. Biti ekscentrik je OK, prikrivati lošu muziku farbom na licu baš i nije.



5. C. C. DeVille

Izgled, ponašanje i zavisnosti deo su priče o ovom hodajućem klišeu osamdesetih na losanđeleskoj hair metal sceni. Gitarista grupe Poison jedan je od većih egomanijaka koje istorija savremene muzike poznaje. Njegovo neupitno poznavanje instrumenta je jedino zbog čega ga treba shvatati ozbiljno, ali kao što možete videti u spotu, C. C. je toliko oduševljen svojim sviranjem da se čini kao da se upiškio od sreće.



4. Joe Satriani

Da nije povučen i tih, sigurno bi bio i bolje plasiran na ovoj listi kao “Kum” svih “trulih” rifova iz osamdesetih, a posebno kao osnivač manufakture gitarske masturbacije poznate pod imenom G3. Terećenje grupe Coldplay za povredu autorskih prava samo pojačava utisak da se radi o pravoj osobi za ovu listu.



3. Michael Angelo Batio

“Najbrži gitarista svih vremena” po izboru časopisa Guitar World iz 2011. je zapravo sebičnjak koji je čitavu svoju karijeru odbijao da svira sa ritam gitaristima. Oni koji su željni viška besmislene gitarske pirotehnike u svom životu mogu pogledati seriju njegovih instruktorskih snimaka pod imenom Speed kills. Pazite samo da vam glava ne eksplodira tokom gledanja.



2. Eddie Van Halen

Pitajte bilo kog gitarskog štrebera koja je pesma na njega ostavila najveći uticaj i obratite pažnju koliko će vremena proći pre nego što će pomenuti Eruption. Vrlo je moguće da je reč o najnabeđenijem solou ikad u istoriji američkog rock n' rolla. Bezdušna pesma, besmislena u gotovo svakoj noti tokom 11 minuta svog trajanja.



1. Steve Vai

Nekolicina gitarista ume da se služi gitarom sa tri vrata, ali samo Steve Vai stigne još i da prekrsti noge.  Pritom, same facijalne ekspresije pri sviranju u priloženom spotu su dovoljne da opravdaju Vaija kao šampionski izbor u ovoj “laskavoj” kategoriji.



0. Ted Nugent

Na proteste komentatora zašto lovačka ikona desničarske Amerike Ted Nugent nije uvršćen na ovu listu kada to svojim sviračkim i karakternim osobinama zaslužuje, iz redakcije magazina je stiglo obrazloženje: “Od svih ponuđenih gitarista na listi, jedino je za Nugenta postojala mogućnost da se pojavi na vratima naše kancelarije sa pištoljem. Svakako, on je “ložana” ali se čini i da je svestan šta radi, za razliku od pobrojanih na listi.”
 



Komentari

  • Gravatar for Nigel Tufnel
    Nigel Tufnel (gost) | 06.02.2013. 16.08.57
    "ćerilica"
  • Gravatar for yidasuh
    yidasuh (gost) | 06.02.2013. 22.07.04
    jedan čovek, jedno ime, jedno prezime: https://www.youtube.com/watch?v=ILn5XXJiv7k
    • Gravatar for lan
      lan (gost) | 14.02.2013. 02.42.06
      To ime bi trebalo da se nađe gore na listi...
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 06.02.2013. 23.16.08
    uz ove bih dodao jos i izzu stradlina koji je vrlo neskromno za sebe tvrdiod a je medju prva tri gitarista svog vremena a jedva da je bio drugi u sopstvenom bendu. tu bi bio prvi jedino da sam ja svirao umejsto slasha. inace, ne mogu da nadjem na youtube, a znam da je negdje bilo. gitaroska ekipa devedesetih se sjeca borka i njegovog albuma "gospodar zica". znamd a smo se zajebavali s njim kad duva vjetar, bukvalno nije htio da se okrene kad ga zovness da mu se ne bi frizura pokvarila :/ a pedja manov, njegov prijatelj je uvijek bio bolji tehnicar a i gitarista od njega, samo sto je, kao i skilaci (isao u ":teslu") malo puko sa zivcima. mislim da je manov u kanadi sad, za ovu dvojicu ne znam nista.
  • Gravatar for kaliChetnik
    kaliChetnik (gost) | 07.02.2013. 16.26.50
    Sta?!? Gde je tocak?
  • Gravatar for najgorost
    najgorost (gost) | 08.02.2013. 09.17.29
    nevjerovatno "ubjeđena" lista "ubjeđenih" poznavalaca ovog intrumenta. većina pomenutih su drugi univerzumi za današnje "ubjeđene" gitariste poput jacka white-a
    • Gravatar for lan
      lan (gost) | 14.02.2013. 02.43.01
      toliko o tvom poznavanju ovog instrumenta...
  • Gravatar for Fred
    Fred (gost) | 19.06.2013. 16.25.26
    stvarno mi nije jasno sta wes borland trazi na ovoj listi, a jos manje tvoj komentar o njemu i bendu
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike